Euroopan kirkkojen konferenssin kirkko ja yhteiskunta -komissio
järjesti Suomen evankelis-luterilaisen kirkon, Suomen ortodoksisen
kirkon ja Suomen Ekumeenisen Neuvoston (SEN) kanssa Helsingissä kulttuurikeskus
Sofiassa 7.-8.3.2013 konsultaation teemalla Kirkot yhdessä ihmisoikeuksien
puolesta (Churches together for Human Rights).
Konsultaatioon osallistuivat mm. arkkipiispat Kari Mäkinen ja Leo, piispa Teemu Sippo sekä Kirkko ja yhteiskunta -komission johtaja Rüdiger Noll, tri Gary Wilton, professori Pantelis Kalaitzidis ja professori Johannes Fischer.
Ihmisoikeudet lähtökohtana
Kristinuskon käsitys luomiseen ja lunastukseen perustuvasta
ihmisarvosta on osaltaan vaikuttanut ihmisoikeusterminologian ja YK:n
ihmisoikeuksien julistuksen (1948) syntyyn, ja nykyisin kirkot yleisesti ottaen
toimivat ihmisoikeusperustaisesti. Pitkään kuitenkin käsite herätti epäluuloa
etenkin Ranskan vallankumouksen myötä siihen liitettyjen kirkonvastaisten
tendenssien vuoksi.
Euroopan kirkkojen konferenssin (EKK) kirkko ja yhteiskunta-komissio pyrkii tuomaan anglikaanisten, protestanttien, vanhakatolisten, ortodoksien ja luterilaisten kirkkojen näkökulman päätöksentekijöiden tietoisuuteen etenkin Euroopan parlamentissa ja EU:n komissiossa Brysselissä sekä Euroopan Neuvostossa Strasbourgissa. EKK toimii yhteistyössä myös katolisen kirkon piispainkokousten EU-toimiston kanssa. Euroopan kirkkojen konferenssin toimikenttään kuuluu Eurooppa myös EU:n jäsenmaita laajemmin.
Kohti yhteisymmärrystä
Kirkkojen näkemykset ihmisoikeusajattelun soveltamisessa myös eroavat toisistaan. Konsultaation tarkoituksena olikin jatkaa pohdintaa teologian ja ihmisoikeuksien välisestä suhteesta ja etsiä syvempää yhteisymmärrystä perustaksi yhteiselle todistukselle ja palvelulle jokaisen ihmisen ihmisarvon suojelemiseksi.
Yksilön oikeuksien painottaminen liiaksi yksilön vastuun kustannuksella on myös ongelma. Ihmisoikeuksien perusajatus kun on, että yhteiskunnissa ja kirkoissa toimittaessa sekä ihminen yksilönä että kokonaisnäkökulma otetaan huomioon rakentavasti. Niinpä Euroopan kriisillä on myös moraaliset ja hengelliset juurensa, mikä vaikuttaa demokratiaan eurooppalaisissa yhteiskunnissa ja lisää ihmisoikeusrikkomuksia.
Pohdintaan otetettiin myös se, miten ihmisoikeuksia voidaan käyttää aseena ideologisten ja poliittisten intressien ajamisessa tavalla, joka ei edistä koko yhteisön etua.
Lisätietoja antavat:
Teologisten asiain sihteeri Tomi Karttunen,
SEN:n pääsihteeri Heikki Huttunen,
EKK:n ihmisoikeussihteeri Elizabeta Kitanović,
KLIKKAA KUVIA, niin ne avautuvat uuteen ikkunaan.
Tutustu julkaisuun:
Konsultaation päätteeksi annettiin alla näkyvä tiedote.
Lue lisää.