Kunnianarvoisa Arkkipiispantalo loi arvokkaat puitteet SEN:n
hallituksen kokoukselle 8.6.2016. Asialistalla oli muun muassa SEN:n
jaostorakenteeseen liittyvää pohdintaa. Hallituksen työskentely perustuu ekumeeniseen asiantuntijuuteen, kunnioitukseen ja rakentavaan yhteistyöhön.
Kesäkokous pidetään perinteisesti niin, että jäsenet ja myös varajäsenet
osallistuvat. Siihen liittyy myös tutustumiskohde ja kun Turussa
oltiin, kohde oli luonnollisesti tuomiokirkko. Myös kokouspaikka,
Arkkipiispantalo, on kokonaisuus, jossa historian siipien havinan voi helposti
aistia.
Työskentely aloitettiin SEN:n puheenjohtajan, arkkipiispa Kari Mäkisen pitämällä aamuhartaudella talon kauniissa kappelissa. Hän valotti myös kappelin ja koko talon historiaa. Arkkipiispantalo on varta vasten rakennettu Suomen ev.-lut. kirkon arkkipiispan kodiksi ja edustustiloiksi. Se on valmistunut 1890 ja edustaa tyyliltään uusrenessanssia. Arkkipiispa Kari Mäkinen on talon yhdestoista piispallinen asukas. Rakennuksen mielenkiintoisista vaiheista on emeritusarkkipiispa Jukka Paarma kirjoittanut laajan historiateoksen .
Tuomiokirkossa ryhmällämme olivat oppaina Marja Routi ja Eeva-Kaisa Ahlamo. Turun tuomiokirkko on Suomen kansallispyhäkkö ja Suomen evankelis-luterilaisen kirkon pääkirkko. Kirkko on ollut Suomen pääkirkko jo katolisena aikana ja näin on jatkunut myös reformaation jälkeen.
Turun tuomiokirkko on elävän ja toimivan seurakunnan kirkko ja samalla maamme arvokkain rakennushistoriallinen muistomerkki. Se vihittiin käyttöön vuonna 1300 ja sai lopullisen muotonsa 1400-1500-luvuilla. Turun palon 1827 jälkeen palossa tuhoutuneet sisustus ja torni rakennettiin uudelleen.
Sirpa-Maija Vuorinen
Kuvat: Veijo Koivula ja Pirjo Salmi