Suomen Lions-liitto ry

LIONS-PIIRI 107-N ry

Itäinen Helsinki, Vantaa ja Itä-Uusimaa

Kaj Kunnas:Hyvän tekeminen kumpuaa ilosta ja kiitollisuudesta!

Vuonna 2016 Suomen positiivisimmaksi kansalaiseksi valittu Kaj Kunnas oli jälleen kerran vauhdikkaana suorassa Nenäpäivä-lähetyksessä. Kuva: Antti Tuomikoski.

Suomen Lions-liitto ei ollut tänä vuonna mukana Nenäpäivä-keräyksessä. Onhan takana oma, paljon työtä vaatinut -kampanja. Siitä huolimatta satakunta klubia osallistui myös Nenäpäivä-keräykseen.

 

Kaikki piirit eivät olleet raportoineet keräystulostaan vielä Nenäpäivään 10.11.2017 mennessä niistä yhteenvedon tekevälle Raimo Paapalle, mutta B-piiri on aivan omalla tasollaan:

 

Reijo Stedtin vetämänä B-piiri keräsi 18.500 euroa, Paappa kertoo. Se saattaa olla puolet kaikkien klubien kokoamista varoista…

 

Nenäpäivän keräys jatkuu vielä 19.11.2017 asti, joten siltäkin osalta lopullinen tulos on vielä auki. Näyttää siltä, että N-piirin klubit keräävät nelisentuhatta euroa.

 

 

 

Punaisesta Sulasta Nenäpäivään

 

Nenäpäivän suoran TV-lähetyksen juontajista yksi oli Punainen Sulka-kampanjan sulkalähettiläänä ahkeroinut urheilutoimittaja

 

Hänellä ja puolisolla on takana rankka aika terveyshuolineen. Mikä saa niiden jälkeenkin panostamaan täysillä hyvän tekemiseen?

 

Keskellä studion kiihkeää valmistelukuumetta vauhdikas Kaj Kunnas pysähtyy:

 

- Kun itsellä on ollut hyvä elämä täynnä rauhaa ja yltäkylläisyyttä, on ollut vettä ja leipää ja kirjoja ja vaatteita eikä niskaan ole tullut pommeja eikä tuhokaasuja, niin kyllä se siitä ilosta ja kiitollisuudesta kumpuaa, hän toteaa painokkaasti ja lisää:

 

- Toivoisin, että maailmassa jakauma olisi edes vähän tasaisempi ja kaikille saataisiin ihmisarvoiset olot. Jos sitä pystyy edes vähän ja jollakin lailla tekemisillään tasoittamaan, niin siitä tulee hyvä mieli.

 

- Nimenomaan tänään voidaan auttaa, ja siksi tänään se tehdään, sitku-elämän (sitten kun) nytku-elämään (nyt kun) vaihtanut Kunnas toteaa ja syöksähtää vetämään TV- illan ensimmäisen osion eli Urheilushown.

 

Tuttu näky Nenäpäivänä. Tässä Tapio Pousi Myyrmannin kauppakeskuksessa. Kuva: Thorleif Johansson. 

Lipaskerääminen on hauskaa

 

Nenäpäivälippaalla varojen kerääminen on hauskaa. Se rasittaa korkeintaan hetkellisesti  hieman jalkoja ja selkää, mutta ihmisten kohtaaminen on kivaa.

 

Nenäpäivä on tunnettu tapahtuma:  74% suomalaisista tuntee sen. Ei tarvitse siis selittää, mistä on kyse.

 

 

Kerääjälle esitetyt kysymykset koskevat enemmänkin sitä, että minne apu tänä vuonna menee. Ja siihen kun kertoo, että kympillä saadaan 10.000 litraa – siis uima-altaallinen – puhdasta juomavettä, niin asiaa ei tarvitse sen enempää perustella. Tai että lapsi saa sillä oppikirjat ja sitä kautta lukutaidon. Tai että lapsisotilaaksi kaapattua tyttöä, raiskattua ja sen seurauksena äitinä sinnittelevä yksinhuoltajaa autetaan hankkimaan savimaja:  aiheet perustelevat lahjoittajalle, mistä on kyse.

 

Kommenttejakin tulee.

 

- Voi, voi, onpa sun nenäsi kipeän näköinen, kyllä me sua autetaan, kihertelivät teini-ikäiset tytöt Myymannissa ja antoivat kympin.

 

- Annan niin harvoin, että laitetaan nyt viiskymppiä, kommentoi joku.

 

- Kyllä lapsia pitää auttaa, minullakin on seitsemän lastenlasta, kertoo kolmas.

 

Suorastaan liikuttavaa oli, kun suomen kieltä puhunut somaliäiti opetti kahta pientä poikaansa antamaan lahjan jollekin pienelle tytölle tai pojalle jossakin kaukana. Sieltä he tulivat kaikki kolme jonossa. Äitikin antoi, opetusmielessä. Olemme aikanaan auttaneet tuota äitiä: oli siis aika antaa avun kiertää.

 

 

Apu menee todella perille

 

Auttaminen on pääosin ammattilaisen työtä. Me voimme kerätä varoja, mutta kun pitää auttaa kehitysmaissa kaivon hankkimisessa tai puhtaan veden toimittamisessa, rokotteen antamisessa ja lukemaan opettamisessa: se on ammattilaisten osaamista eli asiansa osaavien järjestöjen työtä. Siksi me luovutamme varamme Nenäpäivän yhdeksälle oman alansa luotetulle toimijalle.

 

Aivan samalla lailla kuin Punaisessa Sulassa kerätyistä varoista pääosa menee tänä vuonna lasten ja nuorten parissa jo toimiville järjestöille: syrjäytymistä ehkäisevälle Partiolle, päihdevalistusta jakavalle Ehyt ry:lle, Tukikummien kautta Kirkon Diakoniatyölle, nuorten mielenterveystyötä tekevälle Myrsky-hankkeelle, kaduilla ja toreilla pyörivälle Walkers-työlle, Yeesille, Näkövammaisten liitolle... Me lionit keräämme varat, annamme ne näille järjestöille ja he tekevät työn. Ammattilaisina.

 

Punaisessa Sulassa tämän lisäksi tulee vielä merkittävä lisä: lionsklubien keräysvaroilla tekemä erittäin laaja oma auttamistyö.

 

Ja kaiken jälkeen meille jää urheilutoimittaja Kaj Kunnaksen mainitsema osuus: hyvä mieli!

 

Teksti: Thorleif Johansson

 

 

 

 

Viestintävastaava


Toimittaja


Sosiaalinen media


Seuraa meitä
Facebook
Instagram