Suomen Lions-liitto ry

LIONS-PIIRI 107-N ry

Itäinen Helsinki, Vantaa ja Itä-Uusimaa

Leijonien lahjoittama Kanada-malja matkasi Ouluun

Kanadansuomalaiset lahjoittivat Kanada-maljan Suomen jääkiekkoliitolle kiertäväksi palkinnoksi. Kuva: Vapriikin kuva-arkisto/Pekka Kosonen.Niin sinä sitten kävi, että 26.4.2018 Oulun Kärpät voittivat vuoden 2018 jääkiekon Suomen mestaruuden. Samalla se merkitsi sitä, että legendaariseen Kanadan maljaan tulee taas uusi merkintä.
Voittaja saa vuodeksi haltuunsa Kanada-maljan, jonka ovat lahjoittaneet Kanadan Suomi Leijonat Sudburysta.

Kanadansuomalaiset lahjoittivat Kanada-maljan Suomen jääkiekkoliitolle ikuisesti kiertäväksi palkinnoksi vuonna 1950.

Alkuperäisessä pokaalissa oli vain sen yläosa, malja ja puualusta. Kun 1975 SM-liiga perustettiin, haluttiin maljaan liittää myös voittajajoukkueen pelaajien nimet. Siihen saakka laitettiin vain laatta, jossa oli voittajajoukkueen nimi ja vuosiluku.

Kanadan maljan nimi tulee sen lahjoittajilta ja se painaa noin 17 kiloa. Maljasta on kaksi versiota. Aitoa maljaa säilytetään vuoden ympäri Tampereella Jääkiekkomuseossa. Sieltä se annetaan voittajille jäälle, minkä jälkeen se palautetaan odottamaan seuraavaa voitajaa.

Vuonna 1991 maljasta tehtiin ensi kerran kopio, joka annetaan joukkueen haltuun vuoden ajaksi.

Ensimmäinen "lisäkerros" pokaaliin kiinnitettiin ennen kauden 1976-77 päätösjuhlia. Nyt sitä on jouduttu korottamaan pariin kertaan, että nimet on saatu mahtumaan. Toisen lisäkerroksen vuoro tuli kaudella 2003-04.

Reijo Viitala on Sudbury Suomi Lions Clubin presidentti ja kotoisin Nivalasta. Hänen klubinsa kummi ja jäsen oli aikanaan itse Arne Ritari, joka toimi vuonna 1950 päähankkijana Kanada-maljan lahjoittamiseksi Suomen jääkiekkoliitolle.

- Klubimme keräsi varat pokaalin Suomelle Leijonat-lehden Pasi Mennanderin pyynnöstä, Reijo Viitala kertoo.

Viestintävastaava


Toimittaja


Sosiaalinen media


Seuraa meitä
Facebook
Instagram