Suomen Lions-liitto ry

LIONS-PIIRI 107-N ry

Itäinen Helsinki, Vantaa ja Itä-Uusimaa

Uutispoimintoja 26.5.2018

Hidastuuko Atlantin termohaliinikierto, Golf-virta, edelleen. Nyt hidastuminen on jo lähes 15 %, entä lähitulevaisuudessa? Saammeko valita tuleeko meille Siperian vai Alaskan ilmasto.

 

 

Nämä valtamerivirtaukset ovat niin suuria asioita ettei niiden muutoksia voida kiistattomasti todeta lyhyellä aikavälillä. Nyt monet tiedeihmiset ovat eri perustein siinä käsityksessä että jotain vakavaa on tapahtunut. Pohjois-Eurooppaa  lämmittävät virtaukset, Golf-virta yhtenä, ovat jo nyt heikoimmillaan 1600 vuoteen toteaa mm. professori Levke Caesar Potsdamin ilmastoinstituutista ( mm. HS 15.4 -18).

 

Atlantin termohaliinikierto on maapallon eräs tärkeimpiä ilmaston säätelijöitä.  Sen hidastumisen suurimpana syynä pidetään meneillään olevaa ilmastonmuutosta. Golf-virta kuljettaa lämmintä ja suolaista merivettä päiväntasaajalta pohjoiseen hajautuen Pohjois-Atlannin virraksi ja meille suotuisat olosuhteet aiheuttavaksi virraksi. Kun tämä lämmennyt vesi tulee kylmälle Pohjois-Atlantille se jäähtyy ja painuu pohjaan.

 

Pohjoiseen virratessaan merivirta on aikaansaanut koko ajan yläpuolisen ilmamassan kostumisen ja lämpenemisen, jonka meillekin tuttu lounaistuuli on tuonut Scandinaviaan.  Vain tämän ilmiön ansiosta saamme asua näin pohjoisessa, jossa olosuhteet ovat paljon suotuisammat kuin missään muualla maapallolla samalla leveysasteella. Nämä tekijät ja vain nämä tekijät yhdessä pitkän kesäpäivän kanssa tekevät mahdolliseksi harjoittamamme kasvintuotannon onnistumisen näin pohjoisessa.

 

Nyt on menossa koko maapalloa koskeva lämpötilan kohoaminen.Merivirtojen muutoksista johtuen Pohjois-Atlantti on todistettavasti viilentynyt. Esimerkiksi Golf-virta saa alkunsa siten, että pohjoiseen virrannut suolainen vesi viilenee ja painuu pohjaan ja uutta lämmintä vettä tulee tilalle.

 Nyt on havaittu ettei tämä etelästä tullut vesi painukaan kokonaan pohjaan, sillä siihen on sekoittunut pohjoisesta tullutta ” makeaa ” vettä, jonka alkuperä on mannerjäätiköistä. Tätä yksityiskohtaa pidetään eräänä merivirtausten sekoittajana.

 

Eräät tutkijat ovat todenneet Yhdysvaltojen itärannikon merivesien lämmenneen nopeammin kuin muilla maaapallon merialueilla. Tämä todistaisi sen että Pohjois-Eurooppaan ennen tullut lämmin vesi on siirtynyt virtaamaan länteen. Kukaan ei näistä vielä ole tehnyt tarkkoja ennusteita tulevasta, mutta suuren muutoksen viitteitä on paljon.

 

Jos pahat arviot tulevat olemaa oikeansuuntaisia on meillä tällä alueella edessä suurin elämänmuutos ehkä vuosituhansiin. Kasvuaika puille ja viljakasveille jää lyhyeksi, vain ruohokasvit pärjäävät. Mahdollisen muutoksen käytännön havaitseminen ei aina ole helppo. Jos kuitenkin lähivuosina kesken kasvukauden alkaa esiintyä kylmiä, jopa talvisia ilmoja, ei lämpösumma riitä kasvattamaan jyväsatoa kypsäksi.

