Ekumeniaa edistetään monilla aktiivisilla foorumeilla. Koko maanosan hankkeet kohtasivat kansallisen tason, kun Euroopan kirkkojen konferenssin Brysselin-toimitalon ovet avautuivat SEN:n henkilökunnalle 11.5.2017. Opintomatkaan Euroopan pääkaupunkiin sisältyi myös muita kohteita. EU:n Lissabonin-sopimuksen 17 artiklan merkitys unionin avoimen ja säännöllisen uskontojen kanssa käytävän vuoropuhelun merkityksestä nousi esiin useissa keskusteluissa. Uskontojen erityinen asema EU:ssa kirkastui monelta kannalta.
Brysselin Eurooppa-kortteleissa, vaikuttamisen valtapiirissä, sijaitsee
Centre Oecuménique, toimitalo. Pääsihteeri
Heikki Huttunen toivotti delegaatiomme lämpimästi tervetulleeksi. Päivän ohjelman aluksi kokoonnuttiin aamuhartauteen.
Puolet meistä onkin Heikin entisiä työtovereista ajalta, jolloin isä Heikki luotsasi pääsihteerinä SEN:a. Vierailevaan seurueeseen kuuluivat pääsihteeri Mari-Anna Pöntinen, koordinaattori Katariina Väisänen, rahastonhoitaja Perry Johansson ja hallintosihteeri Sirpa-Maija Vuorinen.
EKK:n alkujuuret ovat toisen maailmansodan jälkeisen kylmän sodan
ajassa. Euroopan eri kirkkojen aktiiviset rauhanrakentajat alkoivat toimia sen
eteen, että itäisen ja läntisen Euroopan kirkot voisivat yhdessä toimien
edistää ekumeenisia rauhaa ja eurooppalaisten hyvinvointia edistäviä hankkeita.
EKK on perustettu 1959. Jäsenkirkkoja on 115, Brysselin toimipisteessä 12
toimihenkilöä ja Strasbourgissa 2 henkilöä.
EU:n perussopimuksen artikla 17:n mukaan EU:n on käytävä neuvotteluja uskontojen kanssa. Tällä hyvällä käytännöllä oli puheenjohtaja Manuel Barroson aikana erityisen korkea profiili. Tilanne on nyttemmin muuttunut, kertoi Heikki Huttunen. Neuvotteluja kuitenkin käydään. Kirkkojen toiminta ei ole varsinaista lobbausta, sillä niissä neuvotteluissa ei ajeta omia asioita, vaan asioita, jotka koskevat ihmisiä.
Keskeistä on, että agendalla ovat enemmänkin asiat kuin intressit. On tuotava keskusteluihin eri asioiden aspektit ja edettävä tällä pohjalla. EU:n uskontoasioita hoitavista toimijoista moni on katolilainen eli kristillinen perinne tunnetaan hyvin. 17. artikla määrittelee uskontojen kanssa tasa-arvoiseksi myös elämänkatsomuksellisten ja ei-tunnustuksellisten järjestöjen aseman.
Tutustuminen EKK:n toiminnan eri alueisiin oli pitkän, kiintoisan päivän ohjelmaa. EKK:n asiantuntijat kuljettivat esityksissään delegaatiotamme Euroopan vahvaa arvopohjaa tukevien toiminta-alueiden sisältöihin. Saimme oppia uutta, kokea mielenkiintoisia näkökulmia ja keskustella laajoista teemoista.