Suomen Lions-liitto ry

LIONS-PIIRI 107-N ry

Itäinen Helsinki, Vantaa ja Itä-Uusimaa

V alueen aluefoorumissa ideoitiin yhdessä tekemistä 

Merja Carlanderin esitelmän aiheena oli  Vetovoima ja pitovoima.

Viimeinen eli V alueen aluefoorumi pidettiin hybridinä sateisena lokakuun iltana 28.10.2021 Porvoon Pääskytien koululla sekä verkossa. Osallistujia oli yhteensä n. 30 eri puolilta V aluetta.

 

3. lohkon puheenjohtaja Anne Sokka-Tuomala avasi kokouksen. Piirikuvernööri Markku Helle toivotti kaikki tervetulleiksi. 1. lohkon puheenjohtaja Erkki Pusula esitteli MTK:n Uudenmaan toiminnanjohtajan  Matti Perälän, jonka esitys illan teeman mukaan oli Yhdessä ympäristön hyväksi.  Saimme tietoa MTK:n (Maa- ja Metsätaloustuottajain keskusliitto ry) toiminnasta sekä tuottajia ohjaavista seikoista. MTK Uusimaa ry:ssä on jäseniä 4300 ja  sen pinta-ala  on 170 000 ha (n. 18% Uudenmaan pinta-alasta). Osa tuottajista kuuluu muihin järjestöihin mm. rannikkoalue ruotsinkieliset sekä Metsänhoitoyhdistykset.

 

Kuten Maatalouden ilmastokartassa sanotaan niin maatalouden ilmastokysymykset ratkaistaan siellä missä ne vaikuttavat eniten. Kuulimme tuottajien tuotantotoimintaa ohjaavia tekijöitä mm. erilaiset tuotannon tuet. Osa ympäristöohjelmista on tuottajille pakollisia ja osa vapaaehtoisia kuten mm. luonnonmukaisen tuotannon eli luomun korvaus.  Voit käydä tutustumassa MTK:n Ympäristöohjelmaan tarkemmin linkin kautta . Maatalous on metsätalouden lisäksi  ainoa tuotannonala mikä voi sitoa hiilidioksidia.  

  

Ilmastonvaikutus näkyi erityisesti viime kesänä. Poikkeuksellinen kuumuus sekä runsaat sateet,  vaikuttivat viljan itävyyteen ja kasvuun pienentäen satoa. Alueemme on maaseudun keskellä, ja jotkut lionit  ovat itse tuottajia.  Mutta kuten Merja Carlander totesi, kaupunkilaistytölle MTK:n esitys antoi paljon uutta ajateltavaa.

 

Mitä konkreettista me Lionit voimme tehdä? Ehkä paras tapa yhteistyölle on olla suoraan yhteydessä paikallisella tasolla tuottajiin ja kysyä heiltä suoraan yhteistyötapoja. Asenteisiin vaikuttamisella, kotimaisen ja erityisesti paikallisten tuotteiden käyttämisellä on vaikutuksensa. (Kysyin vinkkiä myös ruotsinkielisen puolen edustajalta, Lapinjärveläinen Thomas Antas ehdotti ruohonjuuritason toimintaa kuten esim. vieraslajien hävittäminen ja linnunpönttöjen laittaminen).

 

Jäsenjohtaja Merja Carlanderin esitys Vetovoima ja Pitovoima koettiin tärkeänä ja mielenkiintoisena. Oman klubin toimintaa olisi hyvä miettiä – Olisiko nyt tilannearvion paikka, niin klubin sisäisessä kuin ulkoisessa toiminnassa. Kun jäsen voi hyvin, voi klubi hyvin. Hyvän tekeminen on yksi ihmisen perustarpeista ja sitä edesauttaa Positiiviset tunteet, Tekemisen imu, Hyvät ihmissuhteet ja Merkityksen ja aikaansaamisen tunne. (Merja suositteli myös lukemaan Rutger Bregmanin kirjan Hyvän historia – Ihmiskunta uudessa valossa). Mietimmekö toimintaa ja palvelua vastaanottajan kannalta.  Olemmeko me ylpeitä ja haluammeko tuoda esille olevamme leijonia. Onko pitkään toimineen lionin vuoro antaa jonkun toisen tuoda omaa osaamistaan esille. Miten vastaanotamme ja koulutamme uuden jäsenen.   

 

Illan ohjelmaan kuului paikallaolleiden ja virtuaalisesti osallistuneiden ryhmätyö sekä ideointi aiheesta Klubien välinen yhteistyö sekä toistemme tukeminen. 3 lohkon puheenjohtaja. Anne S-T alusti keskustelua. Korona-ajan jälkeen tarvitsemme lisää yhdessä olemista. Anne ehdotti esim. piirin klubien yhteistä retkeä Sipoonkorpeen. Virtuaalinen keskustelu kävi vilkkaana chatin kautta ja salin täytti niin puheensorina kuin nauru. Kohtaamisille ja vapaalle keskustelulle on selkeästi tarvetta. 

 

Ryhmätyötä purettaessa tuli esille hyviä ideoita. Chatissä LC Sipoonjoen Risto Säynäväjärvi toi esille miten lähialueen klubit voisivat tehdä enemmän yhteistyötä, järjestää tapaamisia, konsertteja ja retkiä. Heillä onkin jo tulossa yhteistapaaminen, missä asioita voi pohtia lisää. LC Mäntsälän Mamsellien Pirkko Lakkonen kertoi Mäntsälän klubien hyvästä yhteistyöstä mm. jokakeväisissä jokivarren siivoustalkoissa ja Kati Arkkila LC Hki/Finlandia ehdotti että yhteinen ulkoilu voitaisiin yhdistää mm. diabeteskävelyyn. He ovat omalla alueellaan pohtineet yhteistä retkeä Uutelan alueelle. 

 

PaIkallaolijat oli jaettu kahteen ryhmään. Toisen ryhmän ehdotus oli koskenut kokoustamista ja sen tekemistä eläväksi ja kiinnostavaksi tapahtumaksi. Pakollisia kokouksia tarvitaan vain kaksi kauden aikana kuten Merja  jo esityksessään muistutti. Toinen ryhmä esitti haasteen PDG Heikki Tuomalan suulla:  ”Pidettäisiin vapaamuotoinen hauska illanvietto, mitalijuhla mihin saisi laittaa kaikki Lions pinssit, mitalit ym. mitä on kertynyt vuosien aikana. Illalliskortin tuotto lahjoitetaan tiettyyn N-piirin valitsemaan kohteeseen”.  Alue V sai vastuulleen ensimmäisen juhlan järjestämisen syyskaudelle 2022. Työryhmäksi valittiin jo tulevat lohkopuheenjohtajat sekä tailtwisterit yhdessä 1 VDG:n sen kauden DG Kjell Wikströmin kanssa.

Toimikuntien puheenvuorot olivat lyhyitä ja ytimekkäitä. Palvelujohtaja Jyri Jylppy Kurki oli lähettänyt kirjan Leijonaemojen tarinat – kasvu erityislapsen vanhemmiksi. Kirja kiertää klubeissa. Lohkopuheenjohtaja Anne otti ensimmäisen vuoron LC Loviisa/Queen Lovisan klubiin. Jos klubinne saa avunpyynnön oman alueenne Leijonaemolta esim. siivousapua tai jotain muuta perhettä tukevaa toimintaa niin antakaa apua nopeasti ilman turhaa byrokratiaa. Lisätietoa saatte Jylpyltä.  Sokkopingistä voi tulla katsomaan Iriskeskukseen 6.11.2021. Työryhmä näkemisen puolesta, 100€ maksu ja materiaalia tulee verkkoon piakkoin.


Timo Heinonen muistutti Campaign100 -keräyksen loppurutistuksesta.  Osallistukaa klubissanne, pienikin summa vie N-piirin johtoon ja auttaa!

Raino Heinonen Sri Lankan ystävistä  lähetti terveisiä että tukijäseniä tarvitaan. Viime kaudella maksoimme 100 kaihileikkausta vähävaraisille. Toimintaa voi seurata blogissa linkki:
.  Tämä on myös hyvä idea jäsenhankintaan eli pyydä kaveria mukaan.

  

2 lohkon puheenjohtaja Kari Leskinen päätti iIlan lausuen kiitokset kaikille osallistujille niin verkossa kuin paikanpäällä.

 

Teksti ja kuvat:
Anne Sokka-Tuomala

 

  

DG Markku Helle toivotti tervetulleiksi kaikki niin verkossa kuin paikanpäällä
DG Markku Helle toivotti tervetulleiksi kaikki nii...
MTK:n Matti Perälä verkossa
MTK:n Matti Perälä verkossa
2 VDG Pekka Taskinen on V alueen mentori ja hoiti tietotekniikan.
2 VDG Pekka Taskinen on V alueen mentori ja hoiti ...
PDG Uffe Nummelin LC Porvoo-Borgoensis ja Grand old lion Mauri Lindström LC Askola
PDG Uffe Nummelin LC Porvoo-Borgoensis ja Grand ol...
Kahvituksen hoitivat LC Porvoo- Blankan pres Mervi Kuismanen sekä Leena Kuismanen.
Kahvituksen hoitivat LC Porvoo- Blankan pres Mervi...
Maustekakku oli maukas.
Maustekakku oli maukas.
Ryhmätöitä.
Ryhmätöitä.
Ryhmätöitä.
Ryhmätöitä.
Ryhmätöitä verkossa.
Ryhmätöitä verkossa.
Ryhmätöitä verkossa.
Ryhmätöitä verkossa.
DG Markku Helle, illan lohkopuheenjohtajat 1. lohko Erkki Pusula ja 2. lohko Kari Leskinen taustalla Timo Heinonen
DG Markku Helle, illan lohkopuheenjohtajat 1. lohk...
LC Lovisa-Loviisan pres Alf Lindholm, sihteeri Kari Patovirta ja PDG Heikki Tuomala
LC Lovisa-Loviisan pres Alf Lindholm, sihteeri Kar...
Yllättynyt 1 VDG Kjell Wikström V-alueelta sai vetovastuun ensi kauden hauskalle illanvietolle
Yllättynyt 1 VDG Kjell Wikström V-alueelta sai vet...

Viestintävastaava


Toimittaja


Sosiaalinen media


Seuraa meitä
Facebook
Instagram