Suomen Lions-liitto ry

LIONS-PIIRI 107-N ry

Itäinen Helsinki, Vantaa ja Itä-Uusimaa

Uutispoimintoja 7.9.2016

Sähködopingia ei hyväksytä huippupyöräilyssä, mutta käyttökelpoista kotioloissa.

Obama ja Xi Jinping lupaavat pelastaa planeettamme Pariisin sopimuksen mukaisesti.

Kesäkuu oli maailmanhistorian lämpimin, vieläkö lämpenee?

Turkiseläinten lannasta kansainvälinen vientituote.

Vaasassa TransAlgae-hankkeella puhdistetaan jätevettä leväkasvuston avulla.

 

Sähködopingia ei hyväksytä huippupyöräilyssä, mutta käyttökelpoista kotioloissa.

 

Kilpapyöräilyyn on tullut uusi uhka. Polkupyörään asennetulla piilossa olevalla sähkömoottorilla on  mahdollista saavuttaa tuloksia, joita ei ilman moottoria saavuteta.  Kotioloissa tämä on sekä laillista että mahdollista ja jossain mielessä jopa suositeltavaa.  Kun nimittäin tällaisella pyörällä pystyy tekemään n. 40 km:n lenkin hyvinkin alle tunnissa, nousee tällaisen, jopa eläkeläisenkin arvostus naapurin emäntien piirissä ja jopa kotonakin, arvoon arvaamattomaan.

 

Tämä polkupyörän sähkömoottoridoping nousi suuren yleisön tietouteen Ranskan ympäriajon selvittelyissä   Epäilyksiä uudesta dopingista on esitetty jo useita vuosia. Ranskan ympäriajossa ei ole kukaan jäänyt kiinni, mutta belgialainen Femke

 

  Van den Driesse jäi kiinni cyclo-crossin MM-kisoissa. Ihmeellisiä tilanteita on ollut muillakin kilpailijoilla. Espanjan ympäriajossa Ryder  Hesjedal kaatui, mutta pyörä jatkoi pyörimistään  entistä vinhempaa vauhtia.  Yliluonnollisia kykyjä ei epäilty vaan piilotettua sähkömoottoria.

 

Sinänsähän sähkömoottori ei polkupyörässä ole laitonta, mutta sen käyttö ei ole hyväksyttävää kilpailusääntöjen mukaan. Sähkömoottoriavusteinen polkupyörähän on kestävän kehityksen ajoneuvo varsinkin silloin kun sillä pystytään korvaamaan suurempi ajoneuvo, jota normaalisti käytetään esim. kauppareissulla yms. Sähköhän ei tarvitse olla koko ajan kytkettynä vaan tarvittaessa , kuten ylämäessä.

 

Polkupyörään sopivia sähkömoottoreita valmistetaan monissa paikoissa. Näitä piilotettuja valmistetaan mm. Itävallassa. Yleisin lienee Vivax Assist, joka vaikuttaa vauhdittamalla pyörän keskiötä. Moottori on piilossa runkoputkessa. Akku voidaan sijoittaa samaan putkeen tai vaikkapa juomapullon näköiseen koteloon. Toisena sovellutuksena on elektromagneettiset vanteet. Tekniikka hyödyntää magneettista induktiota siten että vanteeseen on asennettu magneetteja. Ne saavat voimansa runkoputkeen asennetuista käämeistä, joihin johdetaan virtaa. Takapyörä toimii näin osana sähkömoottoria. Kaikki laitteet pystytään piilottamaan täysin näkymättömiksi.  Sähköpyörällä varmaan saa ylinopeussakonkin helpommin kuin pelkällä manuaalilla.


 

Obama ja Xi Jinping lupaavat pelastaa planeettamme Pariisin sopimuksen mukaisesti.

 

Vaikka USA ja Kiina eivät ole tähän asti kulkeneet ilmastoasioiden kärjessä voidaan nyt odottaa tilanteen muuttuvan merkittävästi. Tämä tapahtuu myöhään mutta toivottavasti ei liian myöhään. Näiden kahden maan esimerkillä on suuri vaikutus muiden valtioiden käyttäytymiseen.  Pariisin sopimuksen ratifioiminen suoritettiin Hangzhoussa Kiinassa G20-maiden kokouksessa.  G20 -maat ovat vastuussa  80 % maailman hiilipäästöistä.

 

Kiinan osuus maailman kasvihuonekaasupäästöistä on 24 %, Yhdysvaltojen osuus on 12 % ja EU:n  9%  ,  jossa Britannia on mukana . Ainakin lukujen valossa näyttäisi muilla suurilla mailla olevan mahdollista

 

tarvittaessa jonkinasteiseen Kiinan diplomaattiseen painostukseenkin. Myös Intian uskotaan suorittavan Pariisin sopimuksen ratifioinnin tämän vuoden aikana.

