SUOMEN EKUMEENINEN NEUVOSTO

EKUMENISKA RÅDET I FINLAND

FINNISH ECUMENICAL COUNCIL

Pääsihteeri vieraili kansainvälisessä messussa Helsingin Punavuoressa - metodistikirkon merkkipäivää vietettiin 24.5.

Sunnuntaina 29.5.2022 SEN:n pääsihteeri Mayvor Wärn-Rancken vieraili esittelemässä Suomen Ekumeenisen Neuvoston toimintaa Helsingin metodistikirkolla. Jumalanpalvelukseen kokoontui kansainvälinen seurakunta ja lauluryhmä ja sitä johti pastori Veli Loponen, joka on aktiivinen myös Helsingin ekumeenisessa toimikunnassa.

Pääsihteeri, joka itsekin on metodistikirkon pastori, käsitteli saarnassaan kirkon perustajan John Wesleyn kääntymistä:

Tiistaina 24.5.2022 vietettiin kaikkien metodistien maailmanlaajuista Aldersgate - päivää. Aldersgate-päivää vietetään koska John Wesley koki omakohtaisen kääntymyksen. Me, jotka kuulumme United methodistchurchiin vietämme myös Aldersgate -sunnuntaita.  Tämä sunnuntai muistuttaa meitä joka vuosi siitä muutoksesta, jonka Jumala teki John Wesleyn sydämessä. Tämä päivä haastaa myös jokaista miettimään omaa uskonelämäänsä ja mitä tarkoittaa olla metodisti.

 

Kun ajattelemme John Wesleyn kääntymistä, tiedämme, että hän hyvin vastahakoisesti lähti sinne Aldersgaten kokoukseen silloin illalla 24.5. Aikaisemmin vuonna 1738 John Wesley oli palannut Englantiin epäonnistuttuaan tehtävässä, jonka hän oli saanut Georgiassa. Hän oli epäonnistunut sekä pappina että omassa henkilökohtaisessa elämässään. Hän oli epäonnistunut siellä rakkausasioissa. Kuitenkin tuona päivänä 24.5.1738 hän osallistui kokoukseen, vaikkakin vastahakoisesti, ja se pidettiin Aldersgate streetillä, Lontoossa. Siellä luettiin ääneen Lutherin selitystä Roomalaiskirjeestä. Hän kuvailee päiväkirjassaan, kuinka hän tunsi sydämensä lämpenevän ja hän koki luottavansa pelastukseen Kristuksessa ja hän sai myös varmuuden, että Kristus oli ottanut hänen syntinsä pois. Tämä kokemus muutti koko John Wesleyn elämän ja metodistinen herätys sai alkunsa.

 

Hän koki, että Jumala rakastaa häntä, se ei ollut vain pääntietoa vaan jotain minkä hän tunsi sydämessään. Tästä alkoi John Wesleyn hengellinen matka, ja sen takia voimme tänä sunnuntaina kysyä myös itseltämme: Miten minä koen Jumalan rakkauden elämässäni?

 

Lähtökohta: Jumala rakastaa minua Johannes 3:15-17

 Rakkaus on ihana asia. Siitä tehdään lauluja, runoja ja kirjoitetaan kirjoja ja tehdään filmejä ja taideteoksia. Rakkautta kuvaillaan eri tavoin, mutta rakkaus, josta tänään puhumme, on Jumalan rakkaus eli agape. Voiko maailmassa olla hienompaa sanomaa, että kaikkivaltias, läsnä oleva ja iankaikkinen Jumala rakastaa juuri minua, jokaista meistä.

Mitä se tarkoittaa, että Jumala rakastaa? Jumala, joka on luonut maailman ja maailmankaikkeuden, joka ylläpitää luomakuntaa rakastaa minua, pientä ihmistä. Kaksi sanaa: Jumala rakastaa ja nämä sanat kätkevät sisäänsä paljon. Saat olla Jumalan rakkauden kohde!

