Pyhiinvaelluskiinnostuksen lisääntymisen alkuna voidaan pitää Taizéta, ekumeenisen veljeskunnan yhteisöä pienessä itäranskalaisessa kylässä, jonne joka vuosi vaeltaa kymmeniä tuhansia pyhiinvaeltajia, erityisesti nuoria aikuisia. Suomessa ekumeeniset pyhiinvaellukset alkoivat 1983 Pyhän Henrikin tiellä. Muissakin Pohjoismaissa pyhiinvaellusperinteen elpyminen liittyy kansallispyhimyksiin. Norjassa on kunnostettu Pyhän Olavin tien reittejä Nidarosin katedraaliin Trondheimiin. Ruotsissa vaelletaan Pyhän Birgitan muistoa seuraten.
Pieni pyhiinvaelluskirja kertoo pyhiinvaelluksen historiasta ja nykypäivästä sekä opastaa valmistautumaan pyhiinvaellukselle. Kirjoittaja on kirkkoherra, TT Kalle Elonheimo, joka on vaeltanut pitkään ja kaikkialla. Kalle Elonheimo on paljolti vaikuttanut siihen, että uusi pyhiinvaellusinnostus on vallannut myös Suomen. Riemuvuonna 2000 hän työskenteli Suomen Ekumeenisessa Neuvostossa pyhiinvaelluspappina ja oli jo siihen mennessä ehtinyt pitkään olla mukana Pyhän Henrikin pyhiinvaelluksessa. Hän on myös Jaakontien ystävien perustajajäsen. Ja matka jatkuu.
Pyhiinvaelluskirja on kokenut myös ulkoasullisen uudistumisen. Petri Kovácsin luoma graafinen asu on harmoninen ja lempeä. Kansi suorastaan vaatii vaeltamaan. Kirja on edelleen kätevän kokoinen, taskun sopiva ja kannen materiaalikin on miellyttävän pehmeä ja kevyesti käsitelty niin, että on helppo pyyhkäistä puhtaaksi, jos tauolla sille tippuu vaikka juotavaa.
Kirjaan on koottu rukouksia, virsiä, raamatunlauseita ja muita tekstejä pyhiinvaeltajan tarpeisiin matkan varrelle. Se soveltuu niin pitkille vaelluksille kuin yksittäisiin hartaushetkiin, vaikka kotona luettavaksi. Lyhin pyhiinvaellushan tapahtuu kotona kun noustaan tuolista ja mennään ikonin luokse.
Kustantaja:
Suomen Ekumeenisen Neuvoston julkaisuja XCIII
Hinta: 24,90
Tartu kirjaan!
Sirpa-Maija Vuorinen