Tapahtuman teemana on ”Under God's blessing — shaping the future”. Kokouksen puhujien joukossa ovat saksalainen sosiologi Hartmut Rosa, entinen Canterburyn arkkipiispa Rowan Williams ja ekumeeninen patriarkka, hänen pyhyytensä Bartolomeos. Kokouksessa käsitellään myös aiheita, joissa keskitytään kirkkojen tilanteeseen konfliktialueilla. Päätilaisuudet lähetetään suorana verkossa.
”Euroopan kirkkojen konferenssin yleiskokouksissa otetaan kantaa ajankohtaisiin kysymyksiin Euroopassa. On selvää, että Venäjän hyökkäyssota Ukrainassa nousee keskusteluissa ja kannanotoissa esiin. Yleiskokouksessa keskustellaan myös siitä, mitä kirkot voisivat tehdä yhdessä rauhan rakentamiseksi Ukrainaan ja millainen rooli niillä voisi olla sodan päättymisen jälkeen”, kertoo ev.lut. kirkon ulkoasiain osaston johtaja Kimmo Kääriäinen.
Yleiskokoukseen osallistuu lähes 500 kokousvierasta sekä ekumeenisia ja yhteistyöjärjestöjä eri puolilta Eurooppaa. Suomen evankelis-luterilaisen kirkon delegaatioon kuuluvat Tampereen piispa Matti Repo, Kirkkohallituksen kansliapäällikkö Pekka Huokuna, Kirkon ulkoasiain osaston asiantuntija Laura Huovinen sekä teologi Aino Vihonen. Neuvonantajina ovat Kimmo Kääriäinen sekä johtava asiantuntija Tomi Karttunen. Suomen ortodoksista kirkkoa edustaa delegaattina yliopisto-opettaja isä Teemu Toivonen ja yhdistynyttä metodistikirkkoa pastori Sarah Tiainen. Suomen Ekumeenisesta Neuvostosta mukana on pääsihteeri Mayvor Wärn-Rancken ja koordinaattori Suvi-Tuulia Vaara. Lisäksi kokouksessa on Suomesta mukana useita stuertteja eli alle 30-vuotiaita kokousavustajia.
Konferenssin aikana valitaan Euroopan kirkkojen konferenssin uusi hallitus, jonka jäseneksi ehdotetaan Suomesta Åbo Akademin professori Pamela Slottea.
Yleiskokous on Euroopan kirkkojen konferenssin ylin päättävä elin, joka kokoontuu viiden vuoden välein. Euroopan kirkkojen konferenssin hallitus vastaa yleiskokousten päätösten toteutumisesta. Tallinnan yleiskokous on järjestyksessään 16., ja kokousta isännöivät Viron jäsenkirkot.
EKK on ekumeeninen protestanttisten, luterilaisten, ortodoksisten ja anglikaanisten kirkkojen yhteiselin. Siihen kuuluu noin 125 jäsenkirkkoa kaikista Euroopan maista. Konferenssi pyrkii edistämään kirkkojen yhteyttä, rauhaa ja ihmisoikeuksia Euroopassa.
Lue lisää: