Suomen Lions-liitto ry

LIONS-PIIRI 107-N ry

Itäinen Helsinki, Vantaa ja Itä-Uusimaa

Pääkaupunkiseudun lionsklubit tukevat vammaisratsastusta

Maaseudun Tulevaisuus -lehden uutinen viime syksyn MM-kisoista Normandiassa. Oikealla  Klaus Laavanainen ja Tuija Kiiskinen luovuttavat lionsklubien apurahan ratsastaja Katja Karjalaiselle (keskellä). Kuva: Anja Holma.

Pääkaupunkiseudulla toimiva lionsklubien Vermo-toimikunta on tukenut jo vuosia vammaisratsastusta järjestämällä tapahtumia Vermossa. Seuraava Lions-tapahtuma siellä on lauantaina 11.4.2015.

 

Vammaisratsastus

 

Ratsastus tarjoaa avointa, esteetöntä ja elämyksellistä liikuntaa myös erityisryhmille. Erityisryhmien ratsastuksesta käytetään myös nimityksiä vammaisratsastus tai erityistä tukea tarvitsevien ratsastus.

 

Lajina ratsastus on kaikille samanlainen: Erityisryhmien ratsastuksessa ratsastuslajia ei muuteta, mutta opetus, varusteet ja olosuhteet voidaan järjestää tilanteen mukaan sopiviksi. Avustajia käytetään tarpeen mukaan. Avustajat eivät pidä ratsastajaa hevosen selässä tasapainossa, mutta voivat tukea ratsastajaa niin, että tämän on helpompi saavuttaa oikea istuma-asento.

 

Tavoitteena on oppia ratsastamaan vamman haitan asettamien rajoitusten puitteissa ja ne huomioon ottaen. Ratsastus- ja hevostaitojen opettelemisen rinnalla tulevat mielenvirkistys ja kunnon kohottaminen. Ratsastus voi olla kunto-, hyöty- tai terveysliikuntaa. Myös valmentautuminen ja kilpaileminen on mahdollista aina huippu-urheilutasolle ja Paralympialaisiin asti.

 

Erityisryhmille sopivia ratsastuksen muotoja ovat niin sanotun tavallisen ratsastuksen lisäksi myös muun muassa matkaratsastus, lännenratsastus, vikellys sekä valjakkoajo.

 

Katja Karjalainen vammaisratsastuksessa paras uudella hevosella

 

Eräs pääkaupunkiseudun Lions-klubien tukea saanut on Katja Karjalainen. Hän on noussut vammaisratsastuksen maailmanlistalla 16. sijalle uudella hevosellaan Woikoski Double U varsin lyhyen yhteistyön jälkeen.

 

Normandian MM-kilpailuissa ratsukko otti kaksi neljättä sijaa ja oli viides ryhmän Ib vapaaohjelmassa. Sijoitus maailmanlistalla olisi todennäköisesti korkeampi, jos ratsukko olisi ehtinyt osallistua useampiin kansainvälisiin kilpailuihin. Lontoon paralympialaisten hopeamitalisti tähtää vahvasti kohti Rioa. Tavoitteena on myös saada nelihenkinen joukkue Rioon.

                                                                                       

 

Ratsastusterapia

 

Ratsastusterapia on kuntoutusmuoto, jossa kuntoutuja, hevonen ja ratsastusterapeutti työskentelevät yhdessä. Ratsastusterapia on yksilöllistä, suunnitelmallista ja tavoitteellista kuntoutusta, jossa hevosen avulla opitaan oman kehon, mielen ja/tai käyttäytymisen hallintaa. Tavoitteena on oppia taitoja, joita voidaan hyödyntää jokapäiväisessä elämässä. Tavoitteet ovat aina yksilöllisiä, mutta niihin ei kuulu ratsastustaitojen opettelu.

 

Ratsastusterapiassa hyödynnetään hevosen liikettä. Kuntoutuja saa sen avulla tunto-, tasapaino- ja liikeaistien tuntemuksia, joita koulutettu terapeutti osaa hyödyntää kuntoutukselle asetettujen tavoitteiden saavuttamiseksi. Talliympäristö tarjoaa myös monipuolisia mahdollisuuksia haju-, kuulo- ja näköaistimuksiin. Fyysisen kuntoutuksen lisäksi ratsastusterapiaa käytetään myös psyykkiseen kuntoutukseen. Tällöin apuna on hevosen herkkä luonne, joka peilaa ja toimii tulkkina käyttäytymiselle ja erilaisille tunteille.

 

Turvallisuuden huomiointi on ratsastusterapiassa erityisen tärkeää. Turvallisuus perustuu luottamukseen ja toimivaan vuorovaikutukseen ratsastajan, hevosen ja terapeutin välillä sekä terapeutin ja hevosen saamaan koulutukseen terapiatyötä varten.

 

Sosiaalipedagoginen hevostoiminta

 

Sosiaalipedagogisen hevostoiminta perustuu ihmisen ja hevosen vuorovaikutukseen talliyhteisössä. Pääelementteinä ovat yhteisöllisyys, toiminnallisuus ja elämyksellisyys hevosen ollessa keskiössä. Sosiaalipedagoginen hevostoiminta on sosiaalisen kuntoutuksen muoto, joka tapahtuu aikuisten ohjaamana ja ennalta suunniteltuna. Koulutettujen ohjaajien tehtävänä on tukea asiakkaan ja hevosen välistä vuorovaikutusta.

 

Ohessa lisätietoa vammaisratsastuksesta ja sen tukemisesta.

 

Henri Kasurinen

Lions Vermo-toimikunnan tiedottaja LC Vantaa / Pähkinärinne 

                                                                

 

LÄHTEET

Suomen Ratsastajain liitto

Toimikunnan kotisivut ovat 

 

 

Vammaisratsastajien kummitoiminta
Viestintävastaava


Toimittaja


Sosiaalinen media


Seuraa meitä
Facebook
Instagram