Suomen Lions-liitto ry

LIONS-PIIRI 107-N ry

Itäinen Helsinki, Vantaa ja Itä-Uusimaa

V alueen aluefoorumissa kuultiin nuorisovaihdosta ja lapsuusiän syövästä

Nuorisovaihdossa ollut Hilla

Pääskytien koululle Porvooseen oli kokoontunut lokakuun sateisena iltana toistakymmentä Lionia. Lohkojen puheenjohtajat Ilkka Tuominen LC Porvoo-Borgå sekä Pertti Kilpinen LC Sipoonjoesta toimivat illan isäntinä.  Illan aiheiksi oli valikoitunut uusin teema Lapsuusiän syöpä sekä Nuorisovaihto.

 

Lapsuusiän syöpä on sananakin jo pelottava. Sylva ry:n toiminnanjohtaja Marika Aro kertoi toista iltaa peräkkäin lioneille miten Sy(öpäsairaiden) l(asten) va(nhemmat) ry toimii edunvalvojana ja tukee sairastunutta lasta/nuorta sekä heidän perheitään niin sairauden löydyttyä, hoitojen aikana ja sen jälkeen. Yhdistyksen toiminta sai alkunsa jo 80-luvulla kun sairastuneiden sekä heidän perheidensä tuentarpeet tulivat esille. Tänä vuonna vietetään yhdistyksen 40 v juhlavuotta. Vaikka Suomessa saa maailman parasta syöpähoitoa, edistää psykososiaalinen apu perheen sopeutumista uuteen elämäntilanteeseen. Joku syöpään sairastuneen vanhempi onkin verrannut elämäntilannettaaan: ”On kuin astuisi junaan mikä kiitää kovaa vauhtia kohti tuntematonta päämäärää”. Mitä psykososiaalinen eli psyykkinen, sosiaalinen ja henkinen tuki voi sitten olla. Se voi olla esim. vanhemmille suunnattuja kursseja tai perheterapiaa, lapselle kuvataideterapiaa tai verkkotreffejä, nuorille keskustelutukea, nuorten kursseja, nuorille aikuisille vaikuttajatoimintaa ym. Lisää tietoa löydät mm. –sivustolta.

Missä lionit tai muut vapaaehtoistoimijat voivat olla mukana auttamassa?  15.2 vietetään kansainvälistä syöpäpäivää. Sylva ry kerää silloin Helsinkiin Narinkkatorille sinisiä-punaisia-valkoisia lastentuoleja kuvaamaan sairastuneita, parantuneita tai kuolleita lapsia. Vapaaehtoisia tarvitaan mm. kantamaan tuoleja paikoilleen sekä lipaskeräykseen. Voima- tai Fuck Cancer –rannekkeita myydään Sylva ry:n verkkokaupassa. Lionit voivat järjestää rannekepajan missä niitä askarrellaan myytäväksi. Lisätietoa vapaaehtoistoiminnasta saa Sylva ry:n vapaaehtoistoiminnan koordinaattorilta elisabet.hallikainen(at)sylva.fi.

Sylva-säätiön kautta tehdään tutkimus- ja vaikuttamistyötä. Tutkimuksen päätavoitteena on saada tulevaan eduskuntavaalien 2023 jälkeen muodostettavaan hallituksen ohjelmaan kirjaus psykososiaalisen tuen standardeista.

(Voit myös lukea lisää Sylva ry:stä III ja IV alueiden aluefoorumeiden uutisista).

 

Nuorisovaihto. Hilla Huhta on 18 v lukiolainen Linnankosken lukiosta. Hän oli viime kesänä LC Porvoo/Blankan sponsoroimana nuorisovaihdossa Saksassa Stuttgartin lähellä. Hillan osallistumalla nuorisoleirillä oli toistakymmentä 16-22 vuotiasta nuorta mm. Brasiliasta, Georgiasta ja Turkista. Nuorisoleirin teemoina oli luonto sekä kestävä kehitys. Jokainen leirille osallistunut nuori sai kertoa omasta kotimaastaan ja tällainen tutustuminen eri kulttuureihin olikin Hillan mielestä antoisaa.  Hillan isäntäperheessa oli 16 v tyttö sekä 22 v poika sekä vanhemmat. Perheen kanssa hän pääsi tutustumaan mm. linnoihin ja viininviljelyyn jopa viininmaistiaisiin. Hillalle Lion-toiminta oli tuttua entuudestaan, hänen isänsä on Lion. Nuorisovaihto oli rikastuttava kokemus. Perheen nuorten  lisäksi hän vietti paljon aikaa myös perheen vanhempien seurassa. Vinkkinä nuorisovaihtoa suunnittelevalle Hilla antaa neuvon: Ole avoin kaikelle ja lähde reippaasti mukaan ilman ennakkoluuloja.

