Viimeinen eli V alueen aluefoorumi pidettiin hybridinä sateisena lokakuun iltana 28.10.2021 Porvoon Pääskytien koululla sekä verkossa. Osallistujia oli yhteensä n. 30 eri puolilta V aluetta.
3. lohkon puheenjohtaja Anne Sokka-Tuomala avasi kokouksen. Piirikuvernööri Markku Helle toivotti kaikki tervetulleiksi. 1. lohkon puheenjohtaja Erkki Pusula esitteli MTK:n Uudenmaan toiminnanjohtajan Matti Perälän, jonka esitys illan teeman mukaan oli Yhdessä ympäristön hyväksi. Saimme tietoa MTK:n (Maa- ja Metsätaloustuottajain keskusliitto ry) toiminnasta sekä tuottajia ohjaavista seikoista. MTK Uusimaa ry:ssä on jäseniä 4300 ja sen pinta-ala on 170 000 ha (n. 18% Uudenmaan pinta-alasta). Osa tuottajista kuuluu muihin järjestöihin mm. rannikkoalue ruotsinkieliset sekä Metsänhoitoyhdistykset.
Kuten Maatalouden ilmastokartassa
sanotaan niin maatalouden ilmastokysymykset ratkaistaan siellä missä ne
vaikuttavat eniten. Kuulimme tuottajien tuotantotoimintaa ohjaavia tekijöitä mm.
erilaiset tuotannon tuet. Osa ympäristöohjelmista on tuottajille pakollisia ja
osa vapaaehtoisia kuten mm. luonnonmukaisen tuotannon eli luomun korvaus. Voit käydä tutustumassa MTK:n
Ympäristöohjelmaan tarkemmin linkin kautta . Maatalous on metsätalouden lisäksi ainoa tuotannonala mikä voi sitoa
hiilidioksidia.
Ilmastonvaikutus näkyi erityisesti viime kesänä. Poikkeuksellinen kuumuus sekä runsaat sateet, vaikuttivat viljan itävyyteen ja kasvuun pienentäen satoa. Alueemme on maaseudun keskellä, ja jotkut lionit ovat itse tuottajia. Mutta kuten Merja Carlander totesi, kaupunkilaistytölle MTK:n esitys antoi paljon uutta ajateltavaa.
Mitä konkreettista me Lionit voimme tehdä? Ehkä paras tapa yhteistyölle on olla suoraan yhteydessä paikallisella tasolla tuottajiin ja kysyä heiltä suoraan yhteistyötapoja. Asenteisiin vaikuttamisella, kotimaisen ja erityisesti paikallisten tuotteiden käyttämisellä on vaikutuksensa. (Kysyin vinkkiä myös ruotsinkielisen puolen edustajalta, Lapinjärveläinen Thomas Antas ehdotti ruohonjuuritason toimintaa kuten esim. vieraslajien hävittäminen ja linnunpönttöjen laittaminen).
Jäsenjohtaja Merja Carlanderin esitys Vetovoima ja Pitovoima koettiin tärkeänä ja mielenkiintoisena. Oman klubin toimintaa olisi hyvä miettiä – Olisiko nyt tilannearvion paikka, niin klubin sisäisessä kuin ulkoisessa toiminnassa. Kun jäsen voi hyvin, voi klubi hyvin. Hyvän tekeminen on yksi ihmisen perustarpeista ja sitä edesauttaa Positiiviset tunteet, Tekemisen imu, Hyvät ihmissuhteet ja Merkityksen ja aikaansaamisen tunne. (Merja suositteli myös lukemaan Rutger Bregmanin kirjan Hyvän historia – Ihmiskunta uudessa valossa). Mietimmekö toimintaa ja palvelua vastaanottajan kannalta. Olemmeko me ylpeitä ja haluammeko tuoda esille olevamme leijonia. Onko pitkään toimineen lionin vuoro antaa jonkun toisen tuoda omaa osaamistaan esille. Miten vastaanotamme ja koulutamme uuden jäsenen.
