Suomen Lions-liitto ry, piiri 107-N

LC Helsinki /

Revonsalmi

Hollantilaiset esittelivät 3D-tulostuksen ja kiertotalouden saavutuksiaan vuotuisessa Carousel-tapaamisessa

Tulostamalla saadaan eri muotoisia betonielementtejä.

 

 

Revonsalmen klubi matkasi tänä vuonna neljän hengen voimin Hollannin Haarlemissa 29.9.-1.10.2023 pidettyyn vuotuiseen viikonlopputapaamiseen. Kaiken kaikkiaan osallistujia oli seitsemästä eri klubista 49 vieraan lisäksi parikymmentä isäntäväkeen kuuluvaa per tilaisuus. Vuonna 2019 veimme vieraamme tutustumaan Oodi-kirjastoon Helsingissä, jossa asiakkaat voivat käyttää 3D-tulostimia. Haarlemilaiset näyttivät nyt meille, mitä BouwLabin suurilla tulostimilla saadaan aikaan.

 

Superkiinnostavaksi kohteeksi nousi vierailumme BouwLabin 3D-tulostusfirmaan

 

Meitä opasti yrittäjä Herman van Bolhuis, joka on Fieldlabs 3D Makers Zonen ja perustaja. Pääsimme tutustumaan erilaisiin 3D-tulostettuihin pieniin esineisiin, mutta myös suurilla tulostimilla tehtyihin betoniesineisiin.

 

Alalle tyypillistä on, että suuret tulostimet ovat kalliita ja tuotantoerät pieniä. Vaikka yhden tuotteen materiaalikustannukset ovat alhaiset (niissä pyritään lisäksi käyttämään kierrätysmateriaaleja), niin tuotteen myyntihinta on kova koska sillä katetaan kalliit laitteet. Koneiden etu on se, että niillä pystyy nopeasti tulostamaan melkein minkä mallisen tuotteen tahansa – erityisesti, jos siitä on olemassa digitaalinen tiedosto valmiiksi tehtynä.

 

Tuotannon keskeyttämisen sijaan kannattaa tulostaa varaosa

 

Teollisuus hyötyy tilanteesta, koska nopeasti tuotettu kalliimpi osa rikkoutuneen osan tilalle on edullisempi vaihtoehto kuin tuotannon keskeyttäminen. Uudet varaosat esimerkiksi Kiinasta ovat toki halvempia, mutta tuotannon seisauttaminen ja pidemmät toimitusajat tuovat kilpailuetua 3D-tulostuksessa. Lisäksi voidaan tehdä edullisia prototyyppejä, jolloin innovatiivisuus tuo myös kilpailuetua.

 

Herman van Bolhuisin mukaan kaikista arvoketjuista onkin tulossa digitaalisia. Pysymällä jatkuvasti ajan tasalla uusimmasta kehityksestä ja jakamalla tätä tietoa yritysten ja ammattilaisten kanssa, voidaan asioita kokeilla nopeasti ja kustannustehokkaasti. Tämä antaa inspiraatiota ja nopeuttaa innovaatioita erityisesti pienille ja keskisuurille yrityksille. BouwLab R&Do toimii keskeisenä paikkana, jossa yritykset voivat aloittaa heti ilman suuria investointeja, kerrotaan yrityksen verkkosivuilla.

 

Innovatiivisten ratkaisujen kehittäminen on yrityksen ja erehdyksen prosessi

 

Kannattaa työskennellä mieluummin lyhyissä ja kokeiluissa. Jokainen vaihe tarjoaa uusia oivalluksia, jotka voivat vaikuttaa seuraavaan vaiheeseen. 

 

Kokeilun ensimmäisessä vaiheessa tutkitaan idean käytännön toteutettavuutta, jonka jälkeen tehdään ensimmäinen prototyyppi. Pilotointivaiheessa prototyyppiä kehitetään edelleen teknisesti toimivaksi versioksi. Viimeinen vaihe kehitysprosessissa on innovatiivisen ratkaisun muuntaminen markkinakelpoiseksi tuotteeksi. Tuotantokapasiteettia on skaalattava ja siihen liittyvät liiketoimintaprosessit, kuten logistiikka ja myynti, on perustettava. 

 

Kohti kestävämpää rakennusalaa

 

Tutustuimme myös tontilla sijaitsevaan , joka on hyvä esimerkki kiertotaloudesta. Rakennus oli vasta 12 vuotta vanha auditorio, kun se oli jäämässä uuden rakennuskannan alle. Niinpä se ostettiin, purettiin ja koottiin uudelleen nykyiselle paikalleen vuonna 2019. Verkkosivujen mukaan aivan helppoa se ei tuntunut olevan, sillä rakennusala on melko perinteinen ja tilaaja-/urakoitsijarooleista on vaikea päästä eroon yhteistyön sijaan.

