Opetushallitus on hyväksynyt perusopetuksen opetussuunnitelman perusteet (POPS). Näiden perusteiden mukainen paikallinen opetussuunnitelma otetaan käyttöön 2016. Suomen Ekumeenisen Neuvoston Kasvatusasiain jaoston seminaarissa Opetushallituksessa 13.3.2015 paneuduttiin uusien opetussuunnitelmien perusteiden tuomiin muutoksiin uskonnonopetuksessa. Opetushallituksen opetussuunnitelmatyöryhmän jäsenet esittelivät uusia opetussuunnitelmia ja vastasivat niitä koskeviin kysymyksiin.
Teema on varsin ajankohtainen ja iltapäiväseminaariin oli kokoontunut salintäyteinen opetusalan väki.
Avaussanoissaan Kasvatusasiain jaoston puheenjohtaja, dosentti Jyri Komulainen korosti uskonnonopetuksen ja sen muutoksen koskevan meitä kaikkia.
Nykyään uskonnonopetusta leimaavat vanhentuneet mielikuvat, joiden pohjalta keskustelua käydään. Komulainen oli huolissaan uskonnonopetuksen tuntimäärien leikkauksista – suomalainen trendi, jossa tuijotetaan oman yhteiskuntamme sekularisaatioon, ei vastaa globaalin maailman todellisuutta. Maailmassa, joka on nykyään lähempänä kuin koskaan, uskonnot ja niiden tunteminen ovat nousussa.
Komulainen näkeekin, että uskonto on englanninkielen jälkeen tärkein oppiaine, jos haluamme kasvattaa lapsistamme maailmankansalaisia. Uskonnon tuntemus ei auta vain kulttuuristen merkkien ja rituaalien ymmärtämisessä – uskonnon tunteminen auttaa sosiaalisten suhteiden luomisessa ja luottamuksen rakentamisessa.
– Kulttuurissamme vallitseva käsitys, jonka mukaan uskonnosta ei kannata puhua, ei päde globaalissa maailmassa. Inhimillisen elämän, johon uskonto olennaisesti kuuluu lähes kaikissa maailman kolkissa, jakaminen edellyttää avointa läsnäoloa ja kunnioittavaa uteliaisuutta toisen uskontoa kohtaan.
– Meidän mielikuvamme uskonnosta tai sen puutteesta, ei aseta rajoja todelliselle maailmalle. Uskonnon tuntemus on matka omasta uskonnosta uskontojen maailmaan.
***
Puheenvuoro- ja keskustelukoosteet: Suvi Korhonen
Kuvat: Marianne Kantonen