Tiistaina 7.2.2023 asiantuntija Katri Suhonen Kirkkohallituksesta ja pääsihteeri Mayvor Wärn-Rancken Suomen Ekumeenisesta Neuvostosta tapasivat Päivi Nurmi-Koikkalaisen Terveyden ja hyvinvoinnin laitokselta (THL). Tapaamisessa keskusteltiin vammaisten naisten asemasta suomalaisessa yhteiskunnassa ja kirkoissa. Suomen Ekumeeninen Neuvosto valmistele yhdessä Kirkkohallituksen kanssa naistenpäivänä 8.3. seminaaria samaisesta aiheesta.
Kirkkohallitus julkaisi vuonna 2019 YK:n vammaissopimukseen pohjautuvassa ev.lut.kirkon toimepideohjelmassa ”Aktiivisesti osallinen” yhtenä painopisteenä vammaiset naiset. Myös Kirkkojen maailmanneuvoston (KMN) kokouksessa Saksassa, Karlsruhessa, KMN:n alaryhmänä toimiva vammaisten oikeuksia edistävä työryhmä EDAN, nosti esille vammaisten naisten aseman huomioimisen kirkoissa.
THL on mukana pohjoismaisissa hyvinvointiyhteistyössä esimerkiksi Vammaisneuvostossa. THL:n omissa julkaisuissa Terveys 2005 tutkittiin vammaisten työssäkäymistä ja vapaa-aikaa. Ajankäytössä on eroa vammaisten naisten osalta.
THL:n julkaisussa 2019 tutkittiin liikuntarajoitteisten nuorten elämäntilannetta. Tutkimuksissa tuli esiin, että tyttöjen profiili oli erilainen. Vuonna 2020 tehdyssä julkaisussa todettiin, että vammaiset naiset tarvitsevat enemmän avustajia kuin muut.
Terveyden ja hyvinvoinnin laitos ei ole tutkinut erityisesti vammaisten naisten asemaa kirkoissa, mutta on tärkeää että kirkossa pystyy käymään, jos haluaa. Joissain uskonnollisissa yhteisöissä uskonnollisissa tapahtumisissa käyminen kuuluu myös kulttuuriin.
Katri Suhonen totesi, että työsarkaa on vielä paljon jäljellä, ja on tärkeää nostaa esille suomalaisten vammaisten naisten asemaa esille suomalaisessa yhteiskunnassa. Esimerkiksi lähisuhdeväkivaltaa kokee useammin parisuhteessa elävä vammainen nainen. Kirkot voivat olla esimerkkejä turvallisista yhteisöistä, jotka ovat esteettömiä ja saavutettavia, mutta lisätä myös tietoa vammaisten naisten asemasta suomalaisessa yhteiskunnassa.