 

Professori Markku Ollikainen pitää merkittävänä Kiinan ja USA:n toimenpidettä sopimuksen ehtojen täyttymisen kannalta katsoen.  Ennen Kiinaa ja Yhdysvaltoja sopimuksen ovat ratifioineet  Peru, Norja sekä  muutamat pienet saarivaltiot. EU toimii tässä asiassa hitaasti. Tämä johtuu siitä että jokaisessa EU:n jäsenmaassa asia käsitellään erikseen ja vasta kun kaikki ovat mukana tehdään yhteinen päätös, jolla annetaan mandaatti allekirjoituksen suorittamiseen.

 

Pariisin ilmastosopimushan tulee voimaan kun sen on ratifioinut vähintään 55 valtiota jotka vastaavat ainakin 55 % maailman  kasvihuonakaasujen päästöistä. Kiinan ja USA:n jälkeen on ” ratifiointitaso” 40 % koko maailman kasvihuonepäästöistä. Optimistisimmat tahot ennustavat, että Pariisin sopimus voisi tulla voimaan jo tämän vuoden aikana. Tämän arvion on tehnyt mm. YK:n pääsihteeri Ban Kii Moon.

 

Seuraava globaali ilmastokokous on Marokon Marrakeshissa  reilun parin kuukauden päästä, jossa tietysti olisi suuri juhlan aihe saada sopimus julistetuksi voimaan.

 

 

Kesäkuu oli maailmanhistorian lämpimin, vieläkö lämpenee?

 

Meillä suomalaisilla ja muilla lähialueella asuvilla ei ole ollut paljon valittamista ilmastonmuutoksen vaikutuksista tähän mennessä. Tulevaisuudesta ei tietysti voi sanoa, tilannehan voi muuttua, radikaalisti ja nopeastikin.

 

 Vettä on tullut runsaanlaisesti ja lämpötilat ovat olleet vähintään siedettäviä.  Kasvukausi on pidentynyt molemmista päistä ja lämmitystarve vähentynyt. Joitakin hitaita muutoksia on kyllä havaittu. Koivuissa on ilmennyt loiskasveja ja joissakin eläinlajeissa on muutoksia.  Kesä on kuitenkin sisältänyt myös lämpöä, jopa hellepäiviä. Lieneehän  vanha sanonta ”vilu viljan kasvattaa” vieläkin voimassa.

 

Maailmanlaajuisesti asiaa tarkastelee Ilmatieteen laitoksen ilmastokeskuksen päällikkö Hilppa Gregow. Lämpöennätys käy ilmi Yhdysvaltain sää- ja merentutkimusorganisaatio NOAA:n avaruushallinto Nasan tilastoista. Vuosi 2015 oli NOAA:n tilastojen mukaan kaikkein lämpimin vuodesta 1880 lähtien.  Suomenkin tasolla talvi alkaa monesti vuodenvaihteen tienoilla ja kevät saapuu maaliskuussa nopeaan tahtiin.  Myös säätilan nopea vaihtuvuus ääri-ilmiöineen näyttäisi lisääntyvän.

 

Ilmastonmuutos voi myös vapauttaa ydinjätteitä, joita on haudattuna Grönlantiin jään alle. USA:n armeijan leiri rakennettiin Grönlannin luoteisosaan v. 1959.  Se suljettiin v. 1967  jolloin sinne jätettiin matala-aktiivista ydinjätettä. Tuonaikainen tietämys ei ennustanut ilmastonmuutoksen mahdollisuutta vaan pidettiin selvänä että jäätikkö toimii jätteen ikuisena hautana. Nyt on pelättävissä jään sulaminen ja jätteen paljastuminen.                                                   

 

Ydinhautaa tutkii nyt Zyrichin yliopisto kanadalaisen Yorkin yliopiston kanssa.  Tämänpäivän asiantuntijat arvioivat että haudassa on 200000 litraa diesel-polttoainetta ja ydinreaktorin jäähdytysvettä. Leirissä on myös PCB  -yhdisteitä.  Suunnitelmiin kuuluu näiden aineiden hävittäminen jään sulamisen jälkeen sillä tehtävä nykyisellään on mahdoton.

 

 

Turkiseläinten lannasta kansainvälinen vientituote.

 

Turkiseläinten lanta sisältää runsaasti ravinteita korkean fosfori- ja typpipitoisuuden ansiosta. Lantaa saadaan n. 200000 kuutiometriä vuodessa n. 930:ltä tarhalta. Se on normaalille tarhaajalle kustannuserä, jonka hyödyntämistä on lähdetty kehittämään. Valmista tuotetta on tarkoitus käyttää ravinteena niin viherrakentamisessa kuin kasvihuoneissakin.

