”Kolmenkympin kriisi, vai ennemminkin kolmenkympin villitys?” kysyi SEN:n Nuorisojaoston puheenjohtaja Arto Nuutinen Ketkon vuosijuhlassa lauantaina 23.11.2013. Ketko, eli kansainvälisen ja ekumeenisen toiminnan koulutusohjelma, järjestettiin ensimmäisen kerran vuonna 1983. Tuolloin kurssiin osallistui kymmenkunta opiskelijaa. Kolmekymmentä vuotta myöhemmin Agricolan kirkon Cáfe Agricolassa juhlittiin sekä kuluneita vuosia, satojen kurssin käyneiden yhteisiä kokemuksia, että Ketkon historiikin julkaisua.
Ketko on nuorille aikuisille suunnattu koulutus, jossa tutustutaan
ekumeniaan. Yksi Ketko-kurssi sisältää neljä viikonloppua. Koulutus tutustuttaa
ekumeniaan ja SEN:n jäsenkirkkojen toimintaan. Se vastaa mm. mieltä
askarruttaviin kysymyksiin, kuten ”Mistä vapaakirkko on vapaa?” tai ”Mitä adventisti
puuhaa adventtina?”. Neljän viikonlopun kurssilla osallistujat pääsevät osaksi
monipuolisia kohtaamisia ja tietoa sekä valmiuksia toimia ekumeenisissa ja
kansainvälisissä kohtaamisissa. Joka syksy starttaavaa, osanottajille maksutonta Ketkoa
järjestetään Helsingissä ja Joensuussa.
Merkkipäivää vietettiin kymmenien ihmisten joukolla muistellen Ketkon
vaiheita ja miten se on vaikuttanut kurssin suorittaneisiin henkilöihin. Juhla
alkoi ekumeenisella rukoushetkellä, jossa toimittajat olivat luterilaisesta, katolisesta, ortodoksisesta ja vapaakirkosta. Rukoushetken osana oli myös leivän ja hedelmien siunaaminen ja tämä Jumalan vilja jaettiin mukanaolleille.
Rukoushetken jälkeen kokoonnuttiin Café Agricolaan, jossa kahvitarjoilun jälkeen keskityttiin ohjelmaan. SEN:n pääsihteeri, rovasti Heikki Huttunen, kuvaili Ketkoa väylänä nuorille tulla ekumenian pariin, ei vain kuulijoina vaan myös toimijoina.
”Ketkon keskeinen tehtävä on kutsua ulos tavanomaisesta ja
turvallisesta. Sitä on myös ekumenia. Jotain mikä avaa tien uuteen.” isä Heikki
avasi paikallaolijoille.
Kahden tunnin juhlahetkeen sisältyi myös kolmen ketkolaisen keskustelu. Ketkon perustajiin, ketkoisiin, kuuluva TT Kalle Elonheimo kertoi koulutuksen alkuvaiheista. Hän oli teologian opiskelijana luomassa Ketkoa Pentti Laukaman ja Pekka Hietasen kanssa. Paikalla oli myös Ketko-isoisän kunnianimen saanut NMKY-liiton pääsihteeri Jaakko Koikkalainen. NMKY:lla oli aikanaan koulutusta teemalla Fin YMCA International. Kalle Elonheimo oli siinä aktiivinen ja toi tästä koulutuksesta työskentelytapoja Ketkoon.
Keskustelijoihin kuuluivat myös TT Mika Pajunen ja VTM Larissa Franz.
Kun Nuorisojaoston puheenjohtaja Arto Nuutinen pyysi heitä tiivistämään Ketkon
kolmeen sanaan, tuli vastuksina mm: Monimuotoisuuden ymmärtämisen lisääminen,
Kansainvälisyys, Aikuiskoulutus, Jumalan kansa maailmassa. Ekumeeninen
toiminta on Kristuksen kirkon tosi ilmentymä maailmassa.
Tilaisuuteen oman piristeensä toi myös mm. teologina, filologina ja opettajana tunnettu Emil Anton, tuoden paikalle iloa ja hämmästystä taikaesityksellään.
Juhla huipentui kauan odotetun historiikin julkistamisella. SENnj:n sihteeri Marjo Salmela haastatteli historioitsija Laura Koskelaista. Ketkon alkutaipaleista tähän päivään eri vaiheita kuvaava historiikki on saanut nimen Vieraasta tutuksi – Ketkon 30 vuotta. Laura Koskelainen kuvasi kirjoitusprosessia raskaaksi mutta innostavaksi. Lauran lisäksi kirjoittajina ovat ollet Aura Nortomaa ja Laura Tiitu. Teos on satavilla lähiaikoina PDF-muodossa SEN:n ja nuorisojaoston verkkosivuilta. Historiikki saatetaan myös kirjaksi ja sitä voi tilata SEN:n verkkosivujen kautta.
Ketkon syntymäpäiväjuhla toi konkreettisesti esille ekumenian ytimen: eri kirkkokuntien yhdessä toimiminen hyvässä hengessä.
Mirta Martin
Kuvat: Sirpa-Maija Vuorinen
Klikkaa kuvaa, niin se avautuu isompana.
Lisää juhlakuvia .