Suomen Lions-liitto ry, piiri 107-G

Lions Club Mänttä

Jaa

Klubihistoriaa

LIONS CLUB MÄNTÄN 25-VUOTISHISTORIIKKI

 

SIMO KUUSELA

22.11.1986 Keurusselän lomahotellissa.


Veli Piirikuvernööri, rakkaat Ladyt, hyvät veljet

Historiaa kirjoitetaan uudelleen säännöllisin väliajoin. Niin myös riimitellään klubimme historiikki uusin sanakääntein tasavuosien välein.

 

Onko menneisyydellä sellainen vaikutus nykypäivään, että historiankirjoituksen uusiminen on perusteltua?

Nykypäivän ihminen ei tehopyrkimyksissään katso taaksepäin vaan tähyää tulevaisuuteen.

Pidämme kulttuurin taantumuksena sitä, että sitoudumme menneisyyteen.

 

Mäntän Lions-klubi perustettiin 25 vuotta sitten 24.11.1961.

 

 

 

Perustajajäseniä oli tuolloin 17, joista klubimme toiminnassa ovat edelleen mukana aakkosten alusta veljet Carl-Johan Fredriksson ja Carl-Gustav Granroth sekä aakkosten viimeinen veli Eero Toijala. (Kuva 22.11.1986 "Lompparilla". DG-lady Carita Haapamäki pakitsee perustajaveljiämme)

 

Muut veljet olivat Jaakko Hacklin, Eino Häyrinen, Olavi Kangas, Onni Kojonkoski, Jorma Lehmusvuori, Urho Mäkinen, Lauri Peräsalo, Viljo Pyykkö, Esa Ranta, Mauri Saarenketo, Ossi Saartama, Hans Storå, Heikki Tamminen ja Hugo Tenlen.

 

Ensimmäisenä toimintavuotena klubiamme vahvistettiin vielä neljällä veljellä, joista veli

Klaus Schnabel nytkin mukana oleva ehti myöskin perustamis-juhlaan, joka pidet­tiin 14.4.1962. Klubin ensimmäisenä presidenttinä toimi veli Jaakko Hacklin.

 

Perustamisjuhlan ohjelma oli samanlainen kuin tämän 25-vuotisjuhlan, tätä puheenvuoroa lukuun ottamatta. Tervehdysten kohdalla oli maininta: mahdolliset pöytäpuheet on ilmoitettava lion Granrothille. Hän oli klubimme ensimmäinen klubimestari.

 

Historian havina lisääntyy selaillessa vanhoja kokouspöytäkirjoja. Selvimmin on havaittavissa pöytäkirjojen sivuluvun lisääntyminen vuosien mittaan.

 

Ensimmäisten vuosien pöytäkirjat olivat yleensä yksisivuisia ja harvalla präntillä painettuja. Asiaa mahtui kuitenkin tarpeellinen määrä tuollekin sivulle.

 

Ensimmäisen toimintavuoden maaliskuun kokouspöytäkirjan 10 § maininta:

"Syötiin ainakin sihteerin mielestä huonosti valmistettu illallinen" kuvastaa silloisen veljes­hengen niin tärkeää kokoajaa: veli-illallista. Sihteerinä ensimmäisenä vuonna tapahtumat kirjasi Hugo Tenlen. Näytti olevan sääntönä, että viimeisenä kokouspykälänä veli sihteeri ar­vioi veljesillallisen maistuvuuden.

 

Nykyisinä vuosina usein jo kokouskutsu on kaksisivuinen ja pöytäkirjaan tarvitaan kolmekin lehteä. Olemme lioneina pysyneet kehityksen mukana.

Nyt puhutaan informaatioyhteiskunnasta.

 

Voiko historiasta jotakin oppia?

 

Veljesillallisen merkitys on keskeinen hengen ylläpitämisessä. Sama on sen vaikutus tänä päi­vänä.

 

Painetussa juhlaohjelmassa oli 25 vuotta sitten KVARTETTILAULUA,

 

niin kuin tämänpäiväisessäkin. Kirjoitettua perimätietoa ei siitä ole, keitä tuohon kvartettiin tuolloin kuului. Sen sijaan ensimmäisen toimintavuoden helmikuun  kokouspöytäkirjasta löytyy maininta sen 2.§:stä: "Klubin matrikkeliin merkitään: mm. I basso Granroth, II basso Fredriksson, muita laulajia Toijala."

 

Kokousesitelmien ohella laululla on ollut oma merkityksensä kuukausikokoontumisten oh­jelmassa ensimmäisinä toimintavuosina.

 

Voiko historiasta jotakin oppia?

 

Laulun osuus klubissamme on jäänyt viime aikoina vaille huomiota.

 

Kaikkea ei ole muistiin kirjoitettu, mitä LC Mäntän 226 kuukausikokouksessa on sattu­nut. Juhlatilaisuuksista merkinnät ovat vieläkin vähäisemmät. Sellainen kalpea aavistus on mieleeni jäänyt, että hauskaa olemme osanneet pitää varsinkin silloin, kun rakkaat ladymme ovat olleet mukana.

 

Eräänä syksyisenä iltana olimme kaukana Koskenpäällä juhlia päättämässä, kun tuli ongelmaksi, missä ilmansuunnassa se kultainen koti mahtaa olla. Aurinko oli laskenut ja sää oli synkän pilvinen. Kenellekään ei ollut sattunut mukaan kompassia. Onneksi tien var­ressa oli halkopino, jota tunnusteltuaan veli Aimo päätteli etelän olevan sillä puolella, millä halot ovat kuivempia. Kotiin silloinkin päästiin on­nellisesti, mutta myöhään.

 

Toisen toimintavuoden aikana klubin hallinnollista tiliä kartutettiin poissaolosakoilla 300, mk, Lions-merkin puuttumisesta sakotettiin 100,- mk. jos merkki oli väärinpäin, sakko oli 50,- mk. Pöytäkirjassa seisoo: Kiroilusta ei mainittu mitään, joten voi­masanoja voinee jokainen käyttää tarpeen mukaan.

 

Ensimmäinen klubimme suurtempaus lienee ollut vappumatinea vuonna 1963.

 

Orkesterivierailijana oli tunnettu Erkki Karjalaisen yhtye. Oli tanssiesitys, Mikki-Hiiren vie­railu, Laatikkoleikki, Puhvetti, Arpajaiset, onkimista ja ilmapalloja. Laajoista merkinnöistä saattoi havaita, että jokaisella klubiveljellä oli oma tehtävänsä. Ladyjen apua tarvittiin monessa.

 

Kolmantena vuotena syksyllä 1963 järjestetty Szalkiewiczin Chopin-konsertti osoitti klubimme kantavan huolta paikkakuntamme kulttuurielämän vilkastumisesta. Pöytäkirjamerkinnän mukaan konsertti onnistui hyvin, vaikka ylijäämää ei tullutkaan aktiviteettirahaston kartuttamiseen.

 

Seuraavan vappumatinean ohjelmaa suunniteltiin ilman kallista orkesteria.

 

Myöhemminkin kulttuuritilaisuuksien kommentit ovat samansuuntaisia.

 

Kuorokonsertti tuotti tappion 100,-mk. Pasi Kauniston konsertti oli onnistunut: tappio vain 70,-mk. Trio Lehtelän konsertti tuotti 100,-mk vajausta. Kuukausikokousten kantavana runkona ovat aina olleet esitelmät. Näiden lisäksi on pidetty ns. lippuesitelmiä keväästä 1964 kevääseen 1965. Esityksen tarkoitus oli antaa kuvaus jostakin kaukaisesta maasta klubiveljen välityksellä. Esitelmät ja ryhmäalustukset olivat joskus aikaansaaneet niin vilkkaan ajatusten vaihdon, että sihteeri päätti pöytäkirjan sanoihin: keskustelu devalvaatiosta jatkui, jatkui, jatkui...

 

Klubin taloudelliseen tilaan ja varsinkin sen heikkouteen viitataan monessa yhteydessä.

Esitelmät ja ryhmäalustukset olivat joskus aikaansaaneet niin vilkkaan ajatusten vaihdon, että sihteeri päätti pöytäkirjan sanoihin: keskustelu devalvaatiosta jatkui, jatkui, jatkui...

Klubin taloudelliseen tilaan ja varsinkin sen heikkouteen viitataan monessa yhteydessä. Hal­linnollisen tilin kohentamista yritettiin ottamalla jälleen käytäntöön - kuten sanonta kuului - seuraavat mielellistä helpotusta tuovat sakot:

 

-poissaolo kokouksesta syytä etukäteen ilmoittamatta                                                   3,-

-poissaolo kokouksesta syyn etukäteen ilmoittaen                                                         1,-

-poislähteminen kokouksesta ennen sen päättymistä kunnolla syömättä ja juomatta         1,-                           -esiintyminen tai toiminen ilman rintamerkkiä                                                                  1,-

-rintamerkin käyttö ylösalaisin tai väärinpäin                                                                 -,50

-herra-sanalla leijonaveljeä puhutteleminen                                                                   -,50

 

Samassa kokouksessa sovittiin myös, että sakkoja ei voi sovittaa vähittäismaksulla eikä istumalla.

Näinä toiminnan ensimmäisinä vuosina LC Mäntän veljet ja ladyt omaksuivat humanitäärisen avun antamisen paikkakunnan ihmisille, joita oli koskettanut onnettomuus.

 

Lähetettiin rahalahjoja pahimpaan hätään. Järjestettiin kotinsa menettäneelle perheelle talven yli parakkimajoitus ennen oman kodin saamista uudelleen valmiiksi. Perheen uuden asunnon tiimoilla klubiveljet tekivät monta talkoopäivää.

 

Vuoden 1966 tammikuussa pidettiin Mäntän Klubilla seitsenvisailu, johon osallistuivat kauppalan hallitus ja valtuusto, yhteiskoulun opettajat ja oppilaat sekä Rotaryt, Round Table-veljet ja leijonat joukkueillaan. Tempauksen kysymykset olivat Timo T. Kauko­sen käsialaa, tuottoa tempauksesta tuli 391 mk 22 penniä.

 

Syksyllä 1966 uuden toimikauden alkaessa hallitus toi kuukausikokoukseen surusanoman: Klubimme läsnäoloprosentti oli huonoin lohkossa. Tilanteen korjaamiseksi tulevaisuudessa päätettiin pitää lounaskokous joka kuukauden kolmantena torstaina klo 11.45 ravintola Män­nyn kabinetissa. Tällöin oli mahdollisuus paikata poissaolonsa.

 

70-luvun alussa oli havaittu puutteita veljien keittotaidossa. Asiantilan korjaamiseksi järjes­tettiin keittokurssi ja kurssimaksut toimitettiin lähetystyön tukemiseen. Klubiveljien kunnosta on tuolloin ollut huolissaan veli Viljo Pyykkö. Keväällä Kolhosta Mänttään järjestettyyn kuntolenkkiin osallistui 31 veljeä ja ladya sekä kaksi koiraa. Kokouspöytäkirjassa kiitettiin erästä veljeä linja-autokyydistä. Lieneekö kuntolenkki tehty autolla, suksilla vai patikoiden, sitä eivät asiapaperit yksiselitteisesti kerro.

 

Vuonna 1971 perustettiin LC Vilppula, johon siirtyivät Kolhon ja Vilppulan alueella asuneet 11 veljeä uuden klubin kantaviksi voimiksi. Uuden klubin henkilökummeina ovat silloinen VPK Eero Toijala ja pres. Pekka Seppälä. Vuosien mittaan on jouduttu toteamaan tämän nuorekkaan klubin toiminnasta, että pojasta polvi paranee.

 

Muistorikkaita aktiviteetteja on ollut myös viimeksi kuluneella klubimme vuosikymmenellä:

 

-Joululehti oli monta vuotta tärkein aktiviteetti.

 

-Punainen Sydän oli koko klubin yhteinen suuri ponnistus.

 

-Joulukorttiaktiviteetti tuotti myös kohtuullisesti

 

-Verokalenterin julkaisun varaan on perustunut viime vuosien aktiviteettitili.

 

-Punainen Sulka aktiviteetilla kerättiin valtakunnassa runsaasti varoja sotaveteraanien elinolojen parantamiseen. Meidän klubissamme se merkitsi rahalahjaa paikalliselle järjestölle, kahden vesikaton laittoa ja yhden puuhellan uusimista.

 

Työt tehtiin palvelumielellä ja veteraanit olivat kiitollisia.

 

-Parin vuosikymmenen ajan lyhdetalkoot ovat olleet jokasyksyinen toiminnan käynnistäjä. Joskus ovat kaurat olleet niin kuivia, että on täytynyt saunoa ja pestä pölyt niskasta. Joskus on lämpimikseen tanssahdeltu.

 

Aktiviteettien tuloksina on lahjoitettu mm. aluesairaalalle viisi televisiota ja vanhainkodille kaksi.

 

Menneitten vuosien leijonaveljien ja ladyjen työ lionsaatteen ja palvelumielen edistämisessä on ollut kunnioitettavaa. Lukiessa vanhoja pöytäkirjamerkintöjä ottaa vaistomaisesti lakin päästä.

 

Klubimme ensimmäisen vuosikymmenen toiminta on ollut itsenäistä. On voitu sanoa EI toimille, joihin voimavarat eivät riittäneet. On nautittu veljesseurasta ja hyvästä ruoasta. En­simmäisenä vuotena arvosteltiin veli-illallisen laatu, toisena istuttiin päivällispöytään, kolmantena vuonna ruokailu aloitettiin virallisten asioitten käsittelyn jälkeen.

 

Toisen vuosikymmenen aikana klubimme toiminta on ollut aktiivista ja voimallista. Klubivel­jien keskinäinen yhteisymmärrys ja veljeshenki tuottivat monia isoja aktiviteetteja ja paljon pal­velutoimintaa.

 

Kolmannen vuosikymmenen alussa klubin itsenäisyys on heikentynyt valtakunnallisten suurten aktiviteettien ohjelmoidessa klubitoimintaa. Ajalle ominainen kiireelli­syys on väljähdyttänyt aktiviteetteja. Voimakas veljien yhteenkuuluvaisuuden tunne on pitänyt toimintaa yllä.

 

Retkusiiven kokoukset ovat harventuneet.

 

Juhlavuotena on klubimme aktivistien aloitteesta perustettu Mänttään toinen klubi LC Mänttä/Ilves. Tämän klubin kummeina ovat veljet Esa Eskola ja Klaus Schnabel.

 

Kaksikymmentäviisi iloisen toiminnan vuotta on takanapäin.

 

Seuraavan kronikan aineisto kertyy tästä juhlasta lähtien.

 

KAKSI VUOTTA JUHLAN JÄLKEEN OSTIMME KUVAN OIKEANPUOLEISEN TALON:


     

         

ALEKSANTERINLINNA, OLD ALEXANDER TAI LEIJONANPESÄ


Ensimmäinen nimi johtunee GAS-yhtiön paikallisjohtaja Alexander Laurilasta, joka piti konttoriaan nykyisessä hallituksen huoneessa. Toinen nimi on veli Pentin keksimä liikenimi – englantia sen olla pitää kuten tuohon aikaan oli tapana! Kolmas nimi tulee talon nykyisistä omistajista leijonista.

 

Lions-järjestöllä (LCI) ja Suomen Lions-liitolla on omat kiinteistönsä sekä noin kymmenellä klubilla Suomessa, mm. LC Ilmajoki, LC Jurva, LC Laihia ja LC Vähäkyrö, miksi ei siis meilläkin! Kateudesta vuonna 1906 valmistunutta Ivar Aschanin apteekkirakennusta emme suinkaan hankkineet, vaan lähinnä tarpeeseen, koska Mäntässä ei 1980-luvun lopussa ollut sopivaa kokoontumistilaa. Tontti ei tuolta paikalta ollut myynnissä, mutta silti päätimme ylimääräisessä klubikokouksessa 30.8.1988 ostaa ja remontoida kulttuurihistoriallisesti arvokkaan talon. Samalla toteutui suomalainen unelma: oma talo keskellä kaupunkia, järven rannalla!

 

Talon ”pelastaminen” sai paljon kiitosta ja lukuisia palstamillimetrejä lehdistössä Etelä-Pohjanmaata myöten. Eräs kriteeri, että ylipäätään ”voitimme” tarjouskilpailun, oli nimenomaan se, että talo tulee palvelemaan kaikkia mänttäläisiä kerho- ja kokoustiloina, kuten aluksi suunnittelimme.

 

Tuskin olisimme selvinneet veloistamme ilman kolmea vuokralaistamme. Veli Pentti Kataja pääsi toteuttamaan unelmansa omasta ravintolasta. Yhdeksän vuoden jälkeen hän myi liiketoimintansa Pirjo Kuulakselle maaliskuussa 1998. Veli Pentin arkistossa olisi aineksia oman kirjan tekoon Oldista! Kaksi muuta vuokralaista, tohtori Hannu Lenkkeri ja taiteilija Riitta Ranta ovat luopuneet vuokraamistaan tiloista muutamia vuosia sitten.

 

Remontin toteuttamiseksi asetimme tavoitteeksi kaudella 1988-89 vähintään 42 työtuntia/veli, kuudelta se jäi suorittamatta. Sakkoa heiltä ei silti peritty, vaikka siitäkin oli puhetta! Kaikkiaan olemme ”parannelleet” arkkitehtien Karl Lindahl & W. Thorme kynän jälkiä noin kolmen omakotitalon rakentamisen tuntimäärän verran eli yli 10 000 tuntia. Syyskuusta -88 alla olevaan kuukausikokoukseen mennessä olimme talkoilleet 31 veljen voimalla 3 096 tuntia ja veli Pentti pääsi avaamaan ravintolansa vapun jälkeen 1989. Tästä ilahtuneena veli presidentti heltyi palkitsemaan ruhtinaallisesti seuraavin saatesanoin:

 

LIONS CLUB MÄNTTÄ


Kuukausikokous 10.4.1989, presidentti Simo Kuusela:


Leijonanpesän edistymisen johdosta jaetaan presidentin

APPRECIATION AWARD'it seuraavin perusteluin:


Aarno Vainio                               

Ammattilainen, jonka otteesta näkyi järjestelmällisyys.

Työt on suoritettava tietyssä järjestyksessä. Kun Aarno                        

tarttui telaan, ruiskuun, lastaan, valmista syntyi. Keventävä

juttu väliin kuului asiaan, tietysti.

 

Pekka Marttila                            

Sähkömies, putkimies, viemärimies, ilmastointimies, ka-

tontekijä, mattomies. Ylivoimainen harvinaisten ammattien                  

hallitsija. Toimikunnan puheenjohtaja.

 

Jouko Hintikka                           

Ensi luokan kirvesmies. Hivertäjä, jolla on silmää. On vie-                   

lä  muutakin kuin kaksi kättä; hyvät vehkeet.

 

Raimo Koivumäki                       

Projektin ajatholla. Täydelleen onnistuneen suunnitelman

tekijä. Viimeisen päälle vastuullinen työmaan pomo.

 

Toivo Meriläinen                        

Topin erikoisaluetta ovat erikoistyöt; ovet, lukot, levytykset.

Veli, joka ei koskaan ole työtä vailla. Oikea ahertaja.

 

Aimo Peurala                              

Aimolla on paras vainu siitä, mistä materiaalia saa             

edullisimmin. Eniten alennettujen tavaroiden mukana tuli

selvää rahaa. Arvokas veli hankintapuolella. Kaikki työt sopivat.

 

Matti Huhtmäki                          

Välttämätön lenkki projektissa. Roskakuski. Tarvike muut-

tui kaatopaikkatavaraksi, kun Matti siihen koski.

Yleismies, aina pieni huoli päällä asioiden edistymisestä.

 

Markku Hämäläinen   

Uutena veljenä ylivoimainen määrä aktiviteettitunteja klubi-

kokoustunteja kohti. Välttämätön ammattilainen vaikeim-

missa hommissa. Iloinen talkoomies, todella merkkinsä ansainnut.

 

Viljo Hokkanen                           

Vahva osoitus leijonahenkisestä veljestä. Mukana talkoissa

heti ensimmäisen  klubikokouspäivänsä jälkeisenä päivänä.

Erikoisalue korkeanpaikan työt, mattotyöt, ym.

 

Pentti Kataja                              

Pentti on myhäilevänä talkoomiehenä osallistunut omien

askareittensa ohella kiitettävällä tavalla klubimme osuuteen.

Sekatyömies vailla vertaa.

 

Kiitosmerkin saivat veljet, joille oli kertynyt enemmän talkootunteja kuin istuvalle presidentille. Uudet veljet saivat harkinnan perusteella merkkinsä.



LIONS CLUB MÄNTÄN 40-VUOTISHISTORIIKKI


PEKKA MARTTILA

Mäntän Klubilla 1.12.2001


LUKIJALLE

Molemmat aikaisemmat katsaukset päättyvät siihen, että uusi historiikinkirjoitus (historiikki s. lyhyt esitys jnk. laitoksen, yhdistyksen tms. historiasta, Nykysuomen Sanakirja) alkaa vuosijuhlaa seuraavana aamuna. En arvannut 15 enkä myöskään viisi vuotta sitten herätä juhlan jälkeen kynä kourassa, joten kaikki mitä jatkossa luette, on peräisin muistoistani ja kirjallisista dokumenteista. Simo Kuusela kyselee osuudessaan: ”Voiko historiasta oppia jotakin?” Minä en ainakaan; käytän edelleen veli-sanaa, kun muistelen klubitapahtumiamme, lisäksi laiskottelin tämänkin niteen aloittamisen kanssa, joten mm. valokuvia ei tältä jaksolta ole. Tällä kerralla en hakemalla hae jokaisen veljen nimeä, vaan otan esille ainoastaan muutaman, jotka luontevasti liittyvät asiayhteyteen.  Viimeisen viiden vuoden aikana liittyneet veljet olen lisännyt matrikkeliosaan, samoin olen täydentänyt presidenttilistan.