 

Kalajoella on käynnistetty bioarvolanta-hanke. Tarkoitus on kehittää biohiilimenetelmällä uusia tuotteita.   Nyt on jo havaittu, että oheistuotteena saadaan tarhojen , sinänsä kyllä luonnonmukaisia mutta vastenmielisiä hajuhaittoja vähennettyä olennaisesti.  Tämä kokeilu on käynnistetty Kalajoella neljällä turkistarhalla tavoitteena saada orgaanisia lannoitteita ja kasvualustoja. Normaali käytäntö tarhaajilla on kompostointi joko omissa tiloissa tai kompostointilaitoksessa.  Kompostointi on tunnettu menetelmä, mutta biohiilen lisääminen seosaineeksi on uutta, toteaa  Luken tutkija Maarit Hellstedt.

 

Biohiilellä on monia ominaisuuksia, jotka tuovat kasvualustalle lisäarvoa. Se sitoo kosteutta ja vähentää samalla kastelun tarvetta. Täten se myös vähentää valumaa, mikä on tärkeä ominaisuus esim. golf-kentällä. Tarkoitus on etsiä sopivat seossuhteet eri kasvilajeille. Oikean typpi- ja fosforisuhteen löytäminen on kasveille tärkeätä.

 

Hajuhaittoja poistetaan levittämällä tarhauksen aikana biohiiltä lannan päälle. Näin muutoin haihtuva ammoniakki saadaan jäämään lantaan eikä hajua pääse ilmaan.

 

Eräänä tutkimisen aiheena on lannan biomädätys, jolloin saadaan biokaasua. Lähitulevaisuus sitten näyttää voittaako ketunkakka kanankakan kukkaravinteena.

 

Kaukoidän monissa maissa syödään myös koiran lihaa, mikä on käytännössä aivan tarhaketun lihan veroista kertoi veteraanitarhuri, johtaja Heikki Hakomäki Ylihärmästä Hakomäki Yhtymän tarhoilta. Kiinalaiset ovat olleet kiinnostuneita ketunlihan viennistä.  Asiassa ei liene mitään teknillistä estettä vaan hankkeet ovat toistaiseksi kariutuneet lainsäädännöllisiin tulkintoihin. Alan asiantuntijoilla onkin näkemys, että nämä esteet tullaan poistamaan ja terve yhteistyö pääsee käyntiin.

 

 

Vaasassa TransAlgae-hankkeella puhdistetaan jätevettä leväkasvuston avulla.

 

Tässä projektissa kasvatetaan erilaisia levälejeja jäteveden avulla, mikä samalla myös puhdistuu siinä määrin että se voidaan laskea vesistöön. Tutkimushankkeessa ovat mukana Vaasan yliopisto, jäteveden puhdistamo Pått ja jäte-ja kierrätyskeskus Stormossen.  Menetelmässä mukana olevat erilaiset tahot lähestyvät tutkimusta kukin omalta perustaltaan.

 

Tutkimus on TransAlgae –levätutkimushanke, jossa ovat Suomen lisäksi mukana Ruotsi ja Norja. Se on saanut tukea suuremmalta Botnia-Atlantica –ohjelmalta. Se on monivuotinen EU-ohjelma, joka rahoittaa monenlaisia innovaatioihin, elinkeinoelämään, ympäristöön ja logistiikkaan liittyviä kehityshankkeita. Levien hyödyntäminen on alkanut saada kiinnostusta ympäri maailmaa.  Kiinassa ja USA:ssa levän käyttö erilaisiin tämäntyyppisiin kohteisiin on jo kehittynyt pitkälle.

 

Jäteveden puhdistaminen mahdollisimman vähillä kemikaaleilla, tai mieluummin ilman kemikaaleja on jätevedenpuhdistamo Påttin tavoitteena kertoi käyttöpäällikkö Minna Vesala. Leväkasvuston avulla päästään ekologisesti ja taloudellisesti tyydyttävään tulokseen käytännössä ilman kemikaaleja ja itse prosessi toimii paremmin. Stormossen taas on mukana löytääkseen erilaisia vaihtoehtoja biokaasujen ja liikennepolttoaineiden tuottamiseksi mahdollisimman järkevillä menetelmillä totesi toimitusjohtaja Leif Åkers.

 

Leväkasvustoa voidaan hyödyntää myös omega-3-rasvahappojen kehityksessä . Myös eri kasvualustojen maanparannusaineen tuotannossa levä on käyttökelpoinen sanoi tutkimustyötä tekevä tohtorikoulutettava Petra Berg Vaasan yliopistosta. Koko tutkimuksen tärkeimpiä yksityiskohtia on löytää oikeat levälaadut pohjoismaiden kylmiin sääolosuhteisiin.

 

 

Viestintävastaava


Toimittaja


Sosiaalinen media


Seuraa meitä
Facebook
Instagram