Suomen Lions-liitto ry

LIONS-PIIRI 107-N ry

Itäinen Helsinki, Vantaa ja Itä-Uusimaa

Lionien Kansainvälisen Säätiön keräys etenee

LCIF jakaa myös omaa

Lions Clubs International Foundation, eli LCIF aloitti jo yli vuosi sitten järjestyksessään kolmannen suurkeräyksen.

Tavoite oli kunnianhimoinen, 300 miljoonaa dollaria kolmessa vuodessa, ja lahjoitusten jatkuminen korkeampana jatkossakin. Kun tulokseen lasketaan jo kaudella 2017-18 kerätyt dollarit, sekä klubien ja yksityisten antamat lahjoitussitoumukset, on maailmanlaajuinen tulos jo lähes 110 miljoonaa.

 

 Euroopan osuus 110 miljoonan keräystuloksesta oli vajaat 9 miljoonaa, huomattavasti alle jäsenmäärän edellyttämän, mistä säätiön puheenjohtaja Gudrun Yngvadottir jo esitti huolensa. Suomi oli 320.000 dollarin kokonaissummallaan Pohjoismaiden kolmas, mutta jäsenmäärään suhteutettuna heikoin, vain 14,6 dollaria per jäsen, kun pieni Islanti ylti jo 90 dollariin.

LCIF:n tavoite on apurahoja jakamalla tukea Lions-klubien suurempia hankkeita ympäri maailmaa. Eniten apua ohjataan kehitysmaihin Afrikassa, Aasiassa ja Etelä-Amerikassa.  Joskus kuulee moitittavan, että rahat menevät ”Amerikkaan”, mutta itse asiassa USA on selkeästi nettomaksaja. Suomeenkin on apurahoja saatu, Lapuan Pamauksen jälkihoidosta lähtien moniin hyviin hankkeisiin, kuten sotainvalidien sairaskoteihin, näkövammaisten laitoksiin, diabetes-leireihin, diabeetikoiden silmänpohjakuvauksiin ja Lions Questin tieteelliseen tutkimukseen ja kehittämiseen.

 

 

Merkittäviin kansainvälisiin hankkeisiimme on saatu suuria avustuksia, mm. silmäsairaaloihimme Ecuadorissa ja Sri Lankassa sekä Aurinkokeitin-projektiimme Keniassa.

LCIF:llä on myös omia hankkeita, kuten tuhkarokon hävittämiseen tähtäävä kampanja, jolla on rokotettu jo 110 miljoonaa lasta. Muuten he olisivat jääneet ilman suojaa tätä tappavaa ja vammauttavaa tautia vastaan. Loistauti jokisokeus on jo monesta maasta todettu hävitetyksi, samoin trakooma eli silmäpasko, joka oli ennen vanhaan Suomessakin tuttu silmätulehdusten ja sokeuden syy. Lions Quest ja Special Olympics ovat nimenomaan LCIF:n keskeisiä ohjelmia.

Suomessa juhlittiin keväällä jääkiekon MM-kultaa. Ratkaisevana tekijänä voitossa oli, että Suomen joukkue pelasi yhdessä, eikä vain muutaman NHL-tähden varassa. Ja tähän juuri Lions Quest pyrkii – kaikkien ryhmän jäsenten huomioimiseen tasavertaisina. Oli sitten kyse päiväkotilapsista, koululuokasta tai jääkiekon maajoukkueesta.  Päävalmentaja Lion Jukka Jalonenhan on ollut jopa Lions Questin mannekiinina pääkouluttajamme Ultsin kanssa.