Johannes rakkauden apostoli kirjoittaa 1 Joh 4:8,11. Olemme saaneet syntimme anteeksi Jeesuksen sovintokuoleman tähden ristillä. Sitä voisi kuvailla näin: jokainen meistä on tehnyt syntiä, ja synnin rangaistus on kuolema ja iankaikkinen ero Jumalasta. Ihminen ei itse pysty pelastamaan itseään, vaikka seisoisi päällään. Jumala uhrasi rakkautensa tähden oman poikansa kuolemaan ristillä, vaikka se paikka olisi meidän. Jeesus otti siis meidän paikkamme ristillä ja Jumala rankaisi häntä meidän sijaamme. Kun Jeesus kuoli ristillä, hän voitti omalla kuolemallaan synnin, kuoleman ja pahan. Me kelpaamme Jumalalle täydellisesti Jeesuksen ristinkuoleman tähden. Evankeliumi on siis sanoma Jumalan sovintorakkaudesta siinä ”että hän on rakastanut meitä ja lähettänyt Poikansa meidän syntiemme sovitukseksi. (1 Joh 4:10).

 

2. Mitä Jumalan rakkaus ei ole?

Jumalan rakkaus ei ole sellaista, että hän on käskyläisemme ja täyttää kaikki toiveemme niin kuin Alladinin taikalampussa, missä taikalampun henki toteutti tämän jokaisen pyynnön. Meidän mielestämme mukava rakastava Jumala on sellainen, joka toteuttaisi kaikki haaveeni ja vastaisi rukouksiini minun pyyntöjeni mukaan. Hän ei muuta elämääni, niin että olen aina onnellinen. Jumala on minun käytettävissäni ja heti kun vedän rukouksen narusta, hän täyttää toiveeni ja pyyntöni. Jumalan on järjestettävä asiani, kun tarvitsen häntä täyttämään perustarpeeni. Jos olen yksinäinen, hän lähettää minulle seuraa. Jos olen rahapulassa, taivaasta tippuu rahaa. Jos olen sairas, hän parantaa minut heti. Muistan kun 15 - vuotiaana polvistuin sängyn reunalle ja rukoilin Jeesusta parantamaan silmäni. Olin jo silloin vahvasti likinäköinen. Rukouksen jälkeen otin silmälasit pois ja yritin siristellä, että näenkö paremmin. Mitään ei tapahtunut ja olin todella pettynyt, ettei Jumala toteuttanut pyyntöäni. Laitoin silmälasit takaisin päähäni, eivätkä silmäni ole parantuneet tähän päivään mennessä. Syytä en tiedä, mutta sen kanssa joudun elämään. Koska tiedän, että Jumala pystyy vastaamaan rukouksiin ihmeellisellä tavalla ja varmaan täällä meillä on monia, jotka voivat kertoa valtavista rukousvastauksista.

 

Mitä, jos meillä on väärä käsitys Jumalasta. Jumalan rakkaus ei ilmenekään niin, että hän täyttää kaikki toiveeni kuten Korvatunturin joulupukki. Jumala ei poista sotia, nälkää tai sairauksia. Paha ja kärsimys on kuulunut ihmisen osaan syntiinlankeemuksesta saakka. Koska elämme syntiin langenneessa maailmassa, paha saa palkkansa kerran, kun Kristus tuomitsee viimeisellä tuomiolla.

 

3. Tie Jeesuksen luo

Tie Jeesuksen luo ja kokemus Jumalan rakkaudesta voivat olla hyvin erilaisia. Mentanoia eli kääntymys on erilaista. Kääntyminen vie aina muutokseen. Joku on aina uskonut Jumalaan ja saanut uskon jo äidinmaidossa. Usko Jeesukseen on ollut luonteva osa elämää. Toiset ovat kokeneet kuten John Wesley päivän ja voivat sanoa kelloajan tarkkuudella, milloin antoivat elämänsä Jeesukselle. John Wesleyn kelloaika oli 20.45 illalla. Joku on ehkä sinullekin kertonut Jumalasta ja Jeesuksesta? Kuka tulee mieleesi? Minulle tämä henkilö oli mummoni, joka opetti iltarukouksen: Levolle laske Luojani, armias ole suojani. Matkallani on ollut monta tien näyttäjää, kunnes itse rippikoulussa pyysin Jeesukselta synnit anteeksi ja tulemaan elämääni Pelastajana ja Vapahtajana.

