Suomen Lions-liitto ry

LIONS-PIIRI 107-N ry

Itäinen Helsinki, Vantaa ja Itä-Uusimaa

Piirikuvernöörin kyselytunnin sisältöä

Piirikuvernöörin kyselytunnin linkissä oli valitettavasti virhe, joten kaikki eivät päässeet keskiviikon kyselytunnille sisään. Kotisivulle korjatun linkin kautta paikalle ehti kuitenkin tusinan verran keskustelijoita.

Alkuun Aarne Kivioja halusi esittää kiitoksen, Lasten lumipäivätapahtumaan oli piirin 73:sta klubista 24 jo ilmoittautunut ja etenkin naisklubit olivat ketterästi tehneet päivävarauksiakin. Vielä ehtii hyvin mukaan, kiinnostuneet voivat ottaa yhteyttä suoraan Aarneen:

 

Kyselyiltaan oli valmiiksi lähetetty muutamia kysymyksiä, joista keskusteltiin yhdessä. Alla kysymykset ja kiteytetyt vastaukset.

 

 - Miksi nykyisin ajetaan niin vahvasti yhteisklubeja? Eikö miehillä ja naisilla ole kuitenkin perinteisestikin ns. omia juttuja ja keskinäistä kivaa, joka muuttuu, kun molemmat sukupuolet ovat läsnä?

Vastauksena todettiin, että uusia klubeja pyritään perustamaan yhteisklubeina, jotta niihin voisivat halukkaat osallistua mahdollisimman laajalla rintamalla. Klubi sitten muodostuu jäsenistönsä mukaiseksi, kuten vaikkapa uusi Kulttuuriklubi, joka on yhteisklubi, mutta toistaiseksi kaikki jäsenet ovat naisia. Nykypäivään kuuluu myös tasa-arvo ja suvaitsevaisuus, joten uusia klubeja ei haluta markkinoida vain sukupuolittain. Piiri sinänsä ei ota kantaa klubien jäsenistön sukupuoleen, nais- tai miesklubeja ei millään lailla painosteta muuttumaan yhteisklubeiksi.

 

- Mikä on liiton toiminnanjohtajan ja puheenjohtajan välinen työnjako? Kuka hoitaa mitäkin asioita?

Tähän piirikuvernööri Markku Helle olisi kaivannut kysyjältä tarkennusta, ehkä se ensi kyselytunnille saadaan. Kuitenkin on niin, että toiminnanjohtaja vastaa liiton hallinnosta ja toimistosta, sekä miettii asioita virka-aikana. Liiton puheenjohtaja puolestaan edustaa Suomen lioneita kansainvälisesti ja toimii kokousten sekä kuvernöörineuvoston puheenjohtajana. Tarkasti nämä tehtävät on määritelty liiton säännöissä ja menettelytapaohjeissa.

 

- Onko sallittua puhua leijonista, vai pitäisikö aina käyttää muotoa lions? Mikä on liiton kanta, entä piirin? 

-Liiton kannasta minulla ei ole tietoa, mutta ainakin kaikissa virallisissa yhteyksissä puhutaan lioneista. Oma kantani on, että molempia muotoja käytetään ja se on sallittua. Lions-sana kuulostaa vieraalta joissakin yhteyksissä, kuten vaikka leijonakuusien myynnissä tai lasten leijonahiihdoissa. Etenkin sisäisessä viestinnässä leijonat –termiä käytetään paljon. Julkisessa käytössä se voidaan sekoittaa jääkiekkoon, joka ei tietysti ole tarkoituksenmukaista, totesi Markku Helle.

Mutta myös siitä on tullut palautetta, että Suomessa pitäisi käyttää suomen kieltä, ei lainasanoja muista kielistä. Eli selkeää vastausta on vaikea antaa.

 

- Uutta ympäristöklubia ollaan mainostettu myös leijonille, miksi? Onko nykyään sallittua vaihtaa klubia, eri teemathan voivat houkutella monia. Tai voiko teemaklubeissa vierailla muiden klubien jäsenet?

Lionstoiminta on vapaaehtoistyötä, halutessaan voi vaihtaa klubia, jota toisinaan tapahtuukin eri syistä. Mutta vieraillakin voi eri klubeissa, jos esimerkiksi ympäristöklubin toiminta kiinnostaa, voi siellä käydä vapaasti vierailemassa. Uusia klubeja mainostetaan leijonille ihan siksikin, että he osaisivat tarjota nimenomaan teemaklubeja sellaisille tutuilleen, joiden tietävät olevan kiinnostuneita teemaklubin aiheesta.

 

- Miten voisin toimia, jotta klubissamme otettaisiin ilolla kaikki uudet jäsenehdokkaat vastaan? Ei ystäviä viitsi pyytää mukaan, kun ei ole varmaa, ”huolitaanko” heitä jäseniksi. Onko ainoa vaihtoehto vaihtaa itse klubia? 

Tähän todettiin, että on hyvin harmillista ja surullista, jos uusia jäseniä ei uskalla pyytää hylkäämisen pelossa mukaan. Yksi tapa madaltaa jäseneksi ottamisen ja ”pyrkimisen” kynnystä on pyytää ehdokas mukaan kokouksiin ja muihin tapahtumiin useammankin kerran, jotta tullaan puolin ja toisin tutuksi. Sitä kautta jäseneksi siirtyminen saattaisi helpottua.

 

- Kuinka aikaisin pitäisi esittää kutsu, jotta piirikuvernöörin varmasti saisi klubin charter-juhlaan?

Tähän piirikuvernöörimme vastasi, että mahdollisimman varhain. Alkuun riittää pelkkä sähköpostikutsu, kun ajankohta on selvinnyt. Varsinaisen kutsun voi lähettää sitten myöhemmin. Eli ensiksi kysyvä on vahvoilla!

 

Seuraava piirikuvernöörin kyselytunti pidetään tiistaina 30.11. klo 18.

 

Teija Loponen

 

Viestintävastaava


Toimittaja


Sosiaalinen media


Seuraa meitä
Facebook
Instagram