Suomen Lions-liitto ry

LIONS-PIIRI 107-N ry

Itäinen Helsinki, Vantaa ja Itä-Uusimaa

Mielenkiintoisia kysymyksiä

 

Piirikuvernöörin kyselytunnilla tiistaina 28.2. oli esillä varsin mielenkiintoisia kysymyksiä.
Keskustelua käytiin myös edellispäivänä piirihallituksen kokouksessa esitetystä lohkouudistuksesta. 

Voiko kuka vain ehdottaa uusia piirin yhteisiä tapahtumia – kysymykseen piirikuvernöörimme Kjell Wikström vastasi iloisesti, että kyllä voi. Piirihallitus ja palvelujohtaja käyvät ehdotukset läpi ja pohtivat, sopivatko ne piirille.

-Suotavaa olisikin, ettå jäseniltä tulisi ehdotuksia ja toiveita, se olisi juuri oikea suunta, Kjell totesi.


Seuraavaksi kysyttiin, voisiko N- piiri olla jotenkin esillä liiton järjestämässä tapahtumassa Kolmen sepän patsaalla?

Kjell pohti, että kaiketi voisi, tosin jokunen vuosi sitten kun N-piiri tapahtumaa mainosti, tuli asiasta huomautuksia, ettei se ole piirin tapahtuma.

Viestintävastaava Teija ehdotti, että ehkä siellä voisi piiri markkinoida vaikkapa pyöräilytapahtumaa ja siten osoittaa yleisölle, että meillä on leijonissa monenlaista toimintaa ja tapahtumia, jotka ovat aivan kaikille avoimia. 


Eräälle kysyjälle oli epäselvää se, mistä saa hankittua palkintoplakaatteja ja samalla hän tiedusteli, onko väliä, montako virkailijaa presidentti palkitsee?

Kjell vastasi, että presidentin antamia plakaatteja saa ostaa liiton tarvikemyynnin verkkokaupasta, eikä ole mitään rajoituksia palkitsemiseen.

Make Vesikallio lisäsi, että presidentti voi palkita vaikka kaikki jäsenet, jos niin haluaa.


Seuraavan kysyjän asia oli, onko tosiaan niin, että jos klubissa on 19 jäsentä, on vain yksi ääni liiton vuosikokouksessa?

Tätä käsitystä korjattiin, sillä kymmenellä jäsenellä saa yhden jäsenen, mutta jo yli 15 jäsenellä saa toisen. Eli 19-jäseninen klubi saa kaksi ääntä. Sama pätee piiritasolla vuosikokouksessa.


Ketkä saavat osallistua piirihallituksen ja piirifoorumikokouksiin?

Kjell totesi, että piirihallitukseen kutsutaan piirihallituksen jäsenet, toimikuntien edustajat ja edelliset piirikuvernöörit. Hallitukseen kuuluvilla on puhe- ja äänioikeus, toimikuntien jäsenillä ja entisillä piirikuvernööreillä on vain puheoikeus. Piirifoorumiin voi tulla kuka tahansa. Se on avoin kaikille, mutta kutsu menee klubin viralliseen osoitteeseen, eli presidentin ja sihteerin  tulee jakaa sitä tietoa jäsenistölle.

 

Teija ehdotti, että kutsu voisi mennä kaikille jäsenille ja 1. varapiirikuvernööri Pekka Taskinen ehdotti, että piirifoorumin avoimuutta kaikille voisi korostaa myös piirikuvernöörin kirjeessä. Kjell totesi, että useampi toisto voisi kantaa hedelmää, kuten strategiakyselyssä nähtiin.

Raino Heinonen ilmoitti kannattavansa vanhaa käytäntöä, jossa kaikki saivat osallistua piirihallituksen kokoukseen, vaikka puheoikeutta ei olekaan.

-Se olisi avointa ja ehkä houkuttelisi rivileijonia enemmän mukaan. Nykyään on vähän niin, että hallitus puhuu alaspäin ja se ei klubeja innosta. Ennen PNATeissa klubit pääsivät puhumaan, enää ei aluefoorumeissa, joissa puhuvat toimialajohtajat.


Mielenkiintoinen kysymys oli, miksi pitää äänestää piirikuvernööreistä, kun ehdokkaita on vain yhdet?

Kjell totesi ohjesäännöissä olevan kohdan, jossa sanotaan, että ehdokkaan pitää saada yli puolet äänioikeutettujen äänistä, jotta voi tulla valituksi. Eli jos ainoa ehdokas ei saa yli puolta äänistä, ei voi tulla valituksi. Säännöt siis määräävät, että on pakko äänestää.

 

Kjell kertoi saaneensa yhdeltä klubilta viestin, että he olivat yrittäneet saada kouluja mukaan rauhanjulistekisaan, mutta suomenkieliset materiaalit olivat loppu. Englanninkielisiä olisi ollut, mutta suomenkielisetkin on vaikeita ymmärtää. Miksi niitä ei ole riittävästi.

Tälle kaudelle suomenkielisiä kansioita saatiin kovin vähän, siihen ei liitto voinut vaikuttaa.

 

Oivi Heinonen, LC Pro Cultura, halusi kysyä lohkouudistuksesta. Hän totesi, että  lohkon 1 alue 1 siroteltiin nyt pitkin toimialuetta, josta tuloksena on aika mielenkiintoisen näköinen aluejako. Ennen se oli nimensä mukaisesti aluejako, nyt jako maantieteellisesti pirstaleinen.

-Se ei ainakaan lisää klubien välistä yhteistyötä. Pro Cultura jää nyt ihan erilleen muista lohkon klubeista, jotka kaikki muut sijaitsevat Vantaalla. Jako oli suuri järkytys klubilaisille.

Kjell kertoi, että 1.1 klubeja ei voitu siirtää kokonaisena mihinkään ja siitä johtui tämä jako eri alueisiin.

-Ei tämä kuitenkaan vaikuta klubin toimintaan mitenkään, klubithan toimivat kuten ennenkin edelleen omalla alueellaan ja saavat edelleen tehdä yhteistyötä lähiklubien kanssa.

Lisäksi täällä matkat kuitenkin ovat lyhyitä, toisin kuin Lapin alueella. Ja muutoksia jakoon voidaan tehdä piirikuvernöörin päätöksellä ja piirihallituksen suostumuksella.

 

Teija Loponen

Viestintävastaava


Toimittaja


Sosiaalinen media


Seuraa meitä
Facebook
Instagram