Olemme Jumalan lapsia kaikki ja yhdenvertaisia Jumalan edessä. Arvomme perustuu Kultaiseen sääntöön: Kaikki, minkä tahdotte ihmisten tekevän teille, tehkää te heille. (Matt 7:12) ja Rakkauden kaksoiskäskyyn: Rakasta Jumalaa yli kaiken ja lähimmäistäsi kuin itseäsi. (Matt 22:34), tämän pohjalta, olemme kristittyinä velvollisia toimimaan rasismin kitkemiseksi ja takaamaan yhdenvertaista rasismista vapaata kohtelua kaikkien seurakuntien jäsenille.
o Ihmisten välinen rasismi ilmenee yksilöiden välisessä vuorovaikutuksessa, esimerkiksi loukkaavina nimittelyinä ja väkivaltana, mutta myös sivuuttamisena, ajattelemattomuutena puheissa erilaisia ryhmiä kohtaan sekä arvostuksen puutteena ja huomiotta jättämisenä. Erityisesti rasismi näkyy niin, että ei täydestä sydämestä pyydetä mukaan esimerkiksi päätöksentekoon.
o Rakenteellinen rasismi ilmenee yhteiskunnan ja instituutioiden rakenteissa, kuten palveluihin ja toimintatapoihin kytkeytyneinä eriarvoisuutta tuottavina käytänteinä. Etninen profilointi ja asunto- tai työmarkkinoilla ilmenevä suomenkielisten nimien suosiminen ovat esimerkkejä rakenteellisen rasismin käytänteistä. Seurakunnissa tämä näkyy niin, että päätöksentekoelimissä on huomattava aliedustus tietyistä ryhmistä.
o Sisäistetty rasismi tarkoittaa tahallisia ja tahattomia yksilön sisäistämiä uskomuksia, ajatusmalleja ja käyttäytymismalleja omasta tai ryhmänsä huonommuudesta. Sisäistetty rasismi syntyy hallitsevan yhteiskunnan (valkonormatiivisuus) rasististen ja stereotyyppisten kielikuvien käytöstä. Sisäistetty rasismi ilmenee samanaikaisesti inhona omaa itseä kohtaan sekä hallitsevan ryhmän arvottamisena korkeammalle.
Antirasismi on rasisminvastaisuutta, johon kuuluu oleellisesti tietoisuus siitä, että emme elä etnisestä eriarvoisuudesta ja syrjinnästä vapaassa yhteiskunnassa. Antirasismi tunnistaa jokapäiväisen toimintamme joko eriarvoisuutta ja syrjiviä käytäntöjä 1) lisääväksi, 2) ylläpitäväksi tai 3) vähentäväksi. Antirasistinen toiminta pyrkii aina jälkimmäiseen, ja sen lähtöpisteenä on ymmärrys siitä, että rasismin ongelma ei ole niinkään yksilöissä vaan erilaisissa käytännöissä ja yhteiskunnassa harjoitetuissa toimintatavoissa ja politiikassa.
· Rasismia vastaan toimiminen vaatii tiedostamista, tunnistamista ja aktiivisia tekoja.
· Tiedostetaan ja tunnistetaan omat etuoikeudet, oma valta-asema, ja alitajuntaiset ennakkoluulot.
· Etsitään tietoa, kouluttaudutaan, kysytään ja kuunnellaan erilaisia näkökulmia ja lähestymistapoja.
· Nähdään jokaisessa ihmisessä potentiaalia jakamaan vastuuta.
· Kannustetaan aktiivisesti osallisuuteen ja osallistumiseen.
· Annetaan tilaa kaikille seurakunnan jäsenille, myös aktiivisesti tarjoamalla mahdollisuuksia, huomioiden erilaiset taustat ja kokemukset. Vastuu on valtaväestöllä.
· Annetaan ääni, niille, joilla ei ole sitä ollut. Tehdään kaikki ihmiset näkyviksi. Ecce homo – ihminen ihmiselle: Kohdataan ihmiset ihmisenä.
· Kaikkien ihmisten tulisi saada kokea, että he kuuluvat joukkoon (eksklusiivisuudesta inklusiivisuuteen). Kirkossa kaikki ovat samaa Jumalan kansaa ja kuuluvat samaan joukkoon.
· Rasismin vastainen työ on jatkuvaa oppimista ja oman keskeneräisyyden tunnistamista. Olkaamme siis armollisia itsellemme ja toinen toisillemme; oman syntisyyden tunnistamisen, katumuksen ja anteeksi pyynnön kautta.
· Muutoksen tekeminen vaatii omaa aktiivista toimintaa ja valintaa toimia toisin.
Tietoisuuden lisääminen kouluttautumisen kautta on avainasemassa.
Linkkejä ja lisätietoa
· THL:n Verkkokoulutus antirasismista ammattilaisille:
· Tilaa hengittää – Anglikaaninen dokumentti rasismista:
· Tummaihoisena EU:ssa. Toinen Euroopan unionin vähemmistöjä ja syrjintää koskeva tutkimus:
· Kuinka puhua rasismista ja syrjinnästä? Opas kasvattajille ja ammattilaisille:
· Punaisen ristin sivut:
Lisätietoja:
Pääsihteeri Mayvor Wärn-Rancken
mayvor.warn-rancken(at)ekumenia.fi
+358 401637798