 

Historiateoksen laatiminen näinkin pitkältä ajanjaksolta vaatisi useampia silmäpareja, haastatteluja, lähdeaineiston täydellistä penkomista, ja selkeän jäsentelyn. Lisäksi se vaatisi ammattitaitoa ja täyspäiväistä työtä. Käyköön tämä vähäinen repostelu historiikista. En esimerkiksi ole ottanut selvää, miten paljon rohkeutta lionismin tuominen 40 vuotta sitten Mänttään vaati, verrattuna vastaavaan tekoon valtakunnan tasolla. Veikkaan kuitenkin, että klubimme perustajat olivat niin vahvoja persoonia ja työelämän monissa liemissä keitettyjä miehiä, että heillä ei ollut minkäänlaista tutinaa hankkeen eteenpäin viemisessä, sitä paitsi Mänttään oli jo aikaisemmin perustettu Rotary-klubi, joka on yksi maailman kolmesta suuresta palvelujärjestöstä joka sekin on perustettu Chicagossa. Se kolmas suuri on meillä vähemmän tunnettu Kiwanis.

 

Päällimmäisenä on se tunne, että klubissamme, lionismissa, Mäntässä ja maailmalla on tapahtunut enemmän ja isompia asioita viimeisen viiden vuoden aikana, kuin sitä edeltävänä vuosikymmenenä. Mitkään edellisten ”muisteloiden” näkemykset tai visiot eivät silti nykysanassa ole ”pompsahtaneet” kovin kauas - lionismi, palvelu, auttaminen, yhdessä tekeminen - ovat tulleet jäädäkseen.

 

Tässä yhteydessä vetoan myös viiden vuoden takaiseen esipuheeseeni; mitään en ole tietoisesti halunnut unohtaa. Lisäksi ehdotan, että perustetaan rahasto, niin että meillä olisi varaa julkaista 50-vuotisjuhlassamme kovakantinen historiankirja tästä Lions-klubista, joka on aina kuulunut piirimme parhaimmistoon ja uskallan väittää; Suomen 926 ja koko järjestön 44 836 klubin joukossa ensiriviin. Vahva veljeys on syntynyt talkoissa, tuulessa ja tuiskussa kuin myös aurinkoisina juhlapäivinä, unohtamatta survival-retkiä ja retkusiiven istuntoja.

Kiitän oman klubimme veli piirikuvernööriä, veli presidenttiä, veli Jouko Kettistä sekä lady Sari Pihlajamaata heidän osuuksistaan tähän painotuotteeseen. Myös haluan kiittää ladyani Kaarinaa, joka on toiminut lempeänä kriitikkona ja kieliasun tarkistajana.

 

Mäntässä ensilumilla vuonna 2001 lion Pekka Marttila


Kymmenkunta historiallisesti merkittävämpää tapahtumaa on kirjattavissa tälle viisivuotiskaudelle verrattuna aikaisempaan klubihistoriaan. Koskaan, lukuisista pyynnöistä, jopa vaatimuksista huolimatta, klubistamme ei ole ollut piirikuvernööriä. Piirin kiistatta aktiivisimmasta lohkostammekaan kukaan ei ole rohjennut tähän vaativaan tehtävään. Menneinä vuosina piirikuvernöörin valinta oli piirikokouksen kohokohtia lobbauksineen, esittelyineen ja äänestyksineen. Viimekausina piirimme on ollut viime metreille saakka vailla VDG-ehdokasta.  Sama ongelma on vaivannut myös paria muuta Suomen Lions-piiriä.

 

Tälle kaudelle piirimme ”pelastus” tuli omasta klubistamme, kun ”Micci” ja Ilkka Sainio lupautuivat DG-elektipariksi Mäntän piirikokoukseen 15.4.2000. Byrokratian ja myöhäisen ajankohdan vuoksi he tosin eivät tulleet ansaitsemallaan tavalla tuona päivänä huomioiduiksi, mutta sitäkin vaikuttavammin sitten Joensuun vuosikokouksessa lukuisten ystävien, mänttäläisleijonien ja ladyjen toimesta. Aikoinaan niin toimiva kulbivierailuohjelmammekin sai piristysruiskeen, kun veljet ovat vuorollaan toimineet DG-veljemme ”muiluttajina”

.

Jo toisen kerran klubimme veljet Esa Eskola ja Klaus Schnabel olivat kummeina kun lohkomme ensimmäinen naisklubi LC Mänttä/Esteri vietti perustamisjuhlaansa ravintola Ukonselässä, Esterinpäivänä 16.5.1997. Esteri-klubi on tuonut iloista naisenergiaa Lions-toimintaan ja rakentanut siltoja yli rajojen olemalla alueellinen klubi. Iloisuudesta ja kekseliäisyydestä viimeisin osoitus on heidän järjestämänsä lohkon lentopalloturnaus 17.11.2001 ja ennen kaikkea heidän osallistumisensa siihen joukkueena! Lienee liittotasollakin historiallinen tapahtuma. Historiaa lentopallorintamalla on myös se, että klubimme saavutti ensimmäisen lohkovoiton kaudella 1998-99. Lentopallohistoria ulottuu klubimme osalta dokumenttien valossa ainakin vuoteen 1985. Vilppula-keskeisten mestaruuksien - olivat jopa piirinmestareita 1985 - jälkeen valtikka on siirtynyt nuorekkaalle LC Mänttä/Ilvekselle. Olemme selkeästi siirtyneet ”trendikkäämpään” lajiin, golfiin, jonka yhteisesti aloitimme Käkirannassa, kesällä 1993. Golfmestaruudet on sen jälkeen ratkottu vuosittain ja osallistuttu myös liiton kilpailuihin. Ammunta, pujottelu ja keilailu ovat jääneet vähemmälle, vaikka veljien taidot eivät välttämättä ole mihinkään hävinneet!

 

Varmaa tietoa Suomen Lions-Liiton varhaisempiin vuosijuhliin osallistumisesta ei ole, mutta ainakin Helsingin 40-vuotisjuhlaan ja Tampereen juhlavuosikokoukseen ja 50-vuotisjuhlaan klubistamme on ollut osanottajia. Suomalaisen lionismin historiateoksen juhlaseminaari oli osa Tampereen juhlallisuuksia. Yli neljäsataasivuisessa kirjassa klubimme oli kuitenkin pakollisten tietojen lisäksi mainittu vain kerran, kohdassa, jossa esiteltiin klubien omistamia rakennuksia. Aineistoa klubistamme toimitettiin kyllä ajoissa. Saman kohtalon koki mm. paljon aikaansaanut PCC, jonka panos liiton kiinteistössä jäi vaille huomiota. Kaikkea ei voi kohtuudellakaan kirjata, jotain merkittävää jää aina mainitsematta. ”Leijonan jalanjälkiä”-kirjaa klubimme lunasti valtakunnallisestikin huomattavan määrän. Olemme aina suorittaneet kaikki järjestön, liiton, piirin ja lohkon velvoitteet vähintään sataprosenttisesti. Ainakin kolmesti meiltä on ollut edustus myös järjestön vuosikokouksessa: Taipei -87, Brisbane -91 ja Indianapolis -01. Tosin vuoden 1964 valtakunnankokoukseen Poriin olemme kirjallisten lähteiden mukaan osallistuneet vain valtakirjalla, jonka veivät LC Ruoveden veljet! Se oli silloin mahdollista.

