SUOMEN EKUMEENINEN NEUVOSTO

EKUMENISKA RÅDET I FINLAND

FINNISH ECUMENICAL COUNCIL

Svitlana Tihanovskaja:  Mitä kirkot voivat tarjota eurooppalaisessa yhteiskunnassa?

Svitlana TihanovskajaProfessori Pamela Slotte. Kuva: Albin Hillert/CECSvitlana Tihanovskaja piti 15.6. iltapäivällä Tallinnassa Euroopan kirkkojen konferenssin yleiskokouksen ensimmäisen pääpuheenvuoron aiheesta "Mitä kirkot voivat tarjota eurooppalaisessa yhteiskunnassa".
Vaikuttavan puheen ja kommentit voi katsoa ja kuunnella jälkikäteen . Puheen voi myös lukea .

Kommenttipuheenvuorot käyttivät Thyateiran ja Ison-Britannian arkkipiispa Nikitas Isosta ja professori Pamela Slotte Suomesta. 

Svitlana Tihanovskaja kehotti puheessaan Euroopan kirkkoja rukoilemaan Valko-Venäjän ja Ukrainan ihmisten puolesta ja korottamaan äänensä "todellisen rauhan, todellisen veljeyden ja todellisen rakkauden" puolesta. Hän pohti, miten Euroopan kirkot voivat puolustaa moraalisia arvoja ja vapautta.

"Rukoilkaa kärsivien puolesta, poliittisten vankiemme puolesta, rukoilkaa Valko-Venäjän kansan puolesta ja hänen vapautumisensa tyranniasta, rukoilkaa Ukrainan kansan puolesta ja hänen vapautensa ja turvallisuutensa puolesta."

Hän puhui Valko-Venäjän poliittisesta tilanteesta ja Ukrainan sodasta ja kuvasi molempia veljesten väliseksi konfliktiksi, jossa hyökkääjä vääristelee veljeyden käsitettä vahvistaakseen valta-asemaansa. "Kun imperiumit puhuvat veljeydestä, ne pyrkivät kuristamaan pienemmät kansat ja maat "veljelliseen" syleilyynsä", hän sanoi.

"Todellisen veljeyden pitäisi olla tunne tasa-arvosta: se edellyttää tasa-arvoa. Todellinen veljeys ei pyri riistämään tai vahingoittamaan", poliittinen johtaja totesi. Valko-Venäjällä naisilla ja uskovilla on tärkeä rooli näiden arvojen ylläpitämisessä.

Kirkot ja kirkon johtajat ovat kuitenkin Valko-Venäjän konfliktin molemmin puolin. Monet ovat vaarantaneet vapautensa ja jopa henkensä puolustaakseen väkivallattomuuden ihanteita, kun taas toisista on tullut väkivallan, sodan siunaamisen ja sorron rikoskumppaneita. "Sortohallitukset pyrkivät aina kontrolloimaan uskovia - ahdistelemalla, manipuloimalla ja joskus jopa etuoikeuksilla - ostamalla kirkon johtajien lojaalisuuden", Tihanovskaja sanoi.

Tämän päivän Euroopassa uskonnollisilla yhteisöillä ja uskovilla ihmisillä "voi olla tärkeä rooli yhteiskuntarauhan luomisessa, toivon ylläpitämisessä tyrannian edessä ja demokraattisen muutoksen edistämisessä", Tihanovskaja totesi lopuksi. - "Ihmiset, joiden usko opettaa heitä olemaan tappamatta, varastamatta tai vannomatta väärää valaa, jotka kunnioittavat Jumalaa enemmän kuin poliittisia johtajia ja joiden moraalista voimaa usko vahvistaa, ovat äärimmäisen vaarallisia diktatuureille ja erittäin tarpeellisia demokratioille."

Valko-Venäjän demokratialiikkeen johtaja kehotti kirkon johtajia toimimaan pikaisesti ja käyttämään arvovaltaansa Valko-Venäjän ihmisten tukemiseksi: vaatimaan poliittisten vankien vapauttamista, erityisesti niiden, joilla on ennestään sairauksia, kuten syöpä ja diabetes, vaatimaan pääsyä sielunhoitoon, pitämään yhteisiä jumalanpalveluksia ja rukouksia Valko-Venäjän puolesta sekä edistämään vuoropuhelua.

Svitlana Tihanovskaja on Valko-Venäjän kansallinen johtaja, jonka riippumattomat tarkkailijat katsovat voittaneen 9. elokuuta 2020 pidetyt presidentinvaalit pitkäaikaista diktaattoria Aliaksandr Lukašenkaa vastaan.

