Viime piirifoorumissa kyseltiin halukkaita klubeja rahoittamaan Iiris-keskuksen toivomia tarvikkeita, koska klubien näkötyölle maksamaa tukea oli tullut kovin vähän.
Listalla oli Meta Quest 2 VR-lasit, Insta360 One X2 360 asteen actionkamera, PNY gimbaali älypuhelimille, iso turvakeinu, potkulautoja kolmea eri kokoa sekä muovikeiloja ja pehmeitä palloja sirkusharjoituksia varten. Kaikki toiveet saatiin täytettyä.
Toimintaterapeutti Venla Puhakainen ja kuntoutuspäällikkö Heini Liimatainen olivat kuntoutusviikolla olleiden lasten kanssa yhtä innoissaan tarvikkeista. Lapset nappasivatkin heti potkulaudat käyttöönsä ja malttoivat jättää ne vain jäätelöhetken ajaksi rauhaan.
Kuntoutusohjaaja Timo Ylikarhu kiitteli kovin kamerasta ja VR-laseista. Niitä oli jo kovin odotettu ja ne ovat sellaista modernia tekniikkaa, jolla näkövammaisten elämää voidaan kuntoutuksessakin helpottaa.
-Esimerkiksi tämä virikepiha kuvataan tuolla 360-kameralla ja sitten näköongelmaiset lapset voivat sen avulla tutustua leikkipihaan ja opetella, missä mitäkin on. Kun he sitten tulevat tänne virikepihalle, on heille liikkuminen täällä paljon helpompaa, kun paikka on jo tuttu, kuvaili Venla Puhakainen.
Heini Liimatainen puolestaan valaisi, että turvallisen tuntuinen 150-kiloa kestävä turvakeinu on tärkeä tasapainoaistin kehittämisessä. Siinä lapsi uskaltaa yksin tai aikuisen sylissä painua selkänojaan ja kokea, kuinka kehon tasapaino siirtyy jalkojen ollessa irti maasta.
Myös keiloja ja palloja oli jo innolla odoteltu, sillä muutama työntekijä on käynyt sirkuskoulutuksessa ja ryhtyy nyt harjoittamaan niitä taitoja lasten kanssa. Näkövamma ei estä keilan tai pallon heittoa ja kiinniottoa, mutta on toki heikkonäköiselle haastavampaa.
Kevään talkoistakin saatiin vielä kiitosta, sillä tramboliinin ilmestymistä pihalle oli kovin toivottu.
Kuntoutuspihan puiset eläinhahmot ovat todella heikossa kunnossa ja niiden uusiminen on näkötyöryhmän listalla. Puu saattaa vaihtua kestävämpään betoniin, mutta hahmoina ovat edelleen tutut opaskoirat ja tietysti leijona.
Teksti ja kuvat
Teija Loponen