Suomen Lions-liitto ry, piiri 107-N

LC Vantaa /

Helsinge

Saisiko olla shaah, chain vai Maghrebi minttuteetä?

Torstaina lokakuun toisena päivänä R3-tilat Myyrmäessä puhkui kansainvälistä naisenergiaa. Meitä teennauttijoita oli paikalla yli neljäkymmentä. Eri kansallisuuksia edustivat somalialaiset, algerialaiset, marokkolaiset, virolaiset, venäläiset ja suomalaiset sekä chileläinen, unkarilainen ja afganistanilainen.

 

Algerialainen teepöytäKlubimme Kieku-toimikunta (kieli ja kulttuuri) järjesti tilaisuuden yhdessä Vantaan Soroptimistien ja Foundation ry:n kanssa. Olimme kutsuneet myös Vantaan kaupungin päättäjiä tutustumaan toimintaamme. Paikalle ehtivät Sari Laakso Myyrmäen aluetoimikunnasta ja Sanna Kohvakka Monikulttuurisuustoimikunnasta. Leena Ahlbäck Edupolista tuli yhteistyötuttumme Sirpa Kivilaakson kanssa solmimaan uusia ystävyyssuhteita.

 

Somalialainen teepöytäVenäläinen teepöytä. Marina ja MaijaTeen valmistaminen vaatii tarkkuutta, kuten Emmi Itärannan kirjoittamassa Teemestarin kirjassa kerrotaan. Puhdas vesi on erityisen tärkeää. Teelajeja on monenlaisia, mutta kyseisenä iltana oli tarjolla mustaa teetä somalialaiseen ja venäläiseen tapaan sekä vihreää minttuteetä algerialaiseen tapaan. Kaikkialla teen nauttiminen kerää yhteen perheet, sukulaiset ja naapurit. Sen juomisesta kieltäytymien voi olla jopa loukkaavaa. Teenjuontiin liittyy vahvoja tunteita. Pohjoisafrikkalainen uskomus toteaa: ”Ensimmäinen lasi on yhtä lempeä kuin elämä. Toinen lasi on yhtä vahva kuin rakkaus. Kolmas lasi on kitkerä kuin kuolema.”

 

Marina oli ystävänsä kanssa kattanut teepöydän venäläiseen tyyliin. Samovaaria emme tällä kerralla saaneet nähdä, mutta musta tee, chain, juotiin joko venäläisistä posliinikupeista tai suomalaisista Tsaikka-laseista. Marina oli myös leiponut isoäitinsä reseptin mukaan rahkaomenapiirakan.

Teen juonti sai alkunsa 1600-luvulla Mongoliasta. Yli 80% venäläisistä juo teetä päivittäin. Sen makeuttamiseen käytetään sokeria, hunajaa tai hilloa.

 

Habibo ja Khadra ystävineen tarjosivat somalialaisen herkkupöydän. Somalialainen tee, shaah, maustetaan kardemummalla, kanelilla  ja mahdollisesti inkiväärillä. Ja niitä sambuuseja oli tietysti pakko saada maistaa!

 

Karima, tunnetusti teemestari, oli valmistanut  algerialaisen Maghrebi minttuteen lisäksi sen seitsemää sorttia. Teehen pantiin paljon sokeria tai hunajaa. Makeat leivokset sisälsivät ruusuvettä, hunajaa, minttua, kookosta ja seesamia.

 

Yhteinen teehetkemme täyttyi mielenkiintoisista ja mukavista kohtaamisista sekä uusista kokemuksista. Illasta jäi hieno muisto! Yhdessä olemme enemmän!

 

 

Hauholla 8.10.2014

 

teksti: Aila Keturi

LC Vantaa/Helsinge

 

kuvat: Heli Kolho

Vantaan Soroptimistit



Suomen Lions-liitto         www.lions.fi           N-piiri
Julkaisujärjestelmänä Verkkoviestin