Venäjän aloitettua hyökkäyksensä Ukrainaan 24. helmikuuta 2022 Tihanovskaja muotoili uudelleen oppositioliikkeen johtoa luomalla liikkeen päätöksentekokeskuksen ja toimimalla sen puheenjohtajana. Tihanovskaja johdolla valkovenäläiset sodanvastaiset aktivistit harjoittivat maanalaista vastarintaa Valko-Venäjällä sabotoimalla venäläisjoukkojen rautatiekuljetuksia sekä lähettämällä vapaaehtoisiksi Ukrainan puolesta taistelevia valkovenäläisen yksiköitä.

Valko-Venäjän demokraattisen liikkeen johtajana hän on vieraillut 28 maassa, kerännyt tukea ja ajanut yli 1500 poliittisen vangin vapauttamista ja rauhanomaista vallanvaihtoa vapaiden ja oikeudenmukaisten vaalien avulla.  Tapaamisissa presidentti Bidenin, liittokansleri Merkelin, presidentti Macronin, presidentti von der Leyenin, presidentti Charles Michelin, pääministeri Trudeaun ja muiden maailman johtajien kanssa Tsikhanouskaja korosti, että Valko-Venäjän diktatuurin toimiin on vastattava rohkeammin.

Tihanovskaja tarina alkoi, kun hän lähti presidenttikisaan sen jälkeen, kun hänen miehensä Siarhei Tsikhanouskij pidätettiin presidenttiehdokkuutensa ilmaisemisen vuoksi. Lukašenka hylkäsi hänet julkisesti "kotiäidiksi" ja sanoi, ettei naisesta voi tulla presidenttiä. Siitä huolimatta Tsikhanouskaja yhdisti ja johti menestyksekkäästi demokraattista koalitiota. Pakotetun maanpakolaisuutensa jälkeen Sviatlana Tihanovskaja innoitti Valko-Venäjällä ennennäkemättömän rauhanomaisiin mielenosoituksiin, joissa joissakin mielenosoituksissa oli satojatuhansia ihmisiä. Kun sota alkoi, Svitlana Tihanovskaja julisti sodanvastaisen liikkeen estääkseen Valko-Venäjän osallistumisen Ukrainan vastaiseen sotaan. Joukkokampanja ja kymmenet sabotaasit estivät venäläisten joukkojen pääsyn Ukrainaan Valko-Venäjän alueelta.

Vuosina 2020-2023  tuli demokratian ja vahvan naisjohtajuuden puolesta käytävän rauhanomaisen taistelun symboli. Kymmenien muiden tunnustusten joukossa hän on saanut Euroopan parlamentin myöntämän Saharov-palkinnon, 2022 International Four Freedoms Award -palkinnon ja Kaarle Suuren palkinnon. Vuosina 2021 ja 2022 Liettuan presidentti Gitanas Nauseda ja Norjan parlamentin jäsenet ehdottivat häntä Nobelin rauhanpalkinnon saajaksi.

Kuva: Albin Hillert/CEC

Euroopan kirkkojen konferenssin (Conference of European Churches, CEC/EKK) yleiskokous järjestetään 14.6.–20.6.2023 Tallinnassa Virossa.  Kokouksen teemana on ”Under God's blessing — shaping the future”. Yleiskokoukseen osallistuu lähes 500 kokousvierasta sekä ekumeenisia ja yhteistyöjärjestöjä eri puolilta Eurooppaa. Suomesta osallistuu kirkkojen virallisia delegaatteja, neuvonantajia, stuertteja eli alle 30-vuotiaita kokousavustajia ja ekumeenisia kumppaneiden edustajia.

Yleiskokous on Euroopan kirkkojen konferenssin ylin päättävä elin, joka kokoontuu viiden vuoden välein. Euroopan kirkkojen konferenssin hallitus vastaa yleiskokousten päätösten toteutumisesta. Tallinnan yleiskokous on järjestyksessään 16., ja kokousta isännöivät Viron jäsenkirkot. 
EKK on ekumeeninen protestanttisten, luterilaisten, ortodoksisten ja anglikaanisten kirkkojen yhteiselin. Siihen kuuluu noin 125 jäsenkirkkoa kaikista Euroopan maista. Konferenssi pyrkii edistämään kirkkojen yhteyttä, rauhaa ja ihmisoikeuksia Euroopassa. 






Suomen Ekumeeninen Neuvosto / Ekumeniska Rådet i Finland       Eteläranta 8 / Södra kajen 8            PL / PB 210          00131 Helsinki / Helsingfors


Lahjoita Suomen Ekumeenisella Neuvostolla on Poliisihallituksen myöntämä rahankeräyslupa. Keräysnumero on RA/2021/1503 ja keräyslupa on voimassa 9.11.2021 alkaen toistaiseksi koko Suomessa Ahvenanmaata lukuunottamatta.
Donera  Ekumeniska Rådet i Finland har ett penninginsamlingstillstånd beviljat av Polisstyrelsen. Insamlingsnumret är RA/2021/1503. Insamlingstillståndet är i kraft fr.o.m. 9.11.2021 tills vidare i hela Finland föruton på Åland.