Paikallisekumeenisen kirkkovaelluksen voi nyt tehdä vaikka nojatuolimatkana. Oivallisen mahdollisuuden tähän tarjoaa uusi julkaisu Taide ja ekumenia tänään. Ekumenian ja kirkkotaiteen elämyksiä ammennetaan tutustumalla yhdeksään sakraalitilaan Turussa. Kirja rohkaisee avaamaan kirkkojen ovia ja näkemään, miten kirkkosaleissa taiteen avulla kuvataan Pyhää.
Ensimmäistä kertaa on koottu kansien väliin kahdeksan kirkkokunnan paikallisseurakuntien kokemuksia käytännön ekumeniasta sekä yhdeksän kirkkotilan esittelyt. Tämä on erityisen kiitettävää, aitoa ekumeenista toimintaa.
Julkaisun alkulehdillä evästetään lukijaa ekumeeniselle sana- ja kuvaretkelle ja hyvin näillä eväillä pärjää. Osiossa Ekumeniaa meillä ja maailmalla kerrotaan kompaktisti ekumenian perusasiat. Turun seudun ekumeeninen piiri on toiminut jo lähes 60 vuotta, joten turkulaisilla on perspektiiviä. Julkaisussa mainitaan myös, että Turun Mikaelin seurakunta ja Turun helluntaiseurakunta saivat Ekumeeninen teko 2011 -tunnustuksen yhteisen 90-vuotisjuhlan järjestämisestä.
Eri kirkkorakennusten interiöörit esitellään elävästi, teologia kiteytetään, asiat avataan. Maarian kirkossa kristillisen Suomen historia tiivistyy. Esimerkiksi 1400-luvulta olevat kalkkimaalaukset ovat kulttuurihistoriallisesti merkittävät ja vertauskuvallisen ja maagisen aihepiirinsä vuoksi harvinaislaatuiset maassamme. Turun helluntaikirkossa on avaruutta ja sakraalitaide pelkistyy tilaan, valoon, ristiin ja vaikuttaviin kukka-asetelmiin. Kukat eivät ainoastaan korista kirkkoa - niillä on myös oma sanomansa.
Katolisesta kirkosta selviää monta asiaa, mm. että tabernaakkelin lähellä palaa aina valo sen merkkinä, että Isä on kotona. Turun adventtiseurakunnan kirkko on viime vuosisadan alussa valmistunut lähetyskirkko Betel, jossa runsaasti kuvataidetta, mm. saarnastuolia kiertää neljä luonto- ja raamattuaiheista Elias Muukan maalausta. Metodistiseurakunnan kirkon nimi on Mahdollisuuksien silta ja alttaripöydän vaikuttava kynttelikkö symboloi viisaita ja tyhmiä neitsyitä ylittämässä virtaa.
Turun ortodoksisen kirkon ikonostaasin 17 ikonia ovat 1800-luvun alkupuolelta. Ikonit ovat jakamattoman kirkon perinnettä. Ne antavat voimaa rukoilla ja ne kehottavat rukoilemaan. Pelastusarmeijan teologia on pakattu värikkääseen vaakunaan, eivätkä värit sininen, punainen ja keltainen ole sattumanvaraisesti valittuja. Vapaakirkon sakraalitaide on etupäässä käyttötaidetta, kuten hengellistä musiikkia ja pyhän tanssin liikekieltä, mutta on pysyvämpääkin: alttariseinällä kohoaa valaistu lasimaalaus, jossa kyyhkynen kohoaa kohti aurinkoa.
tarina kerrotaan ja mukana on otteita Ekumenia ja sakraalitaide -tapahtuman alustuksista. Ekumeeninen taidekappeli on unelmasta syntynyt todellisuus. Se on taiteellisesti ja hengellisesti vaikuttava merkkiteos, kirkko, aito ekumeeninen pyhiinvaelluskohde. Kappelihankkeen primus motor Hannu Konola toteaa, että mystinen ja arvoituksellinen on tärkein kriteeri siinä, mitä 2000-luvun visuaaliseen sekamelskaan ja kaaokseen tottunut ihminen kaipaa.
Taidekappelin seurakunta on koko asutun maanpiirin väki, oikoumene. Toimintaa ei tueta verovaroin, hallinnosta vastaa kannatusyhdistys. Toiminta perustuu pitkälti vapaaehtoiseen tukeen. Uusi kirja on Kappelin Ladyjen lahjoitus. Sen tuotto menee lyhentämättömänä kappelin hyväksi.
Taide ja ekumenia tänään on erinomainen kirkkomatkakirja omalle vaellukselle Turussa tai kotisohvalla istuen, se on myös mainio lahjakirja. Julkaisu soveltuu myös oppimateriaaliksi kouluihin ja opintopiireihin.
Sirpa-Maija Vuorinen
64 s, 25 euroa
Kirjatilaukset:
02 265 777