Suomen Lions-liitto ry

LIONS-PIIRI 107-N ry

Itäinen Helsinki, Vantaa ja Itä-Uusimaa

Lohkarien illassa leppoisa tunnelma

Lohkojen puheenjohtajat pohtimassa N-piirin Rauhanjulistekisan voittajatöiden valintaa.

Lohkon puheenjohtajat ja piirin johtoryhmä kokoontuivat torstaina 25.11. ravintola Kaaren kokoustilaan keskustelemaan kuluneesta kaudesta ja lohkareiden kokemuksista ja valmennuksesta. Piirihallitus oli valtuuttanut paikallaolijat myös valitsemaan piirin Rauhanjuliste-kisan voittajan.

Koulumaisesta istumajärjestyksestä huolimatta illan tunnelma oli välitön ja keskusteleva.Heti alkuun piirikuvernööri Markku Helle kiitti Kati Arkkilaa vinkistä tapaamisen järjestämiseen. Viime kaudella se ei koronan takia onnistunut. Verkossa sitä ei haluttu järjestää, vaan tapahtuman luonteen vuoksi sen kaivattiin olevan livetapaaminen. Nytkin tosin muutama oli verkon kautta mukana.

Illan aikana Markku toivoi lohkon puheenjohtajilta vastauksia ja vapaata keskustelua siitä, miltä nyt puolivälissä kautta tuntuu, miten kausi lähtenyt menemään, millaisia havaintoja klubeista on tehty ja millaisia kehittämistarpeita on havaittu. Lisäksi listalla oli, jäikö kaipaamaan jotain lisää lohkarivalmennukseen.

Kauden alussa oli myös annettu tehtävä: lohkareiden seuraajajärjestelmä olisi luotava, miten siinä on edetty? Muutamissa piireissä on jo käytössä kiertävät vuorot klubeille osoittaa seuraavalle kaudelle lohkon puheenjohtaja.

-Nyt kun piiri on rekisteröity yhdistys, tulee meillä olla jo helmikuun kokoukseen mennessä tulevien lohkareiden nimet, muistutti Markku.

 

Alkukausi on näyttänyt varsin myönteiseltä ja lähtenyt hyvin käyntiin kaikkien lohkon puheenjohtajien mielestä. Osa oli tehtävässä jo toista kertaa, osa untuvikkoina.

Valtaosassa klubeja kokoontumisia on pidetty livenä, tapahtumia järjestetty ja suunnitelmia riittää. Osassa klubeja on väki vähentynyt, mutta into ei silti ole laantunut. Tosin jokusella klubilla on ongelmiakin toiminnan pyörittämisessä. Monessa klubissa oli huokunut vierailulla hyvä ja lämmin yhteishenki. Onnistuneita Auta lasta – auta perhettä keräyksiä on järjestetty paljon, mutta rahan hankinta on osalla ollut vaikeaa. Raportointi on monilla klubeilla parantunut ja osa presidenteistä on itse ottanut yhteyttä lohkariin jotain tietoa kaivatessaan.

Erkki Pusula mainitsi, että sääntöuudistukset ovat tuottaneet rentoja kuukausitapaamisia lisäten jäsenten viihtyvyyttä. Nina Minkkinen kertoi, että klubeilla on ollut myös yhteisiä tapahtumia, mikä sekin rikastuttaa toimintaa.

 

Lohkon puheenjohtajien valmennuksessa todettiin olleen hyvä sisältö, moni ei ollut osannut odottaa siltä erityisesti mitään, toisaalta ehkä konkretiaa erilaisten ongelmatilanteiden hoitoon voisi käydä läpi.

Aluefoorumeiden järjestäminen oli suurimmalle osalle ollut se suurin ponnistus ja siihen kaivattiin perustietopakettia, jossa kerrottaisiin esimerkiksi maksaako piiri kokoontumispaikan tilavuokran ja vastaavia asioita.

Jarmo Laurila totesi itsellään olleen kauden alussa vähän hahmotusongelmia organisaation suhteen ja Nina Minkkinen totesi hierarkiahimmelin olleen hänelle aika vieras.

-Koulutuksessa tuli paljon uutta asiaa minulle ja olen palannut siihen materiaaliin moneen kertaan, hän lisäsi.

Lohkaritiimien yhteistyö sai monelta kiitosta.

 

Uusien lohkareiden etsimisestä keskusteltiin ja moni piti vuorojärjestelmää selkeänä, kunhan siinä mahdollistetaan halukkaiden pääseminen heti tehtävään, vaikka ei vielä olisikaan kyseisen klubin vuoro.

Klubien jäsenmääräongelmiin liittyen piirikuvernööri Markku Helle totesi, että ei ole paha jos klubit yhdistyvät saadakseen enemmän käsiä toimintaansa, mieluummin niin että pieni klubi loppuu ja jäsenet siirtyvät toiseen klubiin toimimaan. Klubien määrä ei ole tärkeintä.

 

Myös piirin johtoryhmän jäsenet saivat tuoda terveisensä. Jylppy Kurki muistutti kaipaavansa lohkoilta kuukausittain jotain tietoja eteenpäin raportoitavaksi. Samoin hän toivoo nopeita vastauksia Lastenklinikoiden kummit ja Leijonaemot -palvelukysymyksiin.

Timo Heinonen totesi, että rahaa vain tulemaan ja Melvineitä hankkimaan, N-piiri pysyköön napana LCIF 100-keräyksessäkin.

Merja Carlander kertoi uusien opasleijonien toimivan myös vanhojen klubien tukena, ei vain uusien perustettavien avuksi. Lasse Halme muistutti, että valmennuksissa on ideana imeä asioita itseensä ja oppia sitä kautta.

Varapiirikuvernööri Kjell Wickström totesi lohkarien toimineen hyvin ja muistutti, että saa kyllä jatkaa toisenkin kauden, sellaisiakin piirejä on, joissa kaksivuotinen kausi.

2. varapiirikuvernööri Pekka Taskinen totesi, että ensi kaudelle on otettava koppia aluefoorumien ohjeistamisesta, mutta oli hyvä, että niistä tuli kaikilla aivan omannäköisiä.

Teija Loponen iloitsi klubien ahkerasta piirin somekanavien käytöstä ja muistutti, että ei tarvitse pohtia kysyyköhän apua väärältä ihmiseltä. -Kaikki piirissä toimivat ovat oikeita ihmisiä ja jos eivät osaa vastata, hankkivat tarvittavan tiedon tai ohjatavat asiasta tietävän pakeille.

Viime kauden piirikuvernööri Make Vesikallio totesi olleensa piirihallituksessa monta vuotta ja lohkarinakin. -Toimintatavat ovat muuttuneet todella paljon. Lisäksi nyt monilla on selvää paloa lohkarin hommassa, kun aluejohtajat jäivät pois.

 

Illan päätteeksi Markku Helle muistutti, että tärkeintä on se, että klubit toimivat ja tekemisen tahto on kova.

-Toiveeni on, pitäkää huolta kaikista jäsenistä, ketään ei jätetä, vaikka digitaidot saattavat puuttua. Ketteryyttäkin on löydetty toimintaan. Siksi tällä kaudella palkitaan parhaat pressat, sihteerit, klubit ym., siihen on todella aihetta.

Lopuksi valittiin vielä piirimme Rauhanjulistekilpailun voittajat.

Teija Loponen

 

 

Viestintävastaava


Toimittaja


Sosiaalinen media


Seuraa meitä
Facebook
Instagram