Kuuden hengen ystäväryhmällä kuljimme yhteistä matkaa Kreikan Patmos-saarella 21.-28.9.2019. Vaellusviikkoomme sijoittui myös apostoli Johanneksen muistopäivä 26.9. ja pääsimme osallistumaan siihen liittyviin juhlallisuuksiin. Ryhmämme luotsina toimi Thorleif Johansson, jolle ryhmä tälle saarelle oli jo neljäskymmeneskuudes. Meillä oli ilo ja kunnia tavata myös Johannes Teologin luostarin igumeni ja tuoda hänelle ekumeeninen tervehdys pohjoisesta maastamme.
Raamatun viimeinen kirja, Johanneksen ilmestys, liittyy vahvasti Patmoksen historiaan ja nykypäivään. Tälle saarelle Rooman keisari Dominitianus karkotti Johanneksen vuonna 95 tämän julistettua Jumalan sanaa. Patmokselle tultuaan Johannes asettui asumaan luolaan ja siellä hän sai ilmestyksensä. Luola on yhä jäljellä ja on yksi keskeisistä pyhiinvaelluskohteista. Luolassa näkyy painauma, jossa Johanneksen kerrotaan pitäneen nukkuessaan päätään. Katossa on kolmihaarainen halkeama, joka symboloi pyhää kolminaisuutta. Kun Jumala puhui Johannekselle, hänen äänensä oli niin mahtava, että kallio halkesi.
Saaren huipulla sijaitseva Johannes Teologin luostari on jykevä ja näkyy kauas merelle. Sen rakentaminen alkoi vuonna 1088, kun keisari Alexios I Comneus lahjoitti Patmoksen saaren Pyhälle Kristodoulos Latrinolaiselle. Luostarin 15 metrin korkuiset muurit näyttävät linnoitukselta ja hallitsevat koko saarta. Tutustuimme luostarin kirkkoon ja museoon, jossa on korvaamattomia aarteita, esimerkiksi vuosisatoja vanhoja kullalla ja jalokivillä koristeltuja evankeliumien käsikirjoituksia, sakraaliesineitä ja vanhoja ikoneja.
Ilahduttavan hetken koimme, kun luostarin igumeni Kyril otti seurueemme vastaan. Heikki Jääskeläinen tervehti igumenia ryhmämme puolesta. Lahjaksi luovutimme ekumeenisen siunausristin ja ekumenia-kassin. Igumeni Kyril kiitti ja kertoi iloitsevansa tapaamisestamme. Hän tiedusteli hieman tarkemmin ryhmämme jäsenistä, joista yksi on katolilainen, muut luterilaisia. Heikki Jääskeläinen valotti ekumeniaa Suomessa ja kertoi, että ryhmämme jäsenet ovat ekumeenisessa toiminnassa aktiivisia. Muistolahjaksi igumenilta saimme kauniit Johannes Teologin -ikonit. Vierailumme sijoittui Johannes Teologin muistopäivän aattoon ja illalla osallistuimme luostarin kirkossa vigiliaan.
Johannes Teologin muistopäivänä koko saari oli liikkeellä. Juhla-asuihin pukeutuneita saarelaisia näkyi kaikkialla. Aamulla seurasimme liturgiaa Johannes Teologin kastekappelin pihalla. Kappelin ulkoseinässä on kuvattuna Johanneksen ihmeestä kertova isokokoinen mosaiikki-ikoni. Sen äärellä palvelus toimitettiin. Vieressä on aidattuna alue, jossa apostoli Johannes vuonna 95 kastoi kristityiksi ensimmäiset saarelaiset.
Patmoksella on noin 240 kirkko ja 40 luostaria. Myös uusia kirkkoja on paljon. Useaan ehdimme tutustua, mutta aika moni jäi seuraavaan kertaan. Kiinnitimme huomiota patmoslaisten kunnioittavaan suhtautumiseen sakraalitiloihin. Valkoiseksi maalatut kirkot hohtavat puhtaina ja kauniina, töherryksiä ei näy. Monessa kirkossa on ulkoseinissäkin arvokkaita mosaiikki- tai muita ikoneita. Ne ovat poikkeuksetta hyvässä kunnossa ja saavat osakseen kaikkien kunnioituksen.
____
Perry Johansson, Heikki Jääskeläinen, Riitta Laukama, Eeva-Liisa
Elenius, Thorleif Johansson, Sirpa-Maija Vuorinen
.