 

-----------

 

Onko puukivi uusi rakennusmateriaali siellä missä ennen käytettiin joko puuta, kiveä tai betonia? Uusi materiaali on ekologinen, kevyt, kestävä, sitkeä ja helposti työstettävä. Rakennusjäte saadaan näin kestävään kiertoon.

 

Tämä suomalainen innovaatio on Destacleanin paitsi tuotannossa myös vielä kehitysohjelmassa. Tähän etsitäänkin uusia jätemateriaalimahdollisuuksia toteaa toimitusjohtaja Kimmo  Rinne.

 

Puukivi on ollut käytössä pari vuotta ja se on saavuttanut jo innostusta mm. Keski-Euroopassa ja  jopa Kiinassa. Kansainvälistyminen onkin seuraava askel yhtiön kehityksessä.

 

Puukivi sisältää rakennusjätteestä valmistettua puhdasta kierrätyspuukuitua sekä betonimassaa. Ellei tätä mahdollisuutta käytettäisi, puu poltettaisiin toteaa Destacleanin liiketoimintajohtaja Tanja Rytkönen. Normaalin betonilaatan hiilijalanjälki on n. 30 % suurempi kuin puukivellä.

 

Tällä menetelmällä pystytään säästämään sekä luonnonkiven että hiekan ja soran käyttöä, jotka ovat kaikki ainutkertaisia luonnonmateriaaleja. Puukiven käsittely on myös helpompaa keveyden johdosta  mikä myös vaikuttaa luontoon positiivisesti, mm. kuljetuksen keventymisenä.

 

Tällä hetkellä vielä pääasialliset käyttökohteet ovat olleet pihojen kivilaatoitukset, pihat, jalankulkutiet ja toriaukiot.  Puukiveä voidaan käyttää myös moniin muihin kohteisiin kuten esimerkiksi pyörätelineisiin, penkkeihin, istutusalueisiin ja mitä monipuolisempaan infrarakentamiseen.

 

Puukiven käyttömahdollisuudet ovat todella monipuoliset. Materiaalin rakenne tekee siitä helposti työstettävää valmiina tuotteena. Puolivalmiina massana se on helposti valettavissa mitä erilaisimpiin muotoihin.  Tässä kehittelyssä asiakkaalla on myös mahdollisuus omien tarpeittensa toteuttamiseen. Valumuotteja on myös asiakkaiden mahdollisuus itse valmistaa.

 

-----------

 

Osterivinokas kasvaa Vantaalla Helsingin johtaviin Gourmet-ravintoloihin. Tarvitaan kahvinporoja, akanoita ja vettä sekä oikeat kasvuolosuhteet rihmastolle.

 

Kiertotalousyritys Helsieni on tuonut Ranskasta sienirihmastoa ja ryhtynyt viljelemään osterivinokasta ( Pleurotus ostreatus)  Suomen kuuluisimpiin ravintoloihin. Toiminnan on käynnistänyt Stephane Poirie joka on yhtiön eräs perustajaosakas.

 

 Toiminta on ollut jo käynnissä jonkin aikaa hyvin kokemuksin.  Paitsi herkkuruokana on osterivinkkaalla todettu käytännössä olevan terveydellisiä vaikutuksia, mm. Aasiassa se tunnetaan syylien torjujana.

 

Osterivinokas on jalojen lehtipuiden yleinen lahottajasieni kaikkialla Euroopassa. Koivuvinokas  (Pleurotus pulmonaris ) taas esiintyy myös Lapin tunturikoivikoissa. Tämän yleisen, mutta silti tuntemattoman kasvin kasvattaminen on aika erikoista

 

Sitä viljellään kuljetuskonteissa Vantaalla. Ranskasta tuodut sienirihmastot pidetään  4-5 viikkoa + 20 asteen lämpötilassa. Ennen siirtoa sekoitetaan käytettyjä kahvinporoja, kauran akanoita ja vettä sopivaksi kasvualustaksi, ” kasvimaaksi”.

