Kehyksiin solahtaa mieluisten muistikuvien maisema alkaen askelluksesta Pyhän Franciscuksen ja Pyhän Chiaran jalanjäljillä Monte Subasion rinteillä, kirkoissa ja luostarissa. Jatkuen Castel Gandolfoon ja Focolaren päämajaan sekä ikuisen kaupungin kirkkoihin. Vaellusreitti kiersi myös foorumeilla, piazzoilla ja suihkulähteillä. Milloin tahansa muistojen maisemasta on otettavissa Paavi Johannes Paavali II:n muistomessu, pääselebranttina paavi Benedictus XVI. Edeltäjäänsä arvostaen ja kunnioittaen paavi korosti Jeesuksen sanomaa: ¨Älkää pelätkö¨. Hän painotti, että enkelin viestistä tuli tavallaan motto Johannes Paavali II:n työlle.
Pyhiinvaellus merkitsee kutsua oman uskonelämän arviointiin ja hoitamiseen. Kutsua noudatti yhteensä 51 vaeltajaa katolisesta, luterilaisesta, ortodoksisesta ja vapaakirkosta. Suomen Ekumeenisen Neuvoston vaellus, 29.3.–5.4.2008 sai osakseen laajan kiinnostuksen, eivätkä kaikki halukkaat mahtuneet mukaan. Matkanjohtajina toimivat SEN:n pääsihteeri Heikki Huttunen (ort.), pastori Antti Kruus (ev-lut.) ja isä Teemu Sippo (kat.).
Monte Subasion rinteessä sijaitseva viehättävä pikkukaupunki Assisi tekee lähtemättömän vaikutuksen jokaiseen, joka tutustuu Pyhän Franciscuksen, Jumalan köyheliinin elämään ja tekoihin. Assisi on rauhoittava paikka, jossa Franciscuksen elämä ja teot heijastavat hartautta osaksi meidän aikaamme. Vierailumme ajankohta oli myös varsin osuva, pyhiinvaeltajien määrä ei ollut liian suuri; kirkoissa ja kaduilla voi helposti päästä lähelle merkittäviä kohteita ja liikkua esteettä.
Bussimatkat sujuivat leppeästi kiintoisia luentoja kuunnellen, esimerkiksi Neitsyt Mariasta eli ortodoksisin termein Jumalansynnyttäjästä sekä paaviudesta ja Vatikaanin toisen konsiilin merkityksestä ekumenialle.
Rooma antiikin ja lännen kirkon keskuksena on pyhiinvaeltajalle huikea kokemus. Jokaisella askeleella voi kokea olevansa raamatun- ja kirkkohistorian polttopisteessä. Kiintoisista kohteista suuri osa on myös helppo saavuttaa jalkaisin liikkuen. Keskustan kadut tulevat nopeasti tutuiksi. Roomassa sykkii myös vilkkaana oman aikamme elämä, kirkollista toimintaa ja aktiviteettia on runsain määrin. Esimerkiksi tutustuminen Focolare-liikkeen päämajaan vei meidät merkittävän ekumeenisen liikkeen aktiivisen toiminnan keskiöön. Kiintoisaa oli myös tutustua vähemmistökirkkojen elämään Italiassa, joka yleensä mielletään täysin katoliseksi maaksi.
Pyhiinvaellus toteutettiin äärimmäisen monipuolisella tavalla. Kiitokset dynaamisesta järjestelystä kuuluvat erityisesti pastori Antti Kruusille, joka Italiaan hyvin verkottuneena johti järjestelyjä ammattitaidolla. Hänen laaja kirkollinen ja kulttuurinen tietämyksensä tuli koko ryhmän iloksi ja hyödyksi. Kiitokset kuuluvat myös isä Teemulle, joka taitavasti liikkui ”kotikentällään”. Häneen voimme aina turvautua kun katolisen kirkon elämään liittyvät kysymykset polttelivat mieliä. Isä Teemu on luotettava ja lempeä matkanjohtaja, joka aina jaksaa vastata toistuviin kysymyksiin. Eikä lempeydessä jää jälkeen isä Heikkikään, ortodoksisena pappina ja ekumenian eritysasiantuntijana hänen mukanaolonsa oli varsin paikallaan, olihan kysymys aidosta ekumeenisesta vaelluksesta.
Sirpa-Maija Vuorinen
Mikäli yksityiskohdat kiinnostavat, lue alla oleva "kolmen koplan" matkaraportti. Kirjoittajat: Heikki Huttunen, Sirpa-Maija Vuorinen ja Sanna Ylä-Jussila.