Suomen Lions-liitto ry

LIONS-PIIRI 107-N ry

Itäinen Helsinki, Vantaa ja Itä-Uusimaa

Kruununhaan klubi panostaa muistiin

Kristakodin asukkaat tutustumassa muistin säilyttämiseen ja parantamiseen tähtäävään Hildaan. Esittelijänä lion Mikael Johansson ja tarjoilusta huolehtii oikealla lion Tuula Teerioja. Television näytöllä soi Tiikerihai...

panostaa ikääntyvien muistin säilyttämiseen ja parantamiseen. Tämä toteutuu hankkimalla vanhusten palvelutalo muistia aktivoiva, uudenlainen digi-innovaatio . Siinä yhdistyvät musiikin kuunteleminen, vanhojen valokuvien katseleminen ja oma muisteleminen.

 

Kristakoti on Kruununhaan lionsklubin mittavin ja pitkäjänteisin palveluaktiviteetti. – Teimme lokakuussa vuonna 2000 kansainvälisenä Lions-palvelupäivänä päätöksen vierailla kerran kuukaudessa paikallisessa vanhusten asumispalvelutalo Kristakodissa, klubin jäsen, PDG Veikko Teerioja kertoo.

 

Aloitteen teki klubin silloinen sihteeri Helena Holma.

 

Klubit ryhtyvät usein kovin varovaisesti pitkäjänteisiin aktiviteetteihin. Pelätään, että into ja voimat lopahtavat. Sitä pohdiskeli päätöstä tehtäessä Kruunuhaan klubin silloinen presidentti Pekka Sarvantokin.

 

- Minäkin ajattelin, että pitääkö nyt kruununhakalaisille ruveta kahvia keittämään, klubin nykyinen presidentti Marja Sarvanto naurahtaa. - Mutta siitä ei olekaan kyse, vaan ihmiset haluavat seurustella – myös talon ulkopuolelta tulevien kanssa, hän toteaa.

 

Ponnistus on ollut vaativa, mutta idea on kantanut. Vuoden aktiivikuukausina klubi on tarjonnut hyvin monipuolista ohjelmaa. Iltapäiväkahvilla on vieraillut kansanedustajia, on käsitelty historiaa, on lausuttu runoja, ollut musiikki- ja terveysalan ihmisiä.

 

Viime kuukausina on ollut näyttelijä Laura Jurkka, Satu Silvo, Peter Fryckman, Teerioja muistelee.

 

- Ja meillä on itsenäisyyspäivän juhla, Lucian päivän juhla, joulujuhla, Marja Sarvanto innostuu.

 

Viime vuosina on panostettu runsaasti myös fysioterapiaan ja liikuntaan, kun mukaan on tullut alan ammattilainen, vuodesta 2004 Helsingin kaupunginvaltuutettu ja kansanedustaja (2007–2011) Arja Karhuvaara.

 

Klubi on vuosien varrella lahjoittanut Kristakodille erilaisia asioita. Veikko Teeriojan presidenttikaudella klubi lahjoitti tietokoneen ja tulostimen. Ja jo aiemmin Veikko oli saanut hankittua kodille uuden verenpainemittarin.

 

Ja nyt presidentti Marja Sarvannon kaudella panostetaan muistin säilyttämiseen.

 


Muistia tutkitaan

 

Muistin heikkeneminen on vakava yhteiskunnallinen ongelma – henkilökohtaisesta huolesta puhumattakaan. Suomessa sairastuu joka vuosi 14.500 ihmistä muistisairauteen.

 

Muistioireita on jopa joka kolmannella, mutta silloin ei kyse ole aina muistisairaudesta, vaan muistivaikeuksia voi aiheuttaa kiire, stressi, väsymys, masennus…

 

Muistin tutkimukseen myös panostetaan. Helsingin yliopistossa aivojen toimintaa ja musiikin vaikutusta tutkii muun muassa yksikkö, jossa työskentelee kasvatustieteen professori Minna Huotilainen.

 

Ja musiikin vaikutuksesta muistiin tutkija Teppo Särkämö on todennut Helsingin yliopiston uutisissa (Heta Muurinen 27.5.2015):

 

”Musiikilla on positiivinen vaikutus vanhusten psyykkiseen hyvinvointiin. Sen kuuntelu parantaa heidän kognitiivisia suorituksiaan tehtävissä, jotka vaativat keskittymistä, työmuistia ja kielellisiä taitoja.”

 

Musiikin terapeuttinen voima näyttää olevan varsin aliarvostettua, tutkijat sanovat. Sillä olisi paljon annettavaa vanhusten ja erityisesti muistisairaiden hoidossa.

 

Hildan avulla voi kuunnella eri vuosikymmenten ikivihreitä musiikkikappaleita, katsella kappaleiden levytysvuosina otettuja valokuvia ja taltioida omia muistojaan noilta ajoilta muiden kuultaviksi.

 

- Kaikilla näytti heti tulevan mieleen muistoja, hän toteaa esittelystä.

 

Jotkut lähtivätkin heti tilaisuuden jälkeen kirjastoon tutkimaan, sopiiko sen televisio Hildan kuvien katseluun ja musiikin toistamiseen.

 

Hildaahan voi kuunnella ja katsella vaikka joka päivä. Sisältöä ja muisteltavaa riittää.

 

- Ja se siinä on hyvää, että kun muisti heikkenee, niin sisällöllä on aina uutuusarvo, joku pöydän ääressä vitsailee.

 

Teksti ja kuvat: Thorleif Johansson

 

 

PS.

Heurekassa on meneillään näyttely 12.1.2020 asti.

Kannattaa myös tutustua .

 

 

Tyytyväisiä ilmeitä tilaisuuden jälkeen. Vas. Arja Karhuvaara, Mikael Johansson, Marja Sarvanto ja Veikko Teerioja.
Tyytyväisiä ilmeitä tilaisuuden jälkeen. Vas. Arja...
Haikea hetki Kristakodissa: Veikko ja Tuula Teeriojalle ojennettiin läksiäiskukat. Veikon eläköitymisen myötä he muuttavat Lappeenrantaan. - Haikealta tämä tuntuu, Veikko totesi.
Haikea hetki Kristakodissa: Veikko ja Tuula Teerio...

Viestintävastaava


Toimittaja


Sosiaalinen media


Seuraa meitä
Facebook
Instagram