Uskontolukutaito suomalaisessa yhteiskunnassa
Toimittajat: Aini Linjakumpu, Tuula Sakaranaho, Johanna Konttori, Inkeri Rissanen, Ruth Illman, Martin Ubani ja Marja Tiilikainen.
Kustantaja: Gaudeamus, 2023.
Suomen uskonnonvapauslaki täyttää vuonna 2023 100 vuotta ja kuin tilauksesta on julkaistu kirja, joka käsittelee uskontolukutaitoa suomalaisessa yhteiskunnassa. Aini Linjakumpu on ollut päävastuussa kirjasta mutta teos on yhteiskirjoitettu, niin että asiantuntijat ovat kommentoineet toistensa tekstejä ja muutenkin tehneet yhteistyötä. Kirjoittajien lisäksi kirjaan ovat antaneet panoksensa eri asiantuntijat, jotka ovat laatineet teokseen tietolaatikoita.
Kirjoittajien mukaan uskontojen rooli Suomessa on edelleen merkittävä. Uskontolukutaitoa tarvitaan monissa sidosryhmissä ja ammateissa. Teos nostaa esille erityisesti kristittyjen, juutalaisten ja muslimien lisäksi muita uskontoja ja uushenkisiä katsomuksia sekä heitä, joilla on uskonnoton katsomus. Kirjan lähtökohta on avoin kaikelle uskonnollisuudelle tai ei-uskonnolliselle katsomukselle. Uskontolukutaitoa tarvitaan yhä enenevässä määrin esimerkiksi varhaiskasvatuksessa ja kouluissa, sosiaali- ja terveysalalla sekä poliisi- ja oikeusviranomaisten taholla.
Kirja käsittelee uskontolukutaitoa eri näkökulmista ja lähtökohdista: Mitä tarkoitetaan uskontolukutaidolla? Kirja käsitellee teemoja kuten uskontolukutaito julkisessa keskustelussa sekä valtauskontojen muuttuva asema yhteiskunnassa, esimerkkinä evankelisluterilaisen kirkon asema muuttuvassa uskonnollisessa maisemassa. Uskontolukutaito erilaisissa kasvatusyhteisöissä on noussut myös uutisten aiheeksi Suomessa, ja teos nostaa uskontolukutaidon merkityksen varsinkin kasvatusalan ammattilaisille.
Kirja mainitsee myös uskontolukutaidottomuuden ja sen seuraukset. Uskonnosta ei esimerkiksi tiedetä riittävästi. Uskontolukutaidottomuus voi olla tiedostamatonta tai tietoista ja tarkoituksellista.
Kirjassa todetaan, että uskontolukutaito on tarpeellinen kansalaistaito mutta myös tärkeä taito monissa ammateissa. Uskontolukutaitoa voidaan tarkastella eri tasoilta: yksilöllisesti, yhteisöllisesti tai yhteiskunnallisesti. Teoksessa todetaan, että uskontolukutaito on käytännönläheinen ja sitä voidaan opetella. Uskontolukutaito suomalaisessa yhteiskunnassa soveltuu kaikille asiasta kiinnostuneille, mutta varsinkin niille, jotka ammattinsa puolesta kohtaavat ihmisiä eri uskonnoista.
Mayvor Wärn-Rancken