 

Tälle aikakaudelle osui myös Pohjolan Punainen Sulka, joka oli ensimmäinen yhteispohjoismainen keräys. Kaikilla tasoilla pääsimme tavoitteeseen ja teimme kolmen mänttäläisklubin voimin mitta­van yhteistyön. Keräystuoton lisäksi klubit lahjoittivat omia varojaan, joten kaikki suunnitellut ja yllätyksellisetkin hankkeet tulivat toteutetuiksi 40 000 mk:n summalla (6 728 euroa). Varat kohdis­tettiin kymmenien vanhusten ja sotaveteraanien elinolojen kohentamiseen.

 

Klubit ovat PPS:n jälkeen saaneet rauhassa keskittyä omaan palvelutyöhönsä. Niin piiri, kuin liittokin ovat viime vuosina harventaneet laajoja yhteisaktiviteetteja klubien toivomuksesta. Demokratia toimii!

 

Leijonanpesä-kiinteistömme on saanut laajaa huomiota etenkin tulevan naapurimme taholta. Saimme heiltä jopa ostotarjouksen, jota kunnioitimme, mutta emme voineet hyväksyä. Saattoi olla, että toinen kaupantekijöistä puhui euroista ja toinen markoista, me olimme nimittäin jo 1.7.2001 siirtyneet euroon noudattaaksemme yhdistyslakia ja Liiton ohjetta. Tuottoisaan Leijonanpesä-aktiviteettiimme olemme uhranneet niin paljon aikaa ja varoja, että sen myynti ei tunnesyistäkään tule ensimmäisenä mieleen. Kuusiviikkoisen kattoremontin aikana primus motor, veli Pentti Kataja saattoi kirjata miltei tusinan veljiä joka talkooillalle. Sillä ahkeruudella tuli komeaa jälkeä ja yli satatuhatta kotiin! Uudistamien ei jäänyt siihen; kesällä 2001 kultturellinen rakennuksemme sai uutta maalia ja tuhansia uusia paanuja pintaansa sekä muuta pientä laittoa osakseen. Tämän talkoilun osanotto ei ajankohdasta, päällekkäisyyksistä ja muista syistä ollut niin hedelmällistä kuin olisi voinut odottaa. Siksi onkin erityisellä kunnioituksella mainittava veljien Jouko Hintikka ja Toivo Meriläinen vastuullinen työpanos sekä niiden veljien ahkeruus, jotka talkoilivat monina iltoina yksin. Kaikkiaan Leijonanpesän talkootunteja on kertynyt noin 10 000.  Tiivis yhteistyö Mäntän kuvataiteen ystävien kanssa on jatkunut. Syksyisessä klubikokouksessa sitouduimme yksimielisesti myös tuleviin Pekilo-kiinteistön talkoisiin. Kuvataideviikkojen yleisöäänestyksen palkintoa rahoitamme mm. tällä aktiviteetilla!

 

Kolmannen kerran LC Mänttä järjesti piirin vuosikokouksen huhtikuussa 2000. Järjestelyihin kului yli 600 tuntia, mutta eipä liioin kuultu kokousvierailta moitteen sanaa. Hinta-laatu suhdekin vuosikokouksessa oli taatusti kohdallaan, lautasellinen lihasoppaa ei saa maksaa 100 markkaa (17 euroa) eikä iltajuhla yli 200 markkaa! Niinpä iltajuhlassakin Mäntän Klubilla oli ennätyksellisen runsas osanotto; 115 henkilöä, jotka saivat nauttia aluksi paikallismusiikkia; Quarter Lions Jazz Band esitti avajaismusiikkia - bändin nimi tulee siitä, että neljännes soittajista on mänttäläisiä leijonia! Tanssimusiikista vastasi monista klubimme vapputansseista tuttu pylkönmäkeläinen Lions-orkesteri Tahtitaivas. Piirin 14 klubia eivät saapuneet päättämään kaikkia koskevista asioista. Prosentuaalisesti Liiton Vuosikokouksella on sama ongelma sekä lisäriesana ”äänestyslintsaus”. Piirihallitustyöskentelykin on meille tuttua, olemme täältä piirin lounaiskolkalta ajelleet piirihallituksen kokouksiin kaudesta 1967 - 68 alkaen, jolloin Ossi Saartama oli Lpj:na. Hänen seuraajiaan olivat tasaisin välein: Eero Toijala, Pekka Seppälä, Klaus Schnabel sekä Esa Eskola. Yhteensä olemme toimineet 30 ”miestyökautta” piirihallituksessa yhdeksän veljen voimin.

 

Jäsenistössämme on tapahtunut selkeä nuorentuminen. Minkäänlaista sukupolven välistä kuilua ei ole havaittavissa, vaikka veljien ikäeroa saattaa olla yli 40 vuotta. Nuoret veljet ovat rohkeasti esitelleet oman ikäluokkansa tuttavia klubin jäseniksi, jäsenmäärä isossa klubissamme ei alene.

Huomattavaa on sekin, että viime vuosina kaikkien uusien jäsenten valinta on ollut yksimielinen. Isä-poika-linja Linkonevat ja appi-vävy-yhdistelmä Seppälä - Vessari on saanut jatkoa, Sanio juniorin ja Jaakko Karppisen liityttyä klubiimme.

 

Tämän historiikkijakson merkittäviä tapahtumia ovat myös seuraavat: Klubimme sai ensimmäisen Lions-ritarin piirikokouksemme yhteydessä, jolloin PCC Veikko Linkoneva ”lyötiin” ritariksi numero 148. Melvin Jones jäseniä klubissamme on kahdeksan. Veli Veikon kutsumana klubikokouksemme sai osakseen myös harvinaisen vierailun, jolloin kuusi liiton entistä puheenjohtajaa oli läsnä. Pääsääntöisesti olemme kylläkin kokoustaneet ”omin nokkimme”, klubivierailut ovat valitettavan vähäisiä.

 

Unohtaa ei sovi myöskään ainutlaatuista tilannetta tältä ajanjaksolta; pari päivää ennen vuosikokousta klubin presidentti erosi yllättäen! Tilanne hoitui veljellisesti ja jälkipolemiikki oli asiallisen vaisua. Ketään ei voi eikä saa moittia käänteistään, tämä on sittenkin vain harrastus. Isoja asioita on muitakin, mutta yllä olevassa lienee oleellisin niintä kymmenestä ”suuresta”.

