Viime vuosina valtiot ja kansainväliset järjestöt ovat antaneet enenevässä määrin huomiota uskonnon- tai vakaumuksen vapauden suojelemiselle. Tämä kehitys on toivottavaa, koska se luo uusi mahdollisuuksia uskonnonvapausrikkomuksiin tarttumiseksi. Toisaalta se myös haastaa meitä pohtimaan, miksi ja miten uskonnonvapautta tulisi edistää.
Aika ajoin uskonnonvapaus asetetaan vastakkain muiden ihmisoikeuksien kanssa, kuten sananvapauden, sukupuolten välisen tasa-arvon tai vähemmistöjen oikeuksien kanssa. Kaikkia eri uskonto- ja vakaumustaustaisia toimijoita tulisi heidän agendoistaan riippumatta rohkaista etsimään kattavia, mukaanottavia sekä kansainvälisten standardien mukaisia keinoja uskonnonvapauden edistämiseksi.
Uskonnon- tai vakaumuksen vapaus on perustavanlaatuinen kansainvälisiin sopimuksiin kirjattu ihmisoikeus, joka suojaa jumaluskontoisia, filosofisia ei-jumaluskontoisia ja ateistista vakaumusta harjoittavia yhtälailla kuin uskonnoista kieltäytyviä yksilöitä. Kyseessä ei ole minkään ryhmän etujen ajaminen taikka perinteisen tai vallalla olevan uskonnon suojaaminen vaan yhteisen hyvän edistäminen. Suomenkielen termi uskonnonvapaus kattaa myös vakaumuksen vapauden.
26.-27. lokakuuta 2016 n. 60 uskonnonvapausasiantuntijaa kokoontui Osloon korkeantason konferenssiin Uskonnonvapauden politisoituminen – hyvässä ja pahassa. SEN:a konferenssissa edusti ihmisoikeusasiantuntija Anna Hyvärinen. Konferenssin järjestivät ja . Pääpuhujana kuultiin YK:n uskonnonvapauden erityisraportoijaa, Heiner Bielefeldtiä.
Videon avauspuheen pitää Oslo Coalitionin johtaja Lena Larsen.
Konferenssissa hyödynnettiin Oslon julistuksen (1998) jälkeen kertynyttä
kahdenkymmenen vuoden osaamista. Yhdessä laadittiin seuraavat prinsiipit:
Osallistujat esittivät kiitoksensa tilaisuudesta odottaen innolla tulevaa dialogia ja yhteistyötä asian tiimoilta.
Konferenssin päätteeksi 28.10.2016 monet osallistujat kokoontuivat Nobelin rauhankeskukseen avoimeen seminaariin, jossa konferenssin sisällöstä ammennettiin yleiseen keskusteluun.
Anna Hyvärinen