Suomen Lions-liitto ry

LIONS-PIIRI 107-N ry

Itäinen Helsinki, Vantaa ja Itä-Uusimaa

Kesävaihto-oppilaiden isäntäperhekokemuksia 

Nuorisoleirin osallistujat Saaren kartanolla Mäntsälässä.Kuva: Mirva Neva-aho-Simonsen

N-piiri on tänä vuonna ollut järjestelyvastuussa kesävaihto-oppilaiden nuorisoleiristä.  Nuoria saapui  kaiken kaikkiaan 29  ja he ovat 12 eri maasta. Kaukaisimmat vieraat ovat Mexicosta, Kanadasta ja Japanista. He ovat viettäneet ensin pari viikkoa isäntäperheissä, joita oli oli tänä vuonna 41: 23 Uudenmaan klubeista, 10 Helsingin klubeista ja 8 Vantaalta. 


Tässä alla yhden isäntäperheen kokemuksia:

Olimme nuorisovaihdon isäntäperheenä tänä kesänä toista kertaa. Ensimmäinen kerta kolme vuotta sitten ei ollut kovin onnistunut kokemus. Olimme tuolloin molemmat töissä ja vaihtarinuoren päivien järjestely oli hankalaa. Tästä oppineena teimme muutamia muutoksia. Ensinnäkin olimme nyt itse lomalla. Toiseksi otimme kaksi vaihtaria, jotta heillä olisi myös seuraa toisistaan, kun omat nuoremme ovat jo aikoja sitten muuttaneet omilleen.

 

Vaihtarinuorten oleskelu perheessä on monella tavoin antoisaa. Oma kielitaito harjaantuu, kun kommunikointi tapahtuu englanniksi. Kielitaidon lisäksi eri kulttuurien tuntemus lisääntyy, kun keskusteluissa ehditään käydä läpi eri aihepiirejä nuorten arjesta omissa kotimaissaan. Myös oma kotiseutu tulee eri tavalla tutuksi, kun sitä tarkkailee ulkomaalaisen silmin. Samalla oppii arvostamaan suomalaisuutta. Ja harvoin tulee muuten käytyä oman kotiseudun nähtävyyksiä katsomassa!

 

Nuorten majoittaminen on kuitenkin myös suuri panostus: viikon ruokailut, kahvit, jäätelöt, pääsymaksut, matkakulut jne. Itselleni kuitenkin suurin ”uhraus” on yhden kokonaisen lomaviikon kuluminen nuorten kanssa, vaikka sinänsä viikon tekemiset olivatkin mukavia. Oma klubini LC Helsinki/Malmittaret on tehnyt hienon periaatepäätöksen tukeakseen nuorisovaihtoa ja isäntäperheeksi ryhtymistä: Malmittaret osallistuu vaihtarinuoren pääsymaksukuluihin max 100 €/nuori.

 

Meillä oli kaksi 18-vuotiasta tyttöä, toinen Italiasta ja toinen Tanskasta. Molemmat tytöt olivat positiivisia ja kaikesta kiinnostuneita. Vietimme heidän kanssaan onnistuneen viikon. Tulopäivän lisäksi yksi päivä oli selkeästi ”perhepäivä”, jolloin tutustuimme lähiseutuun kävellen, osallistuimme äitini 85-vuotisjuhliin, kävimme tyttäreni vuokraveneellä ja leivoimme pullia. Tytöt saivat hienot korvapuustit leivottua! Muina päivinä meillä oli yksi teema. Yhtenä päivänä tutustuimme Helsingin nähtävyyksiin ja kauppoihin autoillen, kävellen, saaristoristeillen ja junalla. Yksi päivä kului Linnanmäellä, yhtenä nuoret tutustuivat seikkailupuisto Korkeen saloihin Mustikkamaalla poikani perheen kanssa. Yksi päivä kului Porvoossa. Paras päivä oli kuitenkin se, jolloin ajoimme mökille, soudimme, kiipesimme näköalavuorelle, pelasimme Mölkkyä, lämmitimme saunan, saunoimme, uimme ja paistoimme muurinpohjaletut. Reissussa tutustuttiin myös kauniiseen Heinolaan ja Heinolan lintutarhaan. Sain viikon aikana apua lasteni lisäksi myös hyvältä ystävältäni, joka parina päivänä kulki kanssamme ja yhden kerran vei nuoret kotiinsa kahville ja Jumboon ostoksille, jotta pääsimme itse osallistumaan setäni syntymäpäiväjuhliin toisella paikkakunnalla.

 

Mielestäni on upeaa, että leijonat järjestävät nuorisovaihtoa, joka lisää nuorten monikulttuurisuutta ja kansainvälisyyttä. Samalla Suomi saa hienoa mainosta, kun nuoret kertovat hienosta luonnosta ja valoisista kesäilloista kotimaissaan.

 

Teksti ja kuvat: Outi ja Jussi Rinta-Filppula
(LC Helsinki/Malmittaret ja LC Helsinki/Pihlajamäki)

Outi ja Jussi Rinta-Filppula kesävaihto-oppilaiden kanssa
Outi ja Jussi Rinta-Filppula kesävaihto-oppilaiden...
Näköalapaikallakin käytiin.
Näköalapaikallakin käytiin.
Nuoret pääsivät myös purjehtimaan.
Nuoret pääsivät myös purjehtimaan.
Sibelius-monumentillla Helsingissä
Sibelius-monumentillla Helsingissä

Viestintävastaava


Toimittaja


Sosiaalinen media


Seuraa meitä
Facebook
Instagram