#FoRBDefender on verkkoaloite, joka edistää uskonnon- tai vakaumuksenvapautta. Kyseessä on solidarisuusliike niiden eri puolilta maailmaa olevien ihmisten puolesta, jotka kohtaavat syrjintää, sortoa ja väkivaltaa uskontonsa tai vakaumuksensa takia. Aloitteentekijät kehottavat korkean tason päättäjiä kansallisella ja kansainvälisellä tasolla vahvemmin puolustamaan ja suojelemaan tätä perusihmisoikeuksiin lukeutuvaa vapautta.
Amy Shepherd, edunvalvoja ja EPRID 2018:n koordinoivan hallituksen jäsen, sanoi lausunnossaan: ”Ihmisten vapaus valita, harjoittaa, vaihtaa ja luopua uskonnosta tai vakaumuksesta on uhattuna kaikkialla maailmassa. On kiireesti puolustettava uskonnon- ja vakaumuksen vapautta ja painostaa päättäjiä konkreettisempiin ja näkyvämpiin suojatoimiin. EPRID toivoo, että tavoittamalla poliitikkoja, diplomaatteja, medioita, yrityksiä ja kansalaisyhteiskunnan aktivisteja, #FoRBDefender liike osoittaa, että oikeus uskontoon tai vakaumukseen suojaa kaikkia, ja että kaikilla on rooli uskonnon- ja vakaumuksenvapauden suojelussa."
EPRID, Christian Solidarity Worldwide (CSW), Euroopan Humanistiliitto (EHF), International Humanist and Ethical Union (IHEU) ja Pohjoismaiden ekumeeninen uskonnon- ja vakaumuksenvapausverkosto (NORFORB) ovat yhdessä lanseeranneet #FoRBDefender liikkeen sosiaalisessa mediassa. Lisätietoja saa osoitteessa ja tukensa voi osoittaa Twitterissä, Facebookissa ja Instagramissa jakamalla "Believe it or not, its my right!" -logoa.
Vuonna 2013 EU hyväksyi suuntaviivat uskonnon- tai vakaumuksenvapauden suojelemiseksi ja edistämiseksi. #FoRBDefender liike on saanut vaikutteita EU-tason keskusteluista siitä, kuinka suuntaviivoja voitaisiin toteuttaa entistä tehokkaammin.
:n tekemän tutkimuksen mukaan noin 80% maailman väestöstä kärsii syrjintää, sortoa tai väkivaltaa uskontonsa tai vakaumuksensa tähden. Mikään ryhmä; teistit, ei-teistit tai ateistit, eivät ole suojassa uskonnon- tai vakaumuksenvapausrikkomuksilta.