Miten paljon tarjottavaa Lions-liikkeellä onkaan ympäröivälle yhteiskunnalle! Tämä nousi mieleen, kun seurasi Lions Quest -väen Euroopan tapaamista (Lions Quest Europa Meeting, LQEM ) Hyvinkäällä ja Helsingissä 12.–15.1.2017.
Paikalla oli seitsemänkymmentä kasvatuksen ammattilaista 24 eri maasta. Mukana oli mm. kansainvälisen Lions-organisaation Quest –koordinaattori Michael Di Maria.
Suomi on koulutuksen alalla kansainvälinen tähti. Se ei ole kuitenkaan sattumaa, vaan taustalla on pitkäjänteinen työ, joka on tuottanut mm. uudenlaisia koulutuksen ympäristöjä. Suomessa puhutaan nykyään paljon esimerkiksi ilmiöpohjaisesta opetuksesta (Phenomenon-based learning, PBL).
Tätä aihetta käsiteltiinkin Helsingin Yliopiston Kasvatustieteen laitoksella pidetyssä sessiossa perjantaina 13.1.2017. Professori Kirsti Lonka kuvasi uutta tapaa, jossa oppimisen lähtökohtana ovat todellisen maailman ilmiöt. Pirstaloituneen oppimisen sijaan keräännytään ilmiön ympärille oppimaan tietoja ja taitoja uudenlaisissa oppimisympäristöissä, perinteiset oppiainerajat ylittäen.
LQEM-tapahtumassa valtiovallan tervehdyksen esitti vuodenvaihteessa Opetushallituksen pääjohtajana aloittanut Olli-Pekka Heinonen.
Lions Quest Europa Meetingin järjestelytoimikunnan puheenjohtaja, PDG Osmo Harju oli iloinen tapaamisen saamasta palautteesta. – Tämä oli ainakin kymmeneen vuoteen paras, joku osanottajista oli kiitellyt.
- Erittäin tyytyväisiä oltiin esimerkiksi tapahtuman ja Yliopiston väliseen kiinteään yhteistyöhön, hän kertoo.
On ilmeistä, että Suomen Lions-toimintaan on kehittymässä auttamisen rinnalle yhteiskuntaa rakentavia asiantuntijuustoimintoja, joista Lions Quest on ilman muuta kansainvälisestikin mitattuna kärkihanke.
Teksti: Thorleif Johansson
Kuvat: Antti Tuomikoski