Lisää nuorisovaihdosta kertoi etäyhteydellä piirin nuorisovaihdosta vastaava Leena Lehtihalmes LC Vantaa/Komeetat. Nuorisovaihtoa on tehty jo yli 60 vuotta vuodesta 1961 lähtien! Klubilta vaaditaan vähintään 60€ ”reppu”maksu, muut kustannukset klubi sopii vaihtoon lähtevän nuoren kanssa. Klubi voi sponsoroida matkakustannukset esim. kokonaan tai osittain, leirejähän pidetään eri puolilla maailmaa. Leena lupasi laittaa N-piirin nuorisovaihtosivustolle lisätietoa ensi vuoden nuorisovaihtojen vaihtoehdoista mahdollisimman pian. Hän tarvitsee hakemukset liitteineen 15.12. mennessä. Nuoren pitää olla täyttänyt 17 v 1.7.2023 mennessä. Vinkki lomakkeiden täyttämiseen, kannattaa laittaa 3. maavaihtoehtona ”Muu maa”, jolloin mahdollisuus päästä vaihtoon kasvaa.

 

Piirin jäsenjohtaja Pasi Nieminen LC Porvoo-Borgå jakoi uusia jäsenhankinta flyereita . Ne löytyvät tällä hetkellä vain suomeksi.

 

LC Askolasta Juha Nieminen näytti violettia ämpäriä kertoen klubinsa Liukashiekka-aktiviteetista. Alkujaan Pohjanmaalta tullut idea on jatkunut jo yli 20 vuoden ajan. Klubi kerääntyy yhdessä täyttämään violetit, Lions väriset ämpärit lahjoitetulla sepelillä, toinen laittaa kannen päälle ja kolmas kiinnittää tarran ämpärin kylkeen. Vuosittain ämpäreitä jaetaan senioreille ympäri Askolaa n. 800 kpl.

 

Illan päätteeksi poristiin pienryhmissä oman klubin parhaasta aktiviteetista. Niitä löytyi Sibbo-Sipoon säkillinen hevosenlantaa, Porvoon klubien yhteistyö Skidiskaba, Lovisa-Loviisan Joululehti sekä Loviisan Queenien Auta Lasta – Auta Perhettä –keräys missä yläkoulujen nuoret ovat mukana keräyksessä ja Porvoo-Borgoensiksen vuosikalenteri. Monella klubilla oli myös joulukuusien myynti kotiinkuljetuksella…

 

Ilta oli hyvin antoisa ja hyvin järjestetty. Suurkiitos LC Porvoo/Blankalle kahvituksesta sekä kaikkien kolmen lohkon puheenjohtajille hienosti järjestetystä aluefoorumista!

Ps. LC Sipoonjoelta Risto Säynäväjärvi muistutti klubien yhteistyöstä muuhun alueelliseen toimintaan. Ensi kesänä Porvoossa järjestettävään Jukolan viestiin tarvitaan paljon vapaaehtoisia, ehkä Leijonat voisivat olla tässä mukana.

 

Teksti Anne Sokka-Tuomala 

Kuvat Anne Sokka-Tuomala ja Ilkka Tuominen

Iloisia leijonia koolla
Iloisia leijonia koolla
Iloisia leijonia tässäkin pöydässä
Iloisia leijonia tässäkin pöydässä
LC Povoo/Blankan tytöt
LC Povoo/Blankan tytöt
Aiheet kiinnostivat kuulijoita
Aiheet kiinnostivat kuulijoita
Lahjoitus auttaa Sylvaa auttamaan
Lahjoitus auttaa Sylvaa auttamaan
Yhteistyömuistutus Jukolan viestistä
Yhteistyömuistutus Jukolan viestistä
´
Sylva säätiön tutkimus tulos avun hyödystä
´ Sylva säätiön tutkimus tulos avun hyödystä
Leena Lehtihalmes kertoo nuorisovaihdon tilanteesta
Leena Lehtihalmes kertoo nuorisovaihdon tilanteest...
Moninaiset perheet Sylva ry
Moninaiset perheet Sylva ry
Porinaryhmiä
Porinaryhmiä
Pasi Nieminen lahjoittaa Porvoon mitalla suklaata Marikalle kiitokseksi
Pasi Nieminen lahjoittaa Porvoon mitalla suklaata ...
Lohkarit Ilkka ja Pertti
Lohkarit Ilkka ja Pertti
Marika Aro ja Ilkka T
Marika Aro ja Ilkka T
Askolan klubin Juha Nieminen
Askolan klubin Juha Nieminen
Porvoon valot lokakuun hämärässä
Porvoon valot lokakuun hämärässä

Viestintävastaava


Toimittaja


Sosiaalinen media


Seuraa meitä
Facebook
Instagram