Joka vuosi Luomakunnan ajan oppaan toimittava ekumeeninen ohjauskomitea ehdottaa teemaa Luomakunnan ajalle. Vuoden 2021 teema on Koti kaikille? Uudistetaan Jumalan Oikos.
Psalminkirjoittaja julistaa, että " Herran maa on ja kaikki mitä siinä on". Tämän laulun keskiössä on kaksi uskonydintä. Ensimmäinen on se, että jokainen olento kuuluu maapallon yhteisöön. Toinen on se, että koko yhteisö kuuluu Luojaan. Kreikan sana tälle yhteisölle on oikos. Oikos on sanan oikoumene eli ekumeeninen, juurisana, joka kuvaa "yhteistä kotiamme", kuten paavi Franciscus toteaa Laudato Si:ssä. Yhteinen kotimme, koko maa kuuluu Jumalalle, ja jokainen rakastettu luotu kuuluu tähän yhteiseen oikosiin.
Nivomalla teeman oikos-käsitteeseen katsomme kohti kiinteää verkostoa suhteita, jotka ylläpitävät maapallon hyvinvointia. Sana ekologia (oikologia) kuvaa eläinten, kasvien, ei-tuntevien organismien ja mineraalien välisiä suhteita, joilla jokaisella on tärkeä rooli tämän rakkaan yhteisön tasapainon ylläpitämisessä. Jokainen olento on tärkeä ja edistää sen monimuotoisen ekosysteemin terveyttä ja kantokykyä, jossa se elää. Ihmiset ovat osa tätä Maan yhteisöä. Meidät on luotu samoista maapallon aineista, ja kanssaluotumme ja maa itse huolehtivat meistä.
Ihmissuhteilla on myös ekologinen merkitys. Taloudelliset (oikonomia), sosiaaliset ja poliittiset suhteet vaikuttavat luomisen tasapainoon. Kaikella, mitä valmistamme, käytämme ja tuotamme, on alkuperä maapallolla, olipa se mineraali-, kasvi- tai eläinperäistä. Tottumuksemme kuluttaa energiaa ja tavaroita vaikuttavat planeettajärjestelmien sietokykyyn ja Maan kykyyn parantaa itsensä ja ylläpitää elämää. Taloudellisilla ja poliittisilla suhteilla on suoria vaikutuksia ihmiskuntaan ja Jumalan oikosin muihin jäseniin. 1. Mooseksen kirja 2:15 muistuttaa meitä siitä, että luotujen joukossa Luoja on antanut ihmisille erityisen kutsun viljellä ja varjella Jumalan oikosia.
Oikeudenmukaisien ekologisten, sosiaalisten, taloudellisten ja poliittisten suhteiden ylläpitäminen vaatii uskoa, järkeä ja viisautta. Uskon kautta liitymme psalminlaulajan muistutukseen siitä, että emme ole elottoman taloudenhoitajia, vaan huoltajia dynaamisessa ja elävässä yhteisössä. Maa ja kaikki, mikä on lahjaa, jota on säilytettävä hyvin. Meitä ei ole kutsuttu hallitsemaan, vaan pitämään huolta. Meidän on syytä selvittää, miten parhaiten voimme turvata elämän olosuhteet, ja luoda taloudellisia, teknologisia ja poliittisia rakenteita, jotka perustuvat yhteisen kotimme ekologisiin rajoihin. Viisaasti kiinnitämme huomiota luonnollisiin järjestelmiin ja prosesseihin, perittyihin ja alkuperäiskansojen perinteisiin sekä Jumalan ilmoitukseen Sanassa ja Hengessä.