Tuhannen tykkääjän raja Facebook-sivulla Ekumenian ystävät on ylittynyt tänään 8.1.2014. Sivu on Suomen Ekumeenisen Neuvoston fanisivu. Toivomme tykkäysvirran soljuvan vuolaana eteenpäin ja samalla kiitämme yli tuhatta tykkääjää. Ekumenian ystävät -sivu on perustettu 14.9.2010. Kuluneen runsaan kolmen vuoden aikana on sosiaalisen median merkitys myös yhteisöjen viestinnässä moninkertaistunut.
SEN:n Facebooksivun perustamisen vaiheisiin liittyi muun muassa pohdintaa, että voiko kunnianarvoisalla Suomen Ekumeenisella Neuvostolla olla oma sivu sellaisessa yhteisössä kuin Facebook. Jälkeenpäin tarkasteltuna tämä mietiskely jo kummastuttaa.
Facebooksivu-idean isä on Pielaveden ev.lut. seurakunnan kirkkoherra Arto Penttinen. Arto toimi tuolloin Maaningan seurakunnan kirkkoherrana ja oli jo aktiivinen Facebook-käyttäjä niin kuin minäkin, mutta pidin yhteisöä kuitenkin enemmän yksityishenkilöiden juttuna. Tosin olin osallistunut Kepan järjestämään yhteisöjen sosiaalisen median -koulutukseen, jossa muistaakseni ainakin Punaisen Ristin viestintähenkilö puhui kannustavasti Facebookista. Monet kristilliset järjestöt olivat luoneet omia sivujaan koko ajan suosiotaan kasvattavaan yhteisöpalveluun. Suomen Lähetysseura oli ensimmäisten joukossa niin kuin aikanaan internet-sivujenkin kanssa ja monet järjestöt seurasivat esimerkkiä.
SEN:n henkilöresurssit ovat äärimmäisen pienet ja pohdin, että lisääkö tämäkin nyt työtaakkaa, enkä ollut aluksi innostunut asiasta, mutta Arto Penttinen kannusti eteenpäin. Arto kirjoitti jo tuolloin blogia SEN:n verkkosivuille ja oli aktiivinen ekumeenikko niin kuin on edelleenkin ja myös kirkkonsa edustaja SEN:n Paikallisen ekumenian jaostossa.
Asian tiimoilta olin yhteydessä myös Thorleif (Tusse) Johanssoniin, jolle ekumenia on niin ikään sydämen asia. Tusse on ollut mm. mukana 1990-luvun alussa perustamassa sähköiseen tietopalveluun Suomen kirkot -tietopankkia, tämä jo ennen www-aikaa. Toinen aktivisti hankkeessa oli Katolisen tiedotuskeskuksen johtaja, diakoni Pentti Laukama. Tietopankissa oli keskustelualue, jossa silloin aktiivisesti keskustelleet, tekevät sitä nykyään Facebookissa. Suomen kirkot -tietopalvelu kattoi maamme koko kristillisten kirkkojen kentän.
Näköala-Utsikt-lehden toimituskunnan jäsenenä Tusse toi kokouksiin aina jotain uutta ja kiinnostavaa ideaa. Näköala-Utsikt oli arvostettu SEN:n tiedotuskanava, joka SEN:n omana lehtenä ilmestyi 1977–1997. Lehden juuret ulottuvat vuoteen 1948 ja Kristilliseen kulttuuriliittoon. Lehden lakkauttaminen resurssisyistä oli minulle kova paikka, mutta talouden mahdille ei voi mitään!
Tusse tuki Arton FB-sivu-ideaa vahvasti. Päätimme Arton kanssa pyytää Ekumenian ystävät -sivun ylläpitäjiksi kanssamme ekumeenisesti aktiivisia henkilöitä, jotka jo tuolloin olivat Facebooklaisia. Tusse tuli luonnollisesti mukaan heti. Kaikki muutkin pyydetyt suostuivat oitis ja sama ryhmä toimii edelleen. Mukana Arton, Tussen ja minun lisäkseni ovat Jouni Elomaa (kat.), Sami Lehto (vap.), Säde Loponen (met.), Tuomas Mäkipää (angl.), Riina Nguyen (ort.) ja Tapio Rautamäki (ort.).
Miksi juuri Ekumenian ystävät
Oma tarinansa liittyy siihenkin, että FB-sivun nimi on Ekumenian ystävät eikä Suomen Ekumeeninen Neuvosto. Meille SENiin tulee silloin tällöin kysymyksiä, että miten henkilö voisi liittyä jäseneksi. Henkilöjäseniä SEN:lla ei ole, mutta toisaalta, onhan jokainen SEN:n jäsenkirkkoon kuuluva kirkkonsa kautta jäsen. Ekumenian ystävät ovat eri vuosikymmeninä hakeneet väyliä, joiden kautta voisivat yhdessä vapaamuotoisesti, mutta yhteisöön sitoutuneesti toimia ekumenian hyväksi. Suomen Ekumeeninen Seura toimi 1966–1977 ja SES oli nimenomaan henkilöjäsenistä koostuva ekumeeninen toimija. SES:n toiminnan jäätyä historiaan, pohdittiin silloin tällöin, mitä voisi tulla tilalle.
1990-luvun alkupuolella nosti Pentti Laukama esille idean Ekumenian ystävät -yhdistyksen perustamisesta. Ideaa kehiteltiin ja seurasin sitä innolla. EY:n säännöt kirjoitettiin SEN:n syyskokousmatkalla Uppsalaan syksyllä 1995. Pentti Laukama ja Tusse Johansson muotoilivat ja kirjasivat yhdistyksen säännöt laivamatkalla mennen tullen. Mutta jälleen törmättiin resurssipulaan. Ekumenian ystävät jäi elämään sydämissämme kunnes tuli Facebooksivun aika ja kunnianarvoisa EY pääsi julkisuuteen. Ja alkuperäinen idea, että kuka tahansa ekumeniasta kiinnostunut voi liittyä sai uuden muodon.
Viime vuoden lopulla julkaistiin SEN:n nuorisojaoston Kansainvälisen ja ekumeenisen toiminnan koulutusohjelman (Ketko) 30-vuotisjuhlakirja Vieraasta tutuksi. Ketkon kolmesta perustajasta, nk. Ketkoisistä, Pentti Laukama oli yksi ja julkaisu onkin omistettu Pentti Laukaman muistolle. Jos Pentti Laukama eläisi, olisi hän mitä aktiivisin Facebookin käyttäjä. Hänen kommenttejaan luettaisiin ja niihin vastattaisiin ja ketjut olisivat pitkiä ja kiinnostavia.
Sujuvuutta ekumeeniseen viestintään
FB:n myötä on tapahtumatiedotus helpottunut ja sujuvoitunut huomattavasti, samoin esimerkiksi uusista julkaisuista tiedottaminen. Kokemukseni mukaan FB:ssa mukana olo ei ole lisännyt työtaakkaa ollenkaan siinä määrin kun yli kolme vuotta sitten kuvittelin. Yhtäältä katsottuna se on jopa helpottanut työtä.
Ekumenian ystävien ruotsinkielinen sisarsivu on Ekumenik i Finland, joka perustettiin runsas vuosi sitten. FB-sivu Nuorten ekumeniaa on Nuorisojaoston sivu, joka näki päivänvalon suunnilleen samaan aikaan kuin EY.
Olen iloinen facebooklainen, pidän palvelua pääosin hyvänä. Se on ollut ekumeniallekin ystävällinen. Kiitän Arto Penttistä ideasta, sinnikkyydestä EY-toteutusprosessissa, sivun visuaalisen ilmeen luomisesta ja yhteistyöstä. Kiitän kaikkia tiimiläisiä yhteistyöstä. Kiitän yli tuhatta tykkääjää ja toivotan uudet tykkääjät tervetulleiksi.
Kaikki mukaan - Rukousviikon juhlavuosi
Tänä vuonna on kulunut 50 vuotta siitä kun Ekumeenista rukousviikkoa on alettu viettää säännöllisesti Suomessa. Eri puolilla Suomea järjestetään tapahtumia, joihin toivon ekumenian ystävien sankoin joukoin osallistuvan.
Pääkaupunkiseudun väki ja kaikki muutkin, tervetuloa jumalanpalvelukseen Helsingin Vanhaan kirkkoon lauantaina 25.1. klo 16. Palvelus taltioidaan ja lähetetään Yle Radio 1:n kautta seuraavana päivänä. Ennen palvelusta on rukousvaellus, joka alkaa klo 14 Pyhän Kolminaisuuden kirkosta, Unioninkatu 31. Vaellus jatkuu Studium Catholicumin ja Adventtikirkon kautta Vanhaan kirkkoon, jossa jumalanpalvelus alkaa klo 16.
Kiitos FB:n EY-väki ja kaikki ekumenian ystävät. Pax et bonum!
Sirpa-Maija Vuorinen