Suomen Lions-liitto ry, piiri 107-N

LC Helsinki /

Pakinkylä

Suomi 1980 - 2010

Kun Pakinkylän leijonaklubi vuonna 1980 perustettiin oli Suomi ja koko

maailmakin erilainen kuin nykyään, vai oliko. Koitan muutamalla välähdyksellä kuvata toisaalta tilannetta vuonna 1980 ja tarvittaessa verrata sitä tähän päivään. Vuonna 1980 oli Suomessa 708 leijonaklubia ja niissä oli yhteensä 23 803 jäsentä. Klubien määrä on kuluneina vuosina kasvanut 951:een. Leijonien määrä kasvoi ensin kymmenessä vuodessa runsaaseen 28 000 jäseneen. Sitten kymmenen vuoden aikana jäsenmäärä pysyi suunnilleen ennallaan, mutta 2000 luvulla jäsenmäärä on jatkuvasti laskenut ja se on nyt 26 020.

 

 Alko päätti pitää myymälänsä kesälauantaisin pysyvästi kiinni. Silloisen uutisen mukaan neljänä kesänä saadut kokemukset olivat  olivat Alkon hallintoneuvoston mukaan niin myönteisiä, että kokeilu  päätettiin muuttaa pysyväksi käytännöksi. Viinaa juotiinkin silloin vähemmän kuin nyt. Sataprosenttisena alkoholina laskettuna kulutus oli 6,2 litraa henkeä kohti. Klubimme olemassaoloaikana alkoholin kulutus henkeä kohden on käytännössä kaksinkertaistunut.

 

Klubimme perustamisen aikaan ei ollut kännyköitä eikä nettiä. Televisio oli ja näkyvissä oli kaksi kanavaa. Jos vastaanottimesta näkyivät molemmat kanavat maksoi väri-tv-lupa 490 markkaa, jos vain toinen kanava näkyi maksoi värilupa 410 markkaa. Mustavalkoisista vastaanottimista maksut olivat 280 ja 210 markkaa. Tällä hetkellä kaavaillaan asuntokohtaista mediamaksua/veroa, jonka suuruudeksi esitetään vajaata 200 euroa vuodessa.

 

Klubin olemassaolon aikana on rahakin muuttunut. Markat ja pennit ovat muuttuneet euroiksi ja senteiksi. Vähän ennen klubin perustamista oli hyväksytty laki maksujen pennimäärien pyöristämisestä. Sen mukaan keväällä 1980 penni jäi edelleen laskentayksiköksi, mutta maksuja suoritettaessa pennimäärät pyöristetään lähimpään viidellä jaolliseen määrään. Sama ilmiö  toistui kun Suomessa vuoden 2002 alussa otettiin käyttöön eurokolikot ja setelit. Käteismaksut pyöristetään, kuten hyvin tiedämme, lähimpään viiteen senttiin.

 

Suomi päätti yhtenä Euroopan viimeisistä maista kokeilla kesäaikaa. Sitä oli kokeiltu Suomessa kerran aikaisemmin, kesällä 1942. Monet Euroopan maat siirtyivät kesäaikakäytäntöön 1970-luvulla energiakriisin vuoksi. Suomen pohjoisesta sijainnista seuraa, että säästö kesäaikaan siirtymisestä on suhteellisen pieni. Päätettiin, että kun kesäaikaa on kokeiltu 1981 päätetään muutetaanko se pysyväksi käytännöksi. Näinhän sitten kävikin, josta puolestaan on seurannut jokasyksyinen ja keväinen väittely siirtymisen eduista.

 

Raakaöljy maksoi klubin perustamisvuonna 30 dollaria tynnyriltä. Nyt vaihdellen noin 100 dollaria. Tuulivoimaa pidettiin tällöin tulevaisuuden energialähteenä ja eduskunnassa käytiin kiivasta ydinvoimakeskustelua. Keskustelussa korostettiin vaatimusta ydinjätekysymyksen ratkaisemista varmalla, pysyvällä ja tarkoituksenmukaisella tavalla.

 

Kansanterveyslain mukaan terveyskeskusten avohoito olisi vuoden 1980 alussa tullut maksuttomaksi mm lääkärin tutkimusten ja hoidon osalta. Eduskunta hyväksyi kuitenkin hallituksen esityksen jonka mukaan maksuttomuuteen siirtyminen lykkääntyi vuodella.

 

Huvivero poistettiin. Kesän kynnyksellä eduskunta keskusteli kiihkeästi huvitilaisuuksien verottamisesta. Hallitus antoi eduskunnalle esityksen, jonka mukaan huvivero poistettaisiin yleishyödyllisten  yhteisöjen järjestämistä tilaisuuksista. Huviveron perusosa oli ollut 10%, mutta tilaisuuden ohjelman mukaan sitä oli lisätty 5-25 prosenttia. Eduskunta päätyi erilaisia tulkinta- ja veronkiertomahdollisuuksia tarjonnutta esitystä tutkiessaan siihen tulokseen, että parasta on poistaa huvivero kokonaan.

 

Klubimme eräs merkittävä toimintamuoto on ollut osallistuminen erilaiseen kulttuuritarjontaan. Perustamisvuoden kulttuurivastaavalla oli kuitenkin vähemmän paikkoja mihin mennä. Ei ollut Kiasmaa, EMMAa, Oopperataloa, Sibeliustaloa ei Kaapelia eikä Korjaamoa.

 

Vuoden 1980 aikana oli esillä useita uudissanoja. Näitä olivat mm: asukaspysäköinti, avokummi, holhousvaltio, kuutamourakointi, köyhyysloukku, paluumuutto, pihakatu, sijoitustimantti, taksiseteli, tukitalletus ja uutisankkuri. Tämän päivän vastaavia sanoja ovat mm: alfaäiti, citykani, diginatiivi, hiilivuoto, ideasalkku, joukkotuhonta, juoppoleima, käsidesi, lumeasiakas, maksitaksi, nettilore, puuma (nainen), tuulikompensaatio, verimetalli ja vesihoito.

 

Olli Aulio

.



Suomen Lions-liitto         www.lions.fi           N-piiri
Julkaisujärjestelmänä Verkkoviestin