 

Kaikille meidän kertomuksillemme on yhteistä se, että teemme matkaa yhdessä Jeesuksen kanssa. Jumalan rakkaus ei ehkä muuta minun olosuhteitani, mutta se auttaa minua elämään minun omannäköistäni elämää juuri tällaisena, kun se on. Emme voi aina valita elämämme olosuhteita tai vaikuttaa niihin, mutta voimme vaikuttaa omiin asenteisiimme, miten suhtaudumme elämään. Kaikissa asioissa saamme turvautua Kristukseen, joka tietää mitä on olla ihminen. Jumala rakastaa, vaikka en näe tai tunne tai koe sitä jatkuvasti. Emme osaa aina selittää elämää ja sen arvoituksia mutta Jumalan rakkaus minua kohtaan on muuttumaton kaikissa olosuhteissa. Jumala rakastaa minua Kristuksessa. Jumalan rakkaus kohdistuu minuun, vaikka en ole sitä ansainnut, mikään ei voi erottaa meitä Jumalan rakkaudesta Kristuksessa, kirjoittaa Paavali.

 

4. Jumalan rakkaus muuttaa

John Wesleyn sydän muuttui, kun hän ymmärsi Jumalan sovintotyön merkityksen itselleen. Pyhä Henki kirkasti sen hänelle ja teki muutoksen hänen sydämessään. Paavali kirjoittaa Room 5:5 : ”Jumala on vuodattanut rakkautensa sydämiimme antamalla meille Pyhän Hengen”. Pyhä Henki ja rakastaminen liittyvät yhteen. Jumalan rakkaus kutsuu meitäkin muutokseen, se kutsuu meitä pois itsekeskeisestä elämästä Jumalan palvelijoiksi ja hänen rakkautensa välikappaleiksi. Olet ehkä kuullut sanonnan: seura tekee kaltaisekseen. Koko Jeesuksen elämä oli ihmisen rakastamista, aina ristinkuolemaan saakka. Hän tarjosi rakkautta jokaiselle kohtaamalleen ihmiselle, joka sitä tarvitsi. Tähän hän kutsuu meitäkin. Jeesuksen seurassa saamme muuttua hänen kaltaisikseen hänen pyhittävän armonsa kautta. Jeesus kutsuu meitä elämään opetuslapsina tässä maailmassa, omassa ympäristössämme. Hän kutsuu meitä rakkautensa välikappaleiksi.

 

Jeesus vastasi niille, jotka kysyivät suurimmasta käskystä: Rakasta Jumalaa ja rakasta lähimmäistäsi, niin kuin itseäsi. Tämän innoittamana John Wesley ajatteli, että kasvamme uskossa tekemällä hyvää aina kun se on mahdollista kaikille ja kaikkialla. Metodismin alkuajoista lähtien usko ja rakkaus näkyy aktiivisena toimimisena. Sillä tavoin kerromme myös Jumalan rakkaudesta, koska rakkaus on muuttanut meitä palvelemaan muita. Kun annamme sydämemme Jumalalle ja annamme sen täyttyä hänen rakkaudestaan voimme tästä Jumalan rakkauden virrasta ammentaa jaettavaksi muillekin. 


Suomen Ekumeeninen Neuvosto / Ekumeniska Rådet i Finland       Eteläranta 8 / Södra kajen 8            PL / PB 210          00131 Helsinki / Helsingfors


Lahjoita Suomen Ekumeenisella Neuvostolla on Poliisihallituksen myöntämä rahankeräyslupa. Keräysnumero on RA/2021/1503 ja keräyslupa on voimassa 9.11.2021 alkaen toistaiseksi koko Suomessa Ahvenanmaata lukuunottamatta.
Donera  Ekumeniska Rådet i Finland har ett penninginsamlingstillstånd beviljat av Polisstyrelsen. Insamlingsnumret är RA/2021/1503. Insamlingstillståndet är i kraft fr.o.m. 9.11.2021 tills vidare i hela Finland föruton på Åland.