Illan ohjelmaan kuului paikallaolleiden ja virtuaalisesti osallistuneiden ryhmätyö sekä ideointi aiheesta Klubien välinen yhteistyö sekä toistemme tukeminen. 3 lohkon puheenjohtaja. Anne S-T alusti keskustelua. Korona-ajan jälkeen tarvitsemme lisää yhdessä olemista. Anne ehdotti esim. piirin klubien yhteistä retkeä Sipoonkorpeen. Virtuaalinen keskustelu kävi vilkkaana chatin kautta ja salin täytti niin puheensorina kuin nauru. Kohtaamisille ja vapaalle keskustelulle on selkeästi tarvetta.
Ryhmätyötä purettaessa tuli esille hyviä ideoita. Chatissä LC Sipoonjoen Risto Säynäväjärvi toi esille miten lähialueen klubit voisivat tehdä enemmän yhteistyötä, järjestää tapaamisia, konsertteja ja retkiä. Heillä onkin jo tulossa yhteistapaaminen, missä asioita voi pohtia lisää. LC Mäntsälän Mamsellien Pirkko Lakkonen kertoi Mäntsälän klubien hyvästä yhteistyöstä mm. jokakeväisissä jokivarren siivoustalkoissa ja Kati Arkkila LC Hki/Finlandia ehdotti että yhteinen ulkoilu voitaisiin yhdistää mm. diabeteskävelyyn. He ovat omalla alueellaan pohtineet yhteistä retkeä Uutelan alueelle.
PaIkallaolijat
oli jaettu kahteen ryhmään. Toisen ryhmän ehdotus oli koskenut kokoustamista
ja sen tekemistä eläväksi ja kiinnostavaksi tapahtumaksi. Pakollisia kokouksia
tarvitaan vain kaksi kauden aikana kuten Merja jo esityksessään muistutti. Toinen
ryhmä esitti haasteen PDG Heikki Tuomalan suulla: ”Pidettäisiin vapaamuotoinen hauska
illanvietto, mitalijuhla mihin saisi laittaa kaikki Lions pinssit, mitalit ym.
mitä on kertynyt vuosien aikana. Illalliskortin tuotto lahjoitetaan tiettyyn
N-piirin valitsemaan kohteeseen”. Alue V
sai vastuulleen ensimmäisen juhlan järjestämisen syyskaudelle 2022. Työryhmäksi
valittiin jo tulevat lohkopuheenjohtajat sekä tailtwisterit yhdessä 1 VDG:n sen kauden DG Kjell Wikströmin kanssa.
Toimikuntien puheenvuorot olivat lyhyitä ja ytimekkäitä.
Palvelujohtaja Jyri Jylppy Kurki oli lähettänyt kirjan Leijonaemojen tarinat –
kasvu erityislapsen vanhemmiksi. Kirja kiertää klubeissa. Lohkopuheenjohtaja Anne otti
ensimmäisen vuoron LC Loviisa/Queen Lovisan klubiin. Jos klubinne saa
avunpyynnön oman alueenne Leijonaemolta
esim. siivousapua tai jotain muuta perhettä tukevaa toimintaa niin antakaa apua
nopeasti ilman turhaa byrokratiaa. Lisätietoa saatte Jylpyltä. Sokkopingistä voi tulla katsomaan Iriskeskukseen 6.11.2021. Työryhmä näkemisen puolesta,
100€ maksu ja materiaalia tulee verkkoon piakkoin.
Timo Heinonen muistutti Campaign100 -keräyksen
loppurutistuksesta. Osallistukaa klubissanne, pienikin summa vie N-piirin
johtoon ja auttaa!
Raino Heinonen Sri Lankan ystävistä lähetti terveisiä että tukijäseniä tarvitaan. Viime kaudella
maksoimme 100 kaihileikkausta vähävaraisille. Toimintaa voi seurata blogissa
linkki:
. Tämä on myös hyvä idea jäsenhankintaan eli pyydä kaveria mukaan.
2 lohkon puheenjohtaja Kari Leskinen päätti iIlan lausuen kiitokset kaikille osallistujille niin verkossa kuin paikanpäällä.
Teksti ja kuvat:
Anne Sokka-Tuomala