”Epäoikeudenmukaisuus missä päin tahansa uhkaa
oikeudenmukaisuutta kaikkialla muualla. Olemme osa maailmanlaajuista yhteyttä,
josta emme voi karata. Meidät kaikki on puettu osallisiksi samasta kohtalosta.
Mikä vaikuttaa toisiin suoraan, vaikuttaa meihin kaikkiin epäsuorasti.” Martin
Luther King
Yhdysvaltojen kansainvälinen uskonnonvapauskomissio USCIRF () otti Pohjoismaisen delegaatiomme lämpimästi vastaan torstaiaamuna 17.11. Vierailua emännöi Elizabeth Cassidy, Co-Director for Policy and Research.
Maailman uskonnonvapaushaasteet haastavat meitä
Komissio on tullut tunnetuksi vuotuisista uskonnonvapausraporteistaan, joissa tarkastellaan eri maiden tilannetta. Yhdysvaltojen hallitus hyödyntää raportteja ja niiden suosituksia toimiessaan kansainvälisesti. Vierailuun osallistuivat myös Lähi-idän ja Pohjois-Afrikan, Saharan eteläpuoleisen Afrikan ja Koillis-Aasian tutkimuksesta vastaavat virkailijat.
Yhdessä pohdimme keinoja tukea viranomaisten uskonnon- tai vakaumuksenvapausosaamista ja eri maantieteellisten alueiden tilannetta. Esimerkiksi Lähi-idässä tilanne on huonontunut monissa maissa, mutta mediamme keskittyy lähinnä vain Irakin ja Syyrian huomioiseen. Koillis-Aasiassa on huolestuttavaa kehitystä, koska on yhä enemmän merkkejä sosiaalisten ryhmien tekemistä uskonnonvapausloukkauksista sekä ryhmien valmiudesta ryhtyä epätoivottuihin toimiin.
Afrikassa uskonnolliseen tilanteeseen vaikuttavat konservatiivisen islamin tulkinnan nousu, helluntailiikkeen kasvu ja Somaliassa hajonneen Al Shabaabin leviäminen muihin maihin.
Torstai-iltapäivänä vierailimme baptistien -järjestössä, joka tekee uskonnon- tai vakaumuksenvapaus vaikuttamistyötä. Vaikuttamistyön kohteena ovat niin viranomaiset kuin seurakuntalaisetkin. Erityiseksi teemaksi kuluville vuosille oli valittu Nigeria, jossa uskonnonvapaus- ja turvallisuustilanne on hälyttävä. Vierailua isännöi Elijah Brown, Executive Vice President yhdessä tiiminsä kanssa. Baptistipastori Martin Luther Kingiä vapaasti lainaten: ”Tee ihmisyydestä ammattisi. Omista itsesi jalolle ponnistelulle tasa-arvoisten oikeuksien saavuttamiseksi. Teet itsestäsi paremman ihmisen, maastasi paremman valtion ja maailmasta paremman paikan elää.”
Ponnisteluja tutkimuksen ja koulutuksen keinoin
Georgetownin yliopistossa toimiva on tunnetuimpia ja merkittävimpiä uskonnon-tai vakaumuksen vapautta akateemisesti tutkivia tahoja. Katherine Marshall, Senior Fellow and Visiting Professor sekä uskonnonvapaustiimin Claudia Winkler ottivat meidät vastaan perjantaiaamuna 18.11. Tapaamisen aikana tarkasteltiin uskonnon ja kehityksen rajapintoja, sukupuolten välistä tasa-arvoa, pakolaisten tilannetta, Berkleyn uskonnonvapaustutkimusta ja tulevia tutkimusaiheita, seminaareja ja uskonnonvapaustiimin tekemää vaikuttamistyötä. Tapaamisessa luotiin hyvät yhteistyösuhteet Pohjoismaisten ponnistelujen tueksi.
kouluttaa tulevia potentiaalisia johtajia sekä ihmisoikeusvaikuttajia eri maissa ja kannustaa Yhdysvaltoja toteuttamaan ihmisoikeuksia osana ulkopolitiikkaansa. Erik Brattberg, Senior Fellow, esitteli työn toteuttamistapoja perjantai-iltapäivänä. Instituutti on nostanut maaesimerkkejä, joista tehdään toimenpidesuosituksia hallitukselle. Ihmisoikeudet halutaan valtavirtaistaa osaksi ulkopolitiikkaa myös haastetuilla alueilla, kuten taloudessa, jossa etuja ajetaan usein ihmisoikeuksien kustannuksella sen sijaan, että huomattaisiin molempien osa-alueiden edistämisen olevan toisiaan vahvistava poliittinen etu.
Perjantai-illan kunniaksi ehätimme pienelle pyhiinvaellukselle Martin Luther Kingin muistomerkille. Muistakaamme Kingin sanoja: ”Uskon aseistamattoman totuuden ja ehtoja vailla olevan rakkauden saavan viimeisen jalansijan maailmassa. Siksi oikea ja oikeudenmukaisuus, vaikkakin väliaikaisesti tappiolla, ovat pahuutta vahvempia. Voitollisia.”
Anna Hyvärinen