 

Kuolema ei ole kohdellut meitä rajusti klubina, se on ollut hyvin armelias. Kauniimmin tuota koskettavaa tapahtumaa ei voi ilmaista kuin järjestölehtemme sen tekee. ”Täältä puolehen ylhäisen maan” on hyvin osuva otsikko, jonka alta voimme lukea nämä väistämättömät uutiset. Klubiimme kuuluvasta jäsenistöstä on tuolla palstalla ollut viime vuosina vain veli Leo Rautavan nimi. Leo kulki melkein 40-vuotisen lions-taipaleen ja viimeiseen saakka hän oli etuoikeutettunakin jäsenenä aina paikalla. Kuolema kosketti klubiamme myös silloin, kun veljet saattoivat isänmaan multiin sotien veteraanin Onni Niemen. Onni oli meidän avustuskohteista ehkä kaikkein kiitollisin. Kaikki, missä me häntä autoimme, oli hänelle mieleen.

 

Avustuksemme eivät aina olleet rahallisesti suuria, mutta kuitenkin jokapäiväisessä elämässä tarpeellisia asioita vanhukselle, jolla ei koskaan aikaisemmin, nuorukaisena haavoittumisen jälkeen ollut omaa kotia eikä juuri omaisia. Me teimme hänelle kodin, me olimme hänen omaisensa, me palvelimme. Yli 6 000 ehdotuksen joukosta järjestön perustamisvaiheessa tunnuslauseeksi valittu ”We serve” toteutui kohdaltamme täysimääräisesti.

 

Tietyt asiat eivät hoidu pelkästään miesvoimin. Jo 60-luvulta on luettavissa kirjoitettua tekstiä järjestämistämme, mieluisista tapahtumista vanhainkodeissa. Nykyäänkin ladyjen osuus jokasyksyisessä Lions-palvelupäivän tapahtumassa Sarapihan vanhainkodissa on mittava. Yhdessä hoitelemme myös joulukadun, jonka kaupunki delegoi järjestettäväksemme noin kymmenen vuotta sitten. Juhlavalmistelut, piiritason kokousjärjestelyt, Lions-viikon sankarihaudoilla käynti, juhlista puhumattakaan ovat yhdessä toimimisen muotoja. Veljet eivät ole onnistuneet sotkemaan ladyjen omia aktiviteetteja. Vaikka joulukorttibisneksessä on nykyään raju kilpailu, ovat ladyt silti markkinajohtajia Mäntässä! Käsintehdyt ja itsesuunnitellut joulukortit ovat kova sana niin yritys- kuin yksityisjoulutervehdyksissäkin, korttien määrä ei jää satoihin, vaan tuhansiin.

 

Ladyt osallistuivat kerran myös survival-retkeen, mutta aikainen hämäräntulo ja mahdollinen karhun liikkuminen lähimaastoissa esti sittenkin laavulla yöpymisen! Montakaan kautta ei jää väliin, ettei ladyjemme toimintaa olisi palkittu myös piirin taholta. Näin aktiivinen ladytoiminta on kunnioitettavaa sikälikin, että se on puolison harrastuksen kylkiäinen.

 

Klubimme vuosittain jakama avustussumma on ilman deflaatiokerrointakin noussut. Viisitoista vuotta sitten liikuttiin 10 000 - 20 000 markan tasolla. Kymmenen vuotta sitten summa ylitti 50 000 mk ja edellisessä vuosijuhlassa peräti yli 100 000 markkaa oli jaossa lähinnä kotikaupungin eri kohteisiin. Leijonanpesän tuotosta osa menee talon remontointiin, mutta muiden tulolähteiden ohella se on kuitenkin päätulonlähteemme.

G-piirin historiikin mukaan parasta klubia ei aina ole valittu. Virallisella ohjeistuksella on aikaisempina vuosina mitattu mm. alueiden parhaita klubeja, kunnes vasta kaudella 1987-88 uskallettiin nimeltä mainita ykkösklubi. Kaikki klubimme toimintakertomukset ovat tallella. Niiden mukaan olemme viidesti olleet piirin paras klubi, alkaen kaudesta 1988 - 89.

 

Aktiivinen osallistumien on ollut klubimme tavaramerkki - ei kylläkään aina, kuten voidaan todeta veli Simon katsauksesta. Nykyään osallistumisemme on sitä luokkaa, että 100 % läsnäoloja on kaudessa yli 30 ja kymmenkunta veljeä on fyysisesti läsnä kauden jokaisessa klubikokouksessa.

 

G-piirin alkumetreillä piirilehden nimi oli Veljesviesti, joka ilmestyi peräti neljästi kaudessa. Silloin piiriimme kuului myös Etelä-Pohjanmaan klubeja. Kauden 1975 - 76 Veljesviestissä DG Jaakko Pesonen, joka myöhemmin professorina teki tieteellisen tutkimuksen lionismista, peräänkuuluttaa lisää jäseniä ja LEO-komitean puheenjohtaja puuhaa LEO-klubia joka lohkoon. Operaatio punainen sydän oli silloin saatu päätökseen ja LC Mänttä ylitti tavoitteensa 1 649 markalla. Lehdessä oli ilmoitus myös Mäntässä pidettävästä lohkon syysjuhlasta mottona: ”Surut pois ja kukka rintaan”. Tiedottaminen oli vilkasta jo silloin vaikka kirjallisia tuotoksia ei vaadittukaan kovin runsaasti. Tuohon aikaan klubin neljän kauden asiapaperit mahtuivat yhteen mappiin, nyt ei samainen mappi riitä kunnolla yhden kauden A4-saasteen arkistointiin. Piirin uusi lehti tuli painosta 22.2.1985 Metsoleijona-nimisenä - syynä nimenvaihtoon oli M-piirin suorittama ”nimivarkaus”. Tässä ensinumerossa DG Veikko O. K. Nieminen kiittelee veli Heikki Pamiloa uhrautuvasta työstä piirilehden eteen. LC Mänttäkin mainitaan pari kertaa mm. 100% presidenttien palkintoluettelossa.

 

Silloin yli puolet klubipresidenteistä saavutti mainitun kunnian, sittemmin kriteerejä on tiukennettu ja palkittujen lista on huomattavasti lyhyempi. Aktiivisuutemme on lisääntynyt - ei Metsoleijonaa, ettei juttua klubistamme. Moni klubi hoitaa suurimman osan tiedottamisesta sähköisesti, kokouskutsujakaan ei enää laiteta ”maapostissa”. Veli Viljo Hokkanen on tehnyt pitkän päivätyön nettilionina. Suurimmalla osalla klubeista on omat kotisivut ja ainakin piirin klubien sivuja Viljon näpit ovat muokanneet ja päivittäneet. Sihteerit asioivat rapakon taakse päätteillään - ei faksikaan enää mitään. Uhkakuva etätyöskentelynä hoidettavasta klubikokouksesta lähestyy…

 

Muutamat aktiviteetit ja toimintamuodot olivat vuosia klubimme ohjelmassa. Suuria yleisötapahtumia kuuluisine esiintyjineen emme ole järjestäneet, syykin on selvä: ne tuppasivat tuottamaan tappiota - olemme oppineet historiasta! Lyhdeaktiviteetti, Mänttä 200-ralli, lohkon kevätjuhla, koko Suomea koskevat aktiviteetit sekä muutama muukin ovat olleet muutaman vuoden pois käytöstämme, siirtyneet muille, loppuneet toistaiseksi tai kokonaan. Pysyviä, nuorisolle suunnattuja avustuskohteita ovat myös nuorisovaihto ja kielistipendi.

