Mikä on maapallolla laajimmalle levinnyt kieli? Viestinnän väline, jota ymmärretään yhtä hyvin Suuressa Lännessä kuin Idän ihmeitten keskellä, suurkaupunkien kiehunnassa siinä kuin Etelämantereen hiljaisuudessakin.
Näinä MM-jalkapallon kisaviikkoina vastaus on selvä: se on jalkapallo. Arvioiden mukaan jopa 3,5 miljardia ihmistä joko seuraa tai harrastaa jalkapalloa.
Jalkapallon äärellä käsitellään elämän suuria kysymyksiä. Voittaminen ja häviäminen, ilo ja suru, yhteisöllisyys ja yhteistoiminta, toisen kunnioittaminen, sääntöjen noudattaminen – luettelo on elämän mittainen.
Jalkapallo yhdistää silloinkin, kun muuten ei löydy yhteistä kieltä ja taustat ja tavat ovat vieraita. Ja siihen liittyvä valmennus on kasvatuksellisesti aivan omaa luokkaansa.
Valmentajan vastuu on valtavan suuri, sillä hän on nuorelle usein tärkeä auktoriteetti ja esikuva.
Valtion liikuntaneuvosto onkin todennut: ”Liikunta- ja urheiluseuroissa toimivat henkilöt ja valmentajat ovat nykypäivänä kasvatuksellisesti tärkeässä roolissa. Erityistä huomiota seuratoiminnassa tulisi kiinnittää lasten ja nuorten sisäisen motivaation rakentumiseen vaikuttavien tekijöiden kuten pätevyyden, autonomian sekä sosiaalisen yhteenkuuluvuuden tunteen tukemiseen”
Turvapaikanhakijat ja jalkapallo
Talvella 2015 Vantaan Kivistöön avattiin tukiasumisyksikkö yli kolmellekymmenelle 16-17 -vuotiaalle, turvapaikkaa hakevalle pojalle. Heidän tupsahtamisensa paikalle ilman huoltajia oli yllätys kaikille, ja se herättikin aluksi melkoista vastustusta.
Kaikki sujui kuitenkin hyvin niin yksikön sisällä kuin alueen asukkaittenkin kanssa.
Kivistön alueella toimivan yhteistoimintaverkosto puitteissa ryhdyttiin pohtimaan, mitä voitaisiin tehdä poikien kotouttamiseksi.
Maahanmuuttajia yhteiskuntaan ohjaavien toimenpiteitten joukosta löytyi muuan mielenkiintoinen työkalu: jalkapallo.
on toiminut Kivistön alueella jo vuodesta 1954. Se on tarjonnut monenlaisia liikunnan mahdollisuuksia Länsi-Vantaalla, ja se on Kivistön alueen suurin jalkapalloseura.
Keväällä 2016 seuran puitteissa aloitettiin poikien pyynnöstä kokeilu, jossa tukiasumisyksikön pojille tarjottiin mahdollisuutta pelata jalkapalloa seuran muiden pelaajien kanssa.
Se oli selkeä menestys!
Tänään Keimolan Kaiussa on perinteisen, Uudenmaan piirin kuudennessa divisioonassa pelaavan joukkueen rinnalla toinenkin joukkue, maahanmuuttajista ja turvapaikanhakijoista koottu Keimolan Kotkat. Molemmat harjoittelevat pari-kolme kertaa viikossa ja otteluita riittää koko kesän.
Keimolan Kotkissa pelaa kolmisenkymmentä poikaa. He tulevat Afganistanista, arabimaista tai Somaliasta.
- Tällä pelaamisella on ollut valtava merkitys sopeutumisessa, vakuuttaa jalkapalloidean isä John Simon. Hän on myös Keimolan Kotkien yhteyshenkilö.
Voi vain aavistaa, miten paljon pieniä mutta tärkeitä asioita maahanmuuttajille jalkapallon yhteydessä voi opettaa. Lähtien vaikkapa harjoitusten tai otteluiden alkamisajoista: siirtyminen joustavasta aikakäsityksestä täsmälliseen on oppimisen paikka.
Tai mitä tapahtuu, kun saa pallon? Oma sooloesitys ja -yritys vai syöttö kaverille, joka saattaa olla paremmassa maalintekopaikassa. Yhteispeli, jota maailmantähdetkään eivät aina tunnu mieltävän…
Tämä vaatii kärsivällisyyttä, opastusta - ja hyvää valmennusta.
Lionsklubit rahoittavat valmennuskoulutusta
Myös Suomen lionsklubit ovat ymmärtäneet, miten tärkeitä kasvattajia valmentajat ovat.
Vuosikymmenien aikana klubit ovat rahoittaneet -koulutuksen yli 26.000 opettajalle. Nyt opetusohjelma on laajennettu koskemaan myös liikuntaa, ja monien lajien huippuvalmentajat suosittelevat sitä.
Urheiluharrastus on mahtava tilaisuus opettaa lapsille ja nuorille toisten huomioimista, kärsivällisyyttä sekä vuorovaikutustaitoja. Samalla avoin ilmapiiri antaa mahdollisuuden antaa kaikkensa, kehittyä - ja joskus myös epäonnistua.
Koulutusohjelma perustuu vankkaan osaamiseen. Ohjelman sisällön tarkastelussa yhteistyötä on tehty valmentaja Jukka Jalosen, Jani Komulaisen, Opetushallituksen ammattivalmentajatutkinnon sisällöistä vastaavan Matti Pietilän, Suomen Olympiakomitean, Suomen Valmentajat ry:n, Menestyksen Avaimet -hankkeen ja koripalloilija Pierre Jallowin, Jyväskylän yliopiston prof. Taru Lintusen sekä Norjan ja Ruotsin Lions Quest-ohjelman tuottajien kanssa.
Syksyllä 2017 myös Kivistön alueen paikallinen lionsklubi, halusi omalta osaltaan olla mukana tukemassa alueen nuorten liikunnan valmennusta. Niinpä se rahoitti kuudelle paikallisten urheiluseurojen edustajalle oman Lions Quest –liikuntakoulutuksen.
Teksti ja kuvat: Thorleif Johansson
Linkkejä
Keimolan Kaiku:
Lions Quest - liikuntakoulutus:
MarjaVerkko:
.