Suomen Lions-liitto ry

LIONS-PIIRI 107-N ry

Itäinen Helsinki, Vantaa ja Itä-Uusimaa

Uusi Ympäristöklubi tarjoaa vaihtoehtoja toimia

N-piirin alueelle perusteilla oleva ympäristöön ja kestävään kehitykseen panostava teemaklubi antaa erilaisista asioista kiinnostuneille mahdollisuudet toimia yhdessä.

Kestävän kehityksen  päämääränä on turvata nykyisille ja tuleville sukupolville hyvät elämisen mahdollisuudet. Olipa oma kiinnostuksen aihe ilmasto, puhtaat vedet, ruokahävikin vähentäminen tai vaikkapa rantojen siivous, voi sitä toteuttaa yhdessä muiden samasta asiasta kiinnostuneiden kanssa. Me ihmiset olemme osa ympäristöä. Klubi voi edistää monella tavalla myös sosiaalista kestävyyttä ja vastuullisuutta.

 

Oodiin kokoontui N-piirin jäsenkoordinaattori Merja Carlanderin kutsusta joukko ympäristöasioista kiinnostuneita ihmisiä. Osa lionsklubien jäseniä, osa ulkopuolisia, potentiaalisia jäsenehdokkaita.

B-piirin piirikuvernööri Mika Pirttivaara muistutti alkuun, että vaikka Suomessa ei vielä olekaan yhtään ympäristöteemaista klubia, tekevät suomalaiset lionit peräti 19 % kaikkien maailman lionsien yhteenlasketuista ympäristöteoista. Mika on myös Lions-liiton Leijonat puhtaan veden ja ympäristön puolesta toimikunnan puheenjohtaja.

 

Leppoisaa keskustelua tärkeän asian äärellä.Monilla klubeilla on erilaisia ympäristöaktiviteetteja, joita niiden toivotaankin jatkavan.

Yksi uuden klubin toimintatapa voisi myös olla ympäristökasvatukseen paneutuminen. Paikalla olleen Outi Hanslinin klubi LC Hki Viapori on jo nyt järjestänyt Suomenlinnan kuudesluokkalaisille Itämeripäiviä ja piirikuvernööri Markku Helteen LC Sipoo/Meri- Sibbo vienyt viidesluokkalaisia luontopolulle.

-Jonkinlainen pitkäkestoisempi kouluyhteistyö voisi olla yksi tapa viedä ympäristökasvatusta eteenpäin, sillä se on aloitettava mahdollisimman nuorena, jotta se jäisi DNA:han, pohdiskeli tulevan klubin opasleijonaksi lupautunut viime kauden piirikuvernööri Markku Vesikallio.

 

Nuorille on myös tärkeää pystyä itse vaikuttamaan asioihin, sen on Greta Thunberg seuraajineen osoittanut. Nuorten innostus pitäisi vain saada kanavoitua tekemiseen kaduilla istumisen sijaan.

Leijonat puolestaan voisivat myös olla tuottamassa sopivia opetusmateriaalipaketteja kouluille käyttämällä vaikka SYKE:n tuottamia hankemateriaaleja pohjana.

Illassa mukana ollut Pääkaupunkiseudun Hengitysyhdistyksen toiminnanjohtaja Tuula Narvola kiitteli lionseja siitä, että hengitystiesairauksista kärsiville tärkeä ilmanlaatu on osa lionienkin ympäristötyötä.

-Erityisesti arvostan sitä, että laitatte kädet saveen, eli toimitte, ettekä vain keskustele asioista!

 

Suunnitteilla olevassa klubissa toimijat saavat itse päättää, minkälaisten ympäristöasioiden ympärillä haluavat toimia ja millä tavoin. Klubissa voidaan keskittyä yhteen tai useampaankin eri ympäristön ja kestävän kehityksen teemaan. Kukin voi olla mukana niissä hankkeissa, jotka tuntuvat itselle tärkeiltä. Klubiin ovat tervetulleita kaikki ympäristöaiheesta kiinnostuneet.

Halutessaan voi lähteä mukaan myös ns. hengarijäsenenä. Osallistua kun siltä tuntuu ja liittyä jäseneksi sitten kun on siihen valmis.

 

Joulukuussa ympäristöklubia markkinoidaan Auta lasta – auta perhettä –tapahtumassa, samoin tammikuussa. Muutama tulevan klubin jäsenistäkin osallistuu näihin hyväntekemisen tapahtumiin. Merja Carlander kertoo, että näistä tiedotetaan tarkemmin, kun paikat  ja päivämäärät vahvistetaan. Kannattaa seurata myös sosiaalista mediaa.

Teija Loponen

Viestintävastaava


Toimittaja


Sosiaalinen media


Seuraa meitä
Facebook
Instagram