 

Lions-Quest-koulutettujen opettajien määrä on Mäntässä hyvä, potentiaaliset opettajat on koulutettu. Jatkossa voimme suunnata Quest-varojamme 7-9-luokkien ja esikoulun opettajille sekä hankkia oppikirjoja tämän tärkeän ”oppiaineen” ylläpitämiseksi.

 

Suomen klubeissa oli suuri suru, kun verokalenterin julkaiseminen kiellettiin. Siinä tapettiin monen klubin - myös meidän - lypsylehmä. Klubin jäsenistössä on kuitenkin valtavat henkisetkin voimavarat, sillä jäsenten työ- ja elämänkokemus tulee niin monelta eri alalta. Kekseliäisyys ei hevin lopu.

 

Olemme pyrkineet minimoimaan paikallisilta yrityksiltä ”kerjäämisen”. Tilalle olemme kehitelleet yhteistyömuotoja tai tarjonneet selvää työpanosta rahan vastineeksi.

 

Valtioiden, läänien, maakuntien ja kuntien rajoja piirrellään uusiksi. Kunnat hakevat yhteistyömuotoja, tuttuja nimiä häviää kartalta. Lions-toiminnassa ei maakuntarajat eivätkä muutkaan viivat estä yhdessä toimimista. Mahtaisi matkata iso nippu paperia LCI:n päämajaan USA:n Oak Brookiin ennen kuin esimerkiksi LC Kuoreveden nimenmuutos - ehkä Jämsä/Kuorevesi voisi onnistua - olisi selvitetty! Lohkomme ei koskaan sellaisenaan voi siirtyä E-piiriin, sitä on 80-luvun puolivälissä yritetty. Yhtään ei myöskään auttaisi selvityksemme Hämeestä tai Ylä-Pirkanmaasta. Yhden klubin siirtyminen kausittain on perustelun kera mahdollista. Olemme aina kuuluneet luontevasti Keski-Suomen alueella vaikuttavaan G-piiriin, vaikka maakuntalaulut lauletaankin eri nuoteista ja eri sanoin. G-piirin Lionsit ovat ottaneet meidät omakseen ja päinvastoin. Klubistamme on oltu vaikuttamassa monella tasolla piirin toimintaan, jos koskaan niin etenkin tällä kaudella. Aikaisemmin olimme mukana laatimassa piirin ohjesääntöä ja sen myöhempiä tarkisteita.

 

Vuoden Leijona-palkinto on kahdesti myönnetty mänttäläisklubeihin. Piirikuvernöörillä ei ole vuosiin ollut vaikeutta päättää, mikä on aktiivisin ja sitä mukaa paras lohko tai millä suunnalla on paras klubi. Kun meitä näin hyvin on kohdeltu ja kaikki toimii, ei ole mitään syytä vaihtaa piiriä, vaikka shoppailemmekin useammin Tampereella kuin Jyväskylässä ja luemme enimmäkseen tamperelaislehtiä.

 

DG, professori Jaakko Pesosen tutkimus leijonista on viidentoista vuoden takainen, mutta tuskin siitä moni asia on vanhentunut tai poikkeaa meidän klubin osalta, vaikka emme osuneetkaan otantaan. Menestyksellisen toiminnan ja paljon peräänkuulutetun klubiviihtyvyyden vuoksi kannattaa varmaan aika ajoin palauttaa mieliin tutkimuksen muutamia tuloksia. Selkeimmän prosentuaalisen kannatuksen sai kaksi väitettä: ”Autan omalta osaltani parhaani mukaan klubihengen vaalimisessa” ja ”Klubiesitelmät olen kokenut hyödyllisiksi ja kiintoisiksi”.

 

Lionismi on kasvattaja, hyvin moni leijona väitti oppineensa yhteistyön merkitystä Lions-toiminnassa, joka myös ”katkaisee mukavasti arkirutiinin”. Yllä olevia täytyy klubivirkailijoiden ”ruokkia”. Vain kymmenesosa puolisoista vastustaa Lions-toimintaa. Se on kymmenen prosenttia liikaa, ehkä noissa tapauksissa syy onkin veljessä eikä puolisossa tai aatteessa. Meillä on hyvät edellytykset jatkaa samoilla suuntaviitoilla.

 

 

LC MÄNTÄN PUOLISOTOIMINNASTA

Lions Club Mäntän puolisotoiminta on vilkasta ja aktiivista. Näin siitäkin huolimatta, että miesten harrastus on puolisoille vapaa-ehtoista, ei sitovaa. Kokouksiin ja aktiviteetteihin osallistutaan ajan ja elämäntilanteiden sallimissa puitteissa; siinä myös varmaan eräs toiminnan virkeyden salaisuus. Toiminta ei ole väkisin puurtamista ja ”pakkopullaa”, vaan mahdollisuus viettää mukavaa aikaa yhdessä toisten kanssa ja tehdä samalla oma panoksensa hyvän asian eteen.

 

Puolisotoiminta ei ole alusta asti ollut nykyisen kaltaista toimintaa, vaan on kehittynyt sellaiseksi vuosien varrella. Aluksi puolisot olivat mukana vain juhlissa tai veljien talkoissa lähinnä huolehtimassa kestityksestä. Omaa itsenäistä toimintaa ei ollut, vaan se oli veljien toiminnan tukemista. Puolisot halusivat kuitenkin tutustua toisiinsa paremmin ja ryhtyivät järjestämään naamiaisia oman clubin kesken. Näissä hauskoissa tilaisuuksissa tultiin tutuiksi ja naiset halusivat kokoontua silloin tällöin keskenäänkin. Kokoukset kehittyivät pikkuhiljaa avustustoiminnaksi, joka oli erillään veljien toiminnasta.

 

 Avustustoiminnan laajetessa perustettiin ladyille omat tilit ja laadittiin säännöt niiden käytöstä: keräystuotto käytetään kokonaisuudessaan hyväntekeväisyyteen, oma virkistystoiminta kustannetaan aina itse! Tämä tapahtui jo ennen kuin piiritasolta sitä osattiin vaatiakaan! Aluksi kokouksia oli epäsäännöllisesti eikä niistä pidetty pöytäkirjaa. Nykyään kokoukset ovat kuukausittain ja niistä laaditaan pöytäkirja, josta kulloinkin käsitellyt asiat ja päätökset käyvät ilmi.

 

Vuosien varrella toiminnan muodot ovat vaihdelleet. Varoja on kerätty monin erilaisin myyjäisin ja talkootempauksin. Mieleen ovat painuneet mm. Klubin joulumyyjäiset, jonne ladyt tekivät käsitöitä ja paistoivat karjalanpiirakoita ja lanttulaatikkoa. 20 vuoden ajan pidettiin Seppälässä unohtumattomia lyhdetalkoita, joihin osallistuttiin koko perheen voimin. Mänttä 2000-ajoissa puolisot ovat myyneet makkaraa ja Säästöpankin alakerrassa pidettiin pääsiäismyyjäisiä. Syksyisin pidettiin konsertteja ja ovatpa ladyt järjestäneet vappumatineoitakin, joissa myytiin kahvia, munkkeja ja tietenkin simaa. Viime vuosien aktiviteetteihin kuuluvat joulukadunavajaiset sekä joulukorttien valmistus ja myynti.

