Suomen Lions-liitto ry

LIONS-PIIRI 107-N ry

Itäinen Helsinki, Vantaa ja Itä-Uusimaa

Tiedätkö mikä on paukkupalsami tai mikä erottaa vieraslajin haitallisesta vieraslajista?

Suomen luonnonsuojeluliiton VieKas LIFE –hankkeen asiantuntija Markus Seppälän luento torstai-iltana 27.5. oli mielenkiintoinen. Emme pelkästään kuulleet infoa Viekas LIFE –hankkeesta, vaan saimme tuhdin tietopaketin miten itse voimme olla hyödyksi tässä työssä. Kuten Markus sanoi: ”Jokainen ilmoitus, jokainen nypitty haitallinen vieraslaji, jokainen työtunti on merkittävä työ haitallisten vieraslajien torjumisessa.” Eli meitä kaikkia tarvitaan tässä yhteistyössä, sillä haitallisia lajeja on paljon. Löydät myös Markuksen luentomateriaalin N-piirin sivuilta, sieltä löytyvät kuvat ja tietoa jättipalsamista, jättiputkesta sekä keltamajavankaalista.

 

Vieraslajeja on monia. Kuka ei olisi käynyt ihailemassa rodopuistoja tai Roihuvuoren kirsikkapuistoa näin keväällä. Historian kuluessa vieraslajeja on tullut Suomeen ihmisen myötävaikutuksella. Osa on nk. tulokaslajeja, mitkä siirtyvät uudelle alueelle itsestään sekä haitallisia vieraslajeja, jotka aiheuttavat uudella alueella ekologista, terveydellistä, taloudellista, sosiaalista tai kulttuurillista haittaa. Vain pieni osa on haitallisia, mutta ne ovatkin tehokkaita lisääntymään kuten esim. jättipalsami, mikä voi tuottaa 4000 siementä ja singota niitä jopa 7 m etäisyydelle.

 

Kolmannes 1500-luvun jälkeen sukupuoleen kuolleista lajeista on hävinnyt vieraslajin vaikutuksesta. Vieraslajit voivat toimia mm. tautien ja loisien kantajina. Ne voivat kuten jättiputkilajit aiheuttaa merkittäviä ihovaurioita ja estää jonkin alueen käytön. Seuranta-, kartoitus- ja kuntotarkastuskäynnit aiheuttavat taloudellisia tappioita 5 % koko maailman BKT:sta. EU:n vieraslajiasetuksessa 1.1.2015 on 66 kasvi- ja eläinlajia, joiden maahantuonti, kasvatus, myynti ja muu hallussapito sekä ympäristöön päästäminen on kielletty. Suomen vieraslajiasetuksessa 1.1.2016 on 30 lajia tai lajiryhmää.

  

Vielä ei tiedetä mitkä nykyisistä vieraslajeista voivat osoittautua haitallisiksi. Esim. jättiputki ja jättipalsami olivat aluksi harmittomia puutarhakarkulaisia. Kotipuutarhanhoidossa onkin tärkeää ettei puutarhajätettä kipata luontoon, epävirallisiin kaatopaikkoihin metsän reunassa. Markus muistutti myös nk. häkkikarkulaisista, akvaarioiden dumppaamisesta vesistöihin (Uusimmasta Lion lehdestä voit lukea Vesipostia –osiossa Markuksen kirjoituksen haitallisista vieraslajeista). 

 

Vuosittain hylätään myös n. 20 000 kesäkissaa luontoon, vieraslaji sekin.

  

Viekas LIFE – hankkeen tavoitteena on 1. Vähentää haitallisten vieraslajien tahatonta levittämistä koulutuksen ja viestinnän avulla. 2. Perehdyttää ja innostaa vapaaehtoisia kansalaistieteilijöitä (kuten me) avuksi vieraslajitilanteen hallintaan. 3. Järjestää koululaisvierailuja, jotka valistavat vieraslajien haitoista ja torjuntakeinoista. 4. Rakentaa Suomen kunnille toimintamallia. 5. Kehittää ympäristöystävällisiä vieraslajien torjuntatapoja sekä 6. Kitkeä merkittävä määrä EU-vieraslajilistan lajien kasvustoja (jättiputki, jättipalsami) sekä hävittää keltamajavankaalin esiintymiä Suomessa.

 

Mitä me voimme siis tehdä? Tieto haitallisten vieraslajien sijainnista on ensiarvoisen tärkeää. Eli vieraslajihavaintojen ilmoittaminen Viraslajiportaaliin, VieKas –mobiililomake tai iNaturalist –sovelluksen avulla. Ensin täytyy kuitenkin oppia tunnistamaan haitallinen vieraslaji.  Lisätietoa löydät Vieraslajit.fi  sekä Laji.fi –portaaleista. Opettele tunnistamaan esim. 15 yleisintä haitallista vieraslajia.

 

Voit torjua haitallisia vieraslajeja vaikka omassa pihassa, lähiluonnossa tai yhteistyökuntuen ilmoittamilla vieraslajikohteilla.  Kohdelajeina on ensisijaisesti jättipalsami, komealupiini ja kurtturuusu, voit kerätä myös muita. Jaa omaa työtäsi #soolotalkoot #vieraslajit omassa, klubisi tai piirin Facebook-ryhmässä ja olet osa yhteisöä. Suomen luonnon päivänä 28.8. palkitaan ahkerin soolotalkoilija.

 

Markukselta kysyttiin myös ohjetta espanjansiruetanan tuhoamiseen, tästä löydät lisätietoa myös vieraslajit.fi sivustolta. Linkit löytyvät webinaarimateriaalista sekä kautta

 

Suomen luonnonsuojeluliitto on perustettu jo 1938. VieKas LIFE –hankkeessa on mukana sen lisäksi Luomus (luonnontieteellinen keskusmuseo), Martat, Luontoliitto, Luke, sekä Jyväskylän ja Riihimäen kaupungit. 

Linkki esitykseen:

 

 

Teksti: Anne Sokka-Tuomala

 

Viestintävastaava


Toimittaja


Sosiaalinen media


Seuraa meitä
Facebook
Instagram