 

 

LCIF pyrkii tavoitteeseen tiedottamalla, mutta myös palkitsemalla lahjoittavia klubeja ja yksityisiä lioneita, sekä ulkopuolisia henkilöitä ja yrityksiä eri tavoin. Jo 50 dollarin maksusta lahjoittaja saa LION SHARE –pinssin ja 300 USD lahjoituksesta CAMPAIGN DONOR pinssin. Merkittävin muisto on Melvin Jones Fellow –nimitys, MJF, jonka tunnuksena on pikkuruinen pinssi ja nimellä varustettu seinälaatta. MJF-nimityksen saadakseen tulee säätiölle lahjoittaa 1000 dollaria. Lahjoituksen voi tehdä Lion itse,  kertamaksuna tai erinä 5v aikana, tai sen voi tehdä klubi. Hyvä ajatus on muuten huomioida jäsenten tai klubien tasavuosijuhlia nimetyllä lahjoituksella Kampanja100:an. Nämä kaikki maksetaan siis aktiviteettitililtä, koska niillä kustannetaan puhtaasti aktiviteetteja jossain päin maailmaa.  Monella klubilla onkin LCIF:n ”tilillä” saldo jo lähellä Melvin-rajaa, jolloin pienellä lisäpanoksella voisi klubi juhlistaa vaikka vuosikokoustaan.

 

Klubi huomioidaan lippumerkillä sen saatua ensimmäisen Melvininsä. Klubi tai muu lahjoittaja voi myös saada lahjoittajaplakaatin, jos se ei lahjoitusta vastaan halua huomioida ketään yksittäistä henkilöä. Kampanja 100 aikana klubi palkitaan Malliklubi-nimityksellä, jos se lahjoittaa, taikka sitoutuu lahjoittamaan, tuplasti vähimmäistavoitteen, eli 500 dollaria per jäsen. Milanon vuosikokouksessa olikin esillä jo 432 Malliklubia, näistä yksitoista oli Skandinaviasta ja Suomesta yksi, LC Ylivieska. Melvineitä Suomessa on tätä nykyä reilut 6000. Näistä vielä 141 on progressiivisia, eli he ovat jatkaneet lahjoittamista perustason jälkeen. Tämän merkiksi Melvin-pinssiin saa timantteja, yhden aina 1000 dollarilla.

 

Viime kausi oli Kampanja100 osalta vaikea, koska klubit eivät olleet valmistautuneet siihen ennalta. Piirikuvernööritkin saivat tiedon vasta kansainvälisessä vuosikokouksessa. Nyt uudet kuvernöörit on valmennettu paremmin ja tietoa on levitetty niin LION-lehdessä kuin LION-viesteissä ja piirien nettisivuilla. Tavoite onkin, että viime kaudella mukaan tulleiden 333 klubin lisäksi loputkin 544 lahjoittaisivat – edes pienenkään summan. Lisäksi toivon näkeväni entistä useampia säännöllisiä lahjoittajia saamissani kuukausiraporteissa.

Ja miksi emme lahjoittaisi? LCIF on meidän oma säätiömme. Se on rankattu maailman luotettavimmaksi hyväntekeväisyysjärjestöksi; sille lahjoitettu euro menee 100%:sti perille kohteeseen.

 

Ja kehitysmaissa, kuten meille tutussa Sri Lankassa, samalla rahalla saa paljon enemmän aikaan kuin meillä. 1000 dollarilla suojaa kokonaisen kylän tuhkarokolta, tai kustantaa 20 ihmiselle näkökyvyn palauttavan kaihileikkauksen. Kevään 2016 katastrofikeräyksellä saaduilla 17.500 eurolla plus saman suuruisella Malesian lionien lahjoituksella CC Duminda Munasinghe korjautti 72 tulvien ja mutavyöryjen vaurioittamaa kotia Sri Lankan vuoristoalueella.

Maksuohjeet ja MJF-hakemukset löydät piirin ja Lions-liiton nettisivuilta tai piirin LCIF-koordinaattorilta.

Ole rohkea – Ole Melvin

 

Timo Heinonen

LCIF Piirikoordinaattori

LC Helsinki / Kontula

Puh.040-7037008

 

 

PCC Heikki Hemmilä pMJF

LCIF- ja Kampanja100 maakoordinaattori

LC Ylivieska

p. 0405035598

Viestintävastaava


Toimittaja


Sosiaalinen media


Seuraa meitä
Facebook
Instagram