 

Varsinainen kasvatus suoritetaan isoissa kermaviili- ja jugurttipäniköissä. Näiden kansiin tehdään reikiä, josta sienirihmastot kasvavat vapaaseen maailmaan. Kasvatusvaiheessa lämpötila on hieman alkua alhaisempi ja tarvitaan raikasta happea ja myös hieman valoa. Tämä kasvuvaihe kestää 4-5 viikoa.

 

Viljely on todellista asfaltttiviljelyä sillä kasvatuskontit ovat asfalttipäällysteen päällä koska niiden siivoamiseen käytetään runsaasti vettä.  Kotikasvatukseen on kehitetty oma kaupallinen tuote, Mushroom Starter Kit, jolla pääsee sekä kasvatuksen että maistelun makuun.

 

Osterivinokas on väriltään kerman värinen tai harmaan ruskea. Sen viljely suoritetaan puhtaana ilman kemikaaleja. Maku on maukas ja keveä ja se on terveellistä myös vahäkalorisuuden ansiosta. Se sisältää kohtalaisesti proteiinia ja runsaasti hyödyllisiä ravintokuituja.

 

 Osterivinokkaan hiilihydraatit kuuluvat ns. hitaisiin hiilihydraatteihin eikä se sisällä rasvaa juuri lainkaan.  Nyt vaan limonaativaatteet päälle ja kunnon ravintolaan kokeilemaan uusia makuelämyksiä ja mannermaista yöelämää.

 

-------

 

Pakkausmuovin keräystekniikka etenee ympäri maata. Metsä-Sairila aloitti vuoden alusta Puumalassa. Tulevaan biojalostamoon valmistaudutaan jo koko Mikkelin alueella. Vaaralliset jätteet vastaanotetaan maksutta mikä on ilahduttanut myös mittavaa kesäasujaimistoa.

 

Jätehuollolle tulee erityisvaatimuksia olosuhteissa, joissa väestömäärä vaihtelee merkittävästi  eri vuodenaikona. Näin tapahtuu alueilla, joissa on runsaasti loma-asutusta. Siinäkin esiintyy vaihtelua jopa saman vuodenajan sisällä, esimerkiksi vaihtelevien sääolosuhteiden vuoksi. Eräs tällaisia alueita on Mikkein seutu, jossa jätehuoltoa operoi Metsäsairila.

 

Jätehuoltoyhtiö Metsäsairilassa on havaittu valistuksen ja koulutuksen merkitys jäteyhteistyön onnistumiselle.  Toimitaan yhteistyössä monien eri viranomaisten, jätteen tuottajien, kotitalouksien, elinkeinoelämän ja julkisen sektorin ja erilaisten yhteisöjen kanssa. Erityisen tärkeää on lähteä jo nuorista liikkeelle.  Opetuksessa ja kierrättämisen kouluttamisessa on olennaista saada kokonaistoiminta onnistumaan niin että kaikki kierrätysmateriaalit lajitellaan oikein niiden tulevaa jatkojalostusta silmällä pitäen.

 

Kouluille on alettu antaa jäteneuvontaa kilpailun muodossa. Tämä kilpailu on nimeltään Kierrättäjämestari-kisa. Siihen on lähtenyt mukaan 28 luokkaa yhteensä 450 oppilasta Mikkelin peruskouluista. Kisassa luokat tekevät erilaisia jäteaiheisia tehtäviä. Jätehuoltoon  sekä kierrätykseen tutustutaan mahdollisimman laajalti. Tähän koulutukseen kuuluu myös tutustumiskäyntejä kierrätyslaitoksissa ja vastaanottopisteissä. Näin käytännön toiminta tulee tutummaksi ja ymmärrettävämmäksi.