 

Varoja on käytetty oman paikkakunnan hyväksi ja avustuskohteet kattavat tarpeet kohdusta hautaan. Puolisotoiminta on lahjoittanut varoja tai tavaraa mm. Neuvolaan, päiväkoteihin, nuorisotyöhön, mielenterveystyöhön, vähävaraisille, lasten ja nuorten harrastustoimintaan, vanhusten hoitoon ja virkistykseen, aivohalvaus- ja afaasia-yhdistykselle ja lukemattomille muille kohteille. Puolisoilla on myös kummihenkilö, jota muistetaan jouluna ja merkkipäivinä sekä avustetaan tarpeen tullen. Syksyisin vietetään palvelupäivää, jolloin veljien kanssa yhdessä tarjotaan paikkakuntamme vanhainkotien asukkaille kahvit ja virkistävää ohjelmaa. Jouluna on annettu perinteisesti avustuspaketti puutteenalaiselle.

 

Lions-toiminta on usein perheessä yhteinen ja yhdistävä tekijä. Tammikuussa Lions-viikolla käydään yhdessä veljien kanssa sankarihaudoilla. Virallisten yhteisten aktiviteettien lisäksi on myös yhteistä virkistystoimintaa veljien ja koko perheen kesken, mm. kävelytesti keväisin, äitienpäivälounas, retket luontoon ja teatteriin sekä luonnollisesti pikkujoulut. Ne ovat mukavaa ja mutkatonta yhdessäoloa, josta saa virkistystä ja voimia jatkaa toimintaa.

 

Puolisotoiminta Lions Club Mäntässä on aktiivista, sitä todistaa jo tehtyjen talkootuntien määrät tänä syksynä: 159 h eikä mukana ole ne tunnit, joita kukin on tehnyt yksin kotonaan. Lisäksi siitä puuttuvat vielä tehtäväksi sovitut talkootunnit. Määrä kolminkertaistuu helposti!  Yksityiskohtainen toiminnan ja avustuskohteiden erittely ei tässä yhteydessä ole mahdollista, mutta se voidaan tiivistää lauseeseen:

 

Paljon on tehty – mutta hauskaa on ollut! Ja se pitää paikkansa varmaan jatkossakin

 

Mäntässä 28.11.2001 Sari Pihlajamaa  Puheenjohtaja, LC Mänttä Ladyt




POMINTOJA TOIMINTAKERTOMUKSISTA KAUSILTA 2006 – 2011


Yleistä 2000-luvun alusta:


Veljien keski-ikä kaudella 2001-2002 laski 56 vuodesta 51 vuoteen

 

Siirryttiin sähköiseen kokouskutsujen lähettämiseen samalla kaudella

 

Ensimmäisen 2000-luvun vuosikymmenen lopulla nuorisovaihtoon lähtijöiden määrä hiipui, samoin yhteisten äitienpäiväjuhlien viettäminen

 

LC Ilveksen ”isännöimä” LEO-klubi lakkautettiin kaudella 2004 – 2005

 

Klubimme arvoiksi rankattiin tässä järjestyksessä:

  1. Aktiivinen
  2. Keskusteleva
  3. Edistyksellinen
  4. Talkoohenkinen
  5. Palveluhaluinen
  6. Osallistuva

Kausi 2006 – 2007

  • hallinnon uudistaminen toimikuntia ja linkkejä vähentämällä
  • Punainen Sulka-kampanja ja Arja Korisevan kirkkokonsertti 19.9.2006, kuulijoita täysi kirkollinen, tuotto 1 878 €
  • klubikokouksissa keskimäärin 28 veljeä läsnä
  • klubin 45-vuotisjuhla 23.11.2006 Honkahovissa, juhlapuhujana GS Markus Flaaming
  • kokousesitelmiä kahdeksan
  • Melvin Jones-jäsenyydet Pauli Lampiselle ja Matti Huhtmäelle
  • 13.1.2006 Mäntän klubien yhteinen Lions-päivän sankarihaudoilla käynti, yht. 25 henkilöä
  • PekiloRokin tulosvastuullinen järjestäminen toisen kerran, tuotto 0 €, 700 kävijää

 

Kausi 2007 – 2008

  • mittavin urakka oli portaiden rakentaminen Mäntänvuoreen, alkoi purkuhommilla 15.5.2008
  • jäsenmäärä laski 40:een
  • kuukausikokouksista yksi toteutettiin lohkon yhteisenä Mäntän Klubilla
  • esitelmiä oli kahdeksan, mm. kuntaliitos ja maalaislääkäri Kiminkisen esitys
  • klubi ilmoitettiin ennakkoperintärekisteriin verotuksellisista syistä
  • muovikassi-projektilla tuettiin 40 nuoren kesätyöllistämistä
  • ilotulitus jäi joulukadun avajaisista pois – panostettiin arpajaispalkintoihin
  • avustuksia myönnettiin kaudella 7 703,53 €

 

Kausi 2008 – 2009

  • kaudella lukuisia neuvotteluja vuokrajärjestelyistä
  • joulukuun kokous oli ensimmäinen ”klubitapaaminen” ei kokous, paitsi kauden kaksi, yhdistyslain vaatimaa – taustana aktiivisuuden lisääntyminen
  • yhteistyötä LC Ilveksen kanssa Sotaveteraanien ja Sotainvalidien hyväksi järjestetystä yrityskeräyksestä
  • kolme esitelmää tapaamisissa
  • toukokuun kokous perinteikkäällä Mäntän Tennispaviljongilla (rak. v. 1951 funkkistyyliin)
  • ulkoilupäivä Juupavaaran laskettelukeskuksessa koko perheelle
  • PekiloRok (huom. ei ole väärin kirjoitettu!) 4.4.2009
  • klubitapaamisissa keskimäärin 22 (40:stä) läsnä

 

Kausi 2009 – 2010

  • klubiin viisi uutta jäsentä, jäsenmäärä taas se perinteinen 44
  • PekiRok ja joulukadun avajaiset poistuivat klubimme aktiviteeteista
  • kolme perhetapahtumaa kaudella
  • esitelmien sijaan alustuksia seitsemästä aiheesta klubitapaamisissa
  • teatteriretki Tampereelle ladyjen kanssa
  • sankarihaudoilla käynti ja palvelupäivä vanhustentaloilla perinteiseen tapaan
  • ulkoilupäivä veli Iiro ja lady Koskelaisen kotirannassa Tuuliniemessä
  • Hämeenlinnan vuosikokoukselle klubialoite jäsenmaksun ajankohdan siirtämisestä: sympatiaa, mutta ei läpimenoa

 

Kausi 2010 – 2011

  • toinen kierros presidenttiputkessa meidänkin klubissa alkaa tämän kauden jälkeen
  • lautasaktiviteetti (12 kpl) päättyy Honkahovia esittävään lautaseen
  • muovikassiprojekti on voimissaan edelleen
  • vuokrajärjestelyneuvottelut jatkuvat
  • kolmet talkoot on talkoiltu
  • palvelupäivien monivuotinen viihdyttäjä hanuristi Erkki Jokinen sai klubimme standaarin

                                         

                                                    



Suomen Lions-liitto ry Suomen Lions-liitto ry G-piiri G-piiri
Julkaisujärjestelmänä Verkkoviestin