 

Rakennuksesta on tehty myös digitaalinen kaksonen (digital twin). Rakennusteollisuuden digitaalinen kaksonen on yksityiskohtainen, virtuaalinen kopio fyysisestä rakennuksesta tai infrastruktuuriprojektista. Tämän luvataan ylittävän yksinkertaisen 3D-mallinnuksen tai BIM-mallin (Building Information Modeling eli tietomallinnus), koska se tarjoaa mahdollisuuden integroida reaaliaikaista tietoa. 

 

Digitaalisen kaksosen avulla voidaan esimerkiksi ennustaa rakennuksen energiankulutusta, tunnistaa mahdolliset rakenteelliset ongelmat ennen niiden ilmenemistä sekä ennakoida ja suunnitella kunnossapitotarpeita. 

 

Innostuneet oppaat kruunasivat matkamme

 

Täytyy kiittää isäntiemme hankkimia oppaita, jotka esittelivät kohteitaan innostuneesti. Liikuimme kohteelta toiselle joko kävellen tai kahdella museobussilla ja pääsimme näkemään julkisen liikenteen museossa myös vanhoja raitiovaunuja ja busseja. Maisemia pääsimme katsomaan täyttömäelle ja ulkoilualueeksi muutetulla entisellä kaatopaikalla. Ne, jotka jaksoivat, pääsivät myös kiipeämään katedraalin torniin ja ihailemaan näköalaa sieltä.

 

Sunnuntaina ehdimme vielä Teylers-museoon, joka on perustettu vuonna 1778. Museota kehutaan maailman vanhimmaksi, ja se oli silloisen nykytaiteen ja tieteen keskus, jossa tutkittiin muun muassa sähköä, fossiileja, kiviä ja tähtiä. Taidettakin kerättiin seinille. Ja kirjasto on mitä upein. Talossa vierailijana on ollut muun muassa. Albert Einstein. Ja tietenkin museon pienoismalli on tehty 3D-tulostuksella, sillä 3DMZ osallistui Teylersin kodin pienoismallin tekoon, joka näyttää täsmälleen samalta kuin 8. huhtikuuta 1787.

 

Teksti: Raino Heinonen ja Harry Peltonen

Kuvat: Raino Heinonen ja Oivi Heinonen


Tutustu myös artikkeliimme, jossa vierailimme Vantaan Energiassa:

 

Linkki edelliseen Carousel-tapaamiseen Leedsissä:

 

 


Herman van Bolhuis esitteli tulostamalla tehtyä kitaraa.
Herman van Bolhuis esitteli tulostamalla tehtyä ki...
3D-tulostettuja huonekaluja.
3D-tulostettuja huonekaluja.
Tulostettuja esineitä.
Tulostettuja esineitä.

Tulostamalla saadaan tehtyä monimutkaisia esineitä.
Tulostamalla saadaan tehtyä monimutkaisia esineitä...
3D-tulostimet ovat suurikokoisia ja hintavia.
3D-tulostimet ovat suurikokoisia ja hintavia.
Herman van Bolhuis esittelee avattua tulostinta.
Herman van Bolhuis esittelee avattua tulostinta.

3DMZ:n ja BouwLabin suunnittelija Merel van Loon on suunnitellut parametrisen seinäsuunnitelman BouwLabin siirrettävälle rakennukselle (Circulaire BouwLab Experience). Tämän parametrisen mallin kokosi sitten tiili tiileltä muurausrobotti.
3DMZ:n ja BouwLabin suunnittelija Merel van Loon o...
Herman van Bolhuis esittelee tulostettuja betonituotteita.
Herman van Bolhuis esittelee tulostettuja betonitu...

Vierailimme Julkisen liikenteen museossa.
Vierailimme Julkisen liikenteen museossa.
Liikuimme museobusseilla.
Liikuimme museobusseilla.
Parman klubin jäsenet täyttömäen harjalla.
Parman klubin jäsenet täyttömäen harjalla.

Täyttömäeltä oli hienot näkymät Amsterdamin satamaan.
Täyttömäeltä oli hienot näkymät Amsterdamin satama...
Katedraalin huipulla.
Katedraalin huipulla.
Teylers-museossa.
Teylers-museossa.

Teylers-museon kokoelmia.
Teylers-museon kokoelmia.
Teylers-museon kirjasto yläkerrassa.
Teylers-museon kirjasto yläkerrassa.
Teylers-museon taidetta..
Teylers-museon taidetta..

Hollantilainen ruohonleikkuri Amsterdamin pohjoispuolella.
Hollantilainen ruohonleikkuri Amsterdamin pohjoisp...

Suomen Lions-liitto         www.lions.fi           N-piiri
Julkaisujärjestelmänä Verkkoviestin