Suomen Lions-liiton KiTeNet – kiusaamisesta terveeseen nettikäyttäytymiseen hankkeessa vanhempainilloissa käsitellään netissä ja somekanavilla tapahtuvaa käyttäytymistä ja pohditaan, miten valistaa lapsia ja muita aikuisia siitä, mikä kaikki on sopimatonta ja kenties jopa rikollista toimintaa. Samalla kun lasten ja vanhempien välistä digikuilua halutaan kaventaa, pohditaan myös, mitkä nettipelit ja kännykkäsovellukset ovat ala-asteikäisille sopivia.
Teemasta innostuneina Malmittaret päättivät vähän laajentaa ajatusta ja ideoi kolmioisaisen tapahtuman, jossa myös lapsille oli merkittävä osuus. Tapanilan ala-aste lähti hankkeeseen mukaan ja antaen tiloja käyttöön ja kutsuen vanhemmat koolle.
Ensimmäisessä osuudessa draamapedagogi Krissu Sirola-Korhonen piti rehtorin valitsemalle luokalle tunnin, jossa pohdittiin ystävyyttä, ihmisten välisiä suhteita ja myös kiusaamista ja miten siihen tulisi suhtautua.
-Kukaan näistä oppilaista ei ollut joutunut nettikiusaamisen kohteeksi, mutta he tiesivät, että sellaistakin tapahtuu ja olivat aiheesta selvästi vähän huolissaan, kertoo Sirola-Korhonen.
Tunnin lopuksi oppilaat pohtivat yhdessä erilaisia voimalauseita, joilla selvitä vaikeiden asioiden yli. Niitä he voivat käyttää itse, tai tukea niillä kiusatuksi tulleita kavereitaan.
Samana päivänä vanhempainillassa keskusteltiin KiTeNetin ohjelman ja videopätkien pohjalta erilaisista netti- ja
somekäyttäytymiseen liittyvistä asioista sekä pelisäännöistä miten toimia, jos
kiusaamista havaitaan. Videoilla aiheeseen ja keskusteluihin johdatti kasvatustieteen
tohtori, FM Päivi Hamarus, joka on tehnyt väitöskirjankin nettikiusaamisesta.
Vanhemmat kertoivat, että joskus kiusaaminen voi nousta pintaan niinkin, että lapsi harmittelee kotona vanhemmilleen sitä, että jotain luokkakaveria kiusataan. Tällöinkin vanhempien olisi hyvä viedä tieto eteenpäin, jotta kiusaaminen saadaan mahdollisimman nopeasti aisoihin.
Viikon päätteeksi Malmittarien jäseniä kävi saattamassa
luokan Tapanilan Erän karatesalille, jossa karatejaoksen lajipäällikkö Maija
Laaksonen piti heille puolentoistatunnin valmennuksen.
Alkuun Laaksonen muistutti, että jokaisella on oikeus koskemattomuuteen ja myös oikeus suojella itseään.
Oppilaat vastailivat varsin tietävästi Laaksosen kysymyksiin, mitä tehdä jos näkee jotakuta kiusattavan, jos ulkona kohtaa pelottavan näköisen seurueen, kuinka toimia, jos joku käy uhkailevaksi ja mikä ylipäänsä on paras tapa puolustautua, jos puhuminen ei auta. Tuokin tiedettiin, ottaa jalat alle!
Pienen teoriaosuuden jälkeen ryhdyttiin opettelemaan muun muassa kaatumista, kuinka vapauttaa itsensä toisen otteesta ja muita tärkeitä itsesuojeluun liittyviä harjoitteita.
Koululle palatessa opettaja ja oppilaat olivat selvästi innoissaan karatesalilla saaduista opeista. Mennessä hieman jännityksestä hiljainen joukko pulisi paluumatkalla iloisena kertaillen kaikkea koettua.
-Ei totisesti mennyt hukalle tähän panostaminen!
Teija Loponen