 

Metsäsairilan kierrätyskilpailuun osallistuneet koululuokat saavat arvonimen tehtävien suoritustason mukaan.  Nämä arvonimet ovat Kierrättäjäoppipoika, Kierrättäjäkisälli ja arvostetuimpana Kierrättäjämestari. Kuolulaiset osallistuvat myös käytännön ohjeitten valmistamiseen jolloin taidot sadaan heti käyttöön. Erityisesti tämä korostuu eri materiaalien lajittelussa, jossa tehtyä virhettä on vaikea korjata myöhemmin.

 

-------

 

Ihminen voi olla muovin keksimisestä ylpeä, tässä voidaan todeta ihmisen ylittäneen jopa luonnon kyvyt. Muovi on eräs parhaiten kierrätyskelpoisia materiaaleja, joten pitää kysyä miksi ihminen on niin tyhmä että saastuttaa  meret näin hienolla aineella.

 

Onkohan muovin kanssa käynyt alunperin niin, että se on kehitetty liian halvaksi, koska sitä ei arvosteta vaan sillä saastutetaan maat ja mannut sekä meret. Ovatko  ne keksijät, huipputiedemiehet, jotka ovat kehittäneet muovin ajatelleet niin että tämä tuote, liian halvasta hinnastaan huolimatta, olisi ihmisen arvostama pelkästään sen monessa tapauksessa ylivoimaisten käyttöominaisuuksiensa puolesta.

 

Joka tapauksessa tämän hetken tilanne on se minkä kaikki tiedämme. Merien näkyvissä olevat muovilautat muodostavat jo niin mittavia saaria, että niitä on alettu kutsua uusiksi mantereiksi.  Eräät tunnetut henkilöt ovat jo hakeneet koti-, turva- ja asuinpaikkaa leikillisesti näistä. Nekin ovat vain merien pinnalla kelluvia osia, paljonko on pinnan alla näkymättömisssä ja pohjaan painuneena.

 

Pahiten meriä saatuttavat ns. PET-muovista valmistetut pullot. Tästä polyeteenitereflataatista valmistetut pullot  saattavat aiheuttaa ksenoestrogeenia sisältävinä hormonaalisia häiriöitä sekä eläimille että ihmisille toteaa tutkija, DI Anja Nysten.  PET-muovista esiintyy kaksi erilaista muotoa, kiteinen, joka kestää kuumennusta ja amorfinen, joka ei kestä lämpöä.  PET-kuitua käytetään myös ns. fleece-kankaiden valmistukseen.

 

Japanilaiset tiedemiehet ovat löytäneet pullonkeräyslaitoksesta bakteerin, joka pystyy tuhoamaan näitä muovipulloja ( HS 18.4 -18). Tätä bakteerin sisältämää entsyymiä on pytytty muuttamaan tehokkaammaksi muovin hajoittajaksi.  Entsyymi toimii nopeasti aloittaen muovipullojen tuhoamisen jo muutamassa päivässä. Tällä ominaisuudella on suuri käytännön merkitys.

 

Tämän uuden entsyymin kehittämisessä on päästy jo niin pitkälle, että pystytään arvioimaan entsyymin kykenevän hajottamaan muovin takaisin alkuperäiseen olomuotoon ja ainesosiin.  Tästähän voisi tulla jopa ekokierron tapainen primäärikierto, jossa samalla materiaalilla päästäisiin ainakin teoriassa ikuiseen kiertoon.

 

PET-muovi valmistetaan ns. polykondensaatiolla. Raaka-aineina ovat mm. tereftaalihapon dimetyyliesteri, teleftaalihappo ja eteeniglykoli. Jos tämä uusi menetelmä tuottaa tulosta, ei uutta öljyä tarvita lisätä prosessiin kuin murto-osa nykyisestä tuotannosta.  Alan asiantuntijat eivät vielä ole antaneet aikataulua entsyymin mahdolliselle käytäntöön soveltamiselle.

 

 

 

Viestintävastaava


Toimittaja


Sosiaalinen media


Seuraa meitä
Facebook
Instagram