Suomen Lions-liitto ry

LIONS-PIIRI 107-N ry

Itäinen Helsinki, Vantaa ja Itä-Uusimaa

Puoli vuosisataa nappulakisoja

Vielä annetaan viimeiset rohkaisut ja ohjeet ennen lähtövuoroa.

Lähes kymmenentuhatta kertaa pikku hiihtäjä on noussut palkintokorokkeelle osallistuttuaan Vantaankosken lionsklubin järjestämiin Nappulakisoihin. Tänä vuonna kisat järjestettiin jo 50. kerran.

 

Nappulakisat - Knattetävlingen pidettiin alun perin Martinlaaksossa, mutta vuonna 1976 siirryttiin Seutulan koululle, kun Martinkyläntien ja Sanomalan rakentamiset veivät hiihtomaastot. Perinteet ovat siis pitkät, ja nyt kisailijoilla on menossa jo kolmas sukupolvi.

 

Nappulahiihdoista Seutulan kylätapahtumaksi

 

”Vantaan Lions Club yhdessä paikallisten urheiluseurojen Atlaksen, Vantaan Veikkojen ja Vantaan Viestin kanssa järjesti Myllymäen Kansalaiskoulun maastossa 21.2.-66 suuret nappulahiihdot Vantaan Seudun kaikille lapsille. Huonosta hiihtosäästä huolimatta kisat kokosivat yli 200 ”nappulaa”. Kisoja tultaneen pitämään ensi vuonnakin.”

 

Näin uutisoi Helsingin Pitäjänsanomat  Nappulakisoja vuonna 1966. Ja toden totta: uutisen lopussa esitetty arvio tulevaisuudesta on pitänyt paikkaansa. Kisat pidettiin seuraavana vuonna – aina tähän päivään asti.

 


Nappulakisat saattoivat urheiluseurat yhteistyöhön

 

Monellakaan klubin jäsenellä ei ollut kovin vahvoja kokemuksia hiihtokilpailujen järjestämisestä. Siksi pyydettiin avuksi paikkakunnalla toimivien urheiluseurojen edustajia. Nämä urheiluseurat kuuluivat neljään eri keskusjärjestöön, joilla oli erilainen poliittinen tausta, eikä niiden välillä ollut yhteistyötä. Nyt sellainen syntyi.

 

Klubin hallituksen pöytäkirjassa 20.1.1966 todettiinkin: ”Urheilu voitti politiikan”.

 

Mukaan tulivat Vantaan Veikot (TUL), Vantaan Viesti (SVUL), Seutulan Urheilijat (SVUL), Keimolan Kaiku (TUL), Koivupään Visa (TUK), Ylästön Ryhti (TUL) ja Atlas (SIF).

 

Pari seuraa hieman viivytti mukaantuloilmoitustaan, mutta klubihallitus päätti  sakottaa molempia ”ilmoituksen laiminlyönnistä 5 mk:lla, jos heitä ”hävettää”, mutta 10 mk:lla, jos ei hävetä.”

 

Kisapalkinnot olivat aluksi lähinnä klubin kauppiasjäsenten lahjoituksia. Parhaat palkittiin suksilla, jotka oli lahjoittanut Järvisen suksitehdas Lahdesta. Koska tuolloin käytössä olivat vielä puusälesukset, klubi järjesti myös mahdollisuuden tervata suksia paikan päällä.

 

Kaksisataa hiihtäjää

 

Parin viime vuoden aikana lauha sää on pakottanut jättämään sukset kisapäivänä kotiin ja on juostu. Tänäkin vuonna jännitettiin, millainen sää 6.3.2016 olisi. Lämmintä ja tihkua luvattiin. Mutta niin vain kävi, että ladut saatiin pysymään hiihtokelpoisina, ja niinpä niitä kierteli tasan 200 pikku hiihtäjää. Toiset olivat tosissaan, jotkut ottivat kevyemmin ja joitakin vähän autettiinkin.

 

Tänä vuonna paikalle saapui myös monia hiljattain Vantaalle esimerkiksi Kivistön alueelle muuttaneita. Nappulakisan kaltainen kyläjuhla on heille oiva tapa kotiutua uuteen ympäristöön.

 

Teksti: Thorleif Johansson

Kuvat: Jukka Nurmivaara

 

Nappulakisojen kotisivu:

Jos ovat lapset innostuneita, niin kyllä ovat myös klubin toimitsijat. Tässä Tom Pehkonen (vas.) ja Juha Vannesluoma.
Jos ovat lapset innostuneita, niin kyllä ovat myös...
50. kertaa pidettäviä Nappulakisoja juhlistettiin vanhojen suksien näyttelyllä. Kisavastaava Pekka Markkula pesee vuosikymmenten pölyt puusälesuksista, Järvisistä ja Lampisista ja mitä niitä olikaan.
50. kertaa pidettäviä Nappulakisoja juhlistettiin ...
Juhlavuoden kunniaksi kisapaikalla näytettiin, miten puusälesuksia aikanaan tervattiin. Klubin jäsenet Olavi Tervahartiala (vas.) ja Eero Tolonen paahtavat suksia.
Juhlavuoden kunniaksi kisapaikalla näytettiin, mit...
Kisan kuluessa Hannu Markus (oik.) lahjoitti klubille vuoden 1966 ensimmäisten kisojen Järvisen palkintosukset, joita tässä pitelee kisojen kuuluttaja Jarkko Leino.
Kisan kuluessa Hannu Markus (oik.) lahjoitti klubi...
Kisojen selkeä kuuluttaja on viime vuodet ollut Jarkko Leino (vas.). Tässä hän haastattelee Seutulan koulun eläkkeellä olevaa johtajaa Kalervo Ojanperää, jolla on vuosien aikana ollut merkittävä osuus kisojen onnistumiseen Seutulan koululla. Oikealla koululla aikanaan vahtimestarina ollut Hannu Markus.
Kisojen selkeä kuuluttaja on viime vuodet ollut Ja...

Viestintävastaava


Toimittaja


Sosiaalinen media


Seuraa meitä
Facebook
Instagram