Viime viikko muutti monien ukrainalaisten arjen yhdessä yössä kun Venäjä hyökkäsi Ukrainaan. Monet tahot, sekä poliittiset että kirkolliset, tuomitsivat hyökkäyksen. Kirkot eri puolilla Eurooppaa, myös Suomessa, järjestivät rukoushetkiä rauhan ja sovinnon puolesta Ukrainassa.
Kotiseurakunnassani järjestettiin viime viikolla myös tilaisuus. Eräs tuttavani tuli sytyttämään rukouskynttilän rauhan puolesta ukrainalaisen miniänsä puolesta. Miniä, joka asuu Suomessa, on huolissaan sukulaisistaan ja ystävistään. Hän oli kiitollinen rukoustuesta.
Me kaikki voimme yhdistää voimamme yhteiseen rukousrintamaan osallistumalla tuhkakeskiviikkona järjestettävään kansainväliseen rukoushetkeen (katso alla). Rukoilemme yhdessä ukrainalaisten kristittyjen kanssa. On tärkeää, että me kaikki jatkamme uskollisesti rukouksia. Ekumeenisen liikkeen ydinasioita ovat rauha ja sovinto. Rukoilemme myös Suomessa asuvien ukrainalaisten ja venäläisten puolesta. Heillä on sukulaisia ja ystäviä, jotka kärsivät sodan seurauksista. Ihmiset joutuvat jättämään kotinsa, he loukkaantuvat ja kaatuvat sodassa. Molemmilla puolilla on surua ja huolta perheistä, omaisista ja ystävistä.
Suomen Ekumeeninen Neuvosto kehottaa kaikkia ihmisiä jatkamaan rukousta yhteisellä rukousrintamalla rauhan ja sovinnon puolesta.
Pääsihteeri Mayvor Wärn-Rancken
Suomen Ekumeeninen Neuvosto
Kirkkoliitot järjestävät yhteisen rauhanrukouksen ukrainalaisten puolesta tuhkakeskiviikkona 2.3.2022 kello 18 Suomen aikaa. Rukoushetki kokoaa yhteen kristittyjä Ukrainasta ja kaikkialta maailmasta.
Online-rukoushetkeen voi osallistua esimerkiksi .
”Kirkkojen Euroopassa ja kaikkialla maailmassa on nyt aika muodostaa vahva solidaarisuuden liittoutuma kaikkien Ukrainassa käytävän sodan vaikutuksia pelkäävien ihmisten kanssa. Nyt on aika kokoontua rukoilemaan kaikkien niiden edestä, joilla on valta tehdä ihmishenkiä pelastavia ja rauhan mahdollistavia päätöksiä”, EKK:n pääsihteeri Jørgen Skov Sørensen sanoo.
”Jeesus on kutsunut meidät toivon lähettiläiksi, jotka rakentavat rauhaa. Siksi me kristillisinä kirkkoina vaadimme välitöntä konfliktin purkamista ukrainalaisten ihmishenkien, ihmisoikeuksien ja ihmisarvon suojelemiseksi”, LMN:n pääsihteeri Anne Burghardt vetoaa.
”Raamattu ohjaa meitä kääntymään pois pahasta ja tekemään hyvää, etsimään rauhaa ja pyrkimään siihen. Pidämme tällaista perusteetonta hyökkäystä pahuutena ja teemme kaikkemme vastustaaksemme sitä – samalla kun valmistaudumme auttamaan sen uhreja”, Reformoitujen kirkkojen maailmanliiton kollegiaalisen pääsihteeristön lausunnossa todetaan.
”Huolimatta siitä, mitä Ukrainassa nyt tapahtuu, uskon edelleen kansainvälisen yhteisön vaikutusmahdollisuuksiin, kun työskentelemme yhdessä alueen rauhan puolesta”, Metodistien maailmanneuvoston pääsihteeri Ivan Abrahams rohkaisee.
Rukouskutsussaan liitot painottavat, että sotilaallinen hyökkäys uhkaa ukrainalaisten henkeä sekä rauhaa kaikkialla Euroopassa ja sen ulkopuolella. "Kriisi on kiireellinen ja vaatii maailmanlaajuisen kristillisen yhteisön huomiota ja solidaarisuutta."
Myös paavi Franciscus on roomalaiskatolisen kirkon osalta nimennyt tuhkakeskiviikon 2.3. .
The invitation in English: