Suomen Lions-liitto ry, piiri 107-N

LC Helsinki /

Vartiokylä

Historia

LC-HELSINKI VARTIOKYLÄ

 

 

Lions-järjestö on kansainvälinen palvelujärjestö tunnuksella WE SERVE.

Järjestöllä on yhteiskunnallis-humanitääriset tavoitteet ja periaatteet, joilla se toimii. Palvelutoiminta kohdistuu nuorisoon, vanhusväestöön, veteraaneihin ja muihin avun tarpeessa oleviin.

 

Järjestö syntyi 1800-1900-lukujen vaihteessa Amerikassa energisten liikemiesten toimesta, jotka halusivat enenevässä määrin olla vaikuttamassa ja toimimassa yhteiskunnan eri sektoreilla erityisesti nuorison hyväksi.Varsinainen kiinteä organisaatio muodostettiin Melvin Jones-nimisen liikemiehen koottua yhteen yksittäisiä klubeja 1910-luvulla, virallinen perustamiskokous pidettiin 07.06.1917. Amerikasta järjestö on levinnyt koko maailman kattavaksi, ennen eri ammattiryhmiä edustavien miesten, mutta tänä päivänä myös naisten palvelujärjestöksi.

 

Suomeen ensimmäinen klubi perustettiin sodan jälkeen Amerikasta muuttaneen liikemiehen Aarne Ritarin vieraillessa kotimaassaan ja tuodessaan aatteen uudelta mantereelta tänne. Ensimmäisen klubin perustaminen Suomessa tapahtui neljä-viisikymmenlukujen vaihteessa virallisesti elokuun 14. päivänä 1950. Koko maailmassa maamme oli 29. maa, johon Lions-liike tuolloin oli levinnyt.

Tällä hetkellä Suomessa on n 940 lions klubia ja n 24 400 jäsentä (10/2015). Klubit ovat itsenäisiä rekisteröityjä yhdistyksiä (ry) ja Suomen Lions-liitto toimii klubien yhdyssiteenä ja keskuselimenä.

 

Yksittäistä klubia johtaa hallitus, jonka puheenjohtajana toimii presidentti. Muina jäseninä on kaksi varapresidenttiä, sihteeri, rahastonhoitaja, klubimestari ja tailtwister. Hallituksen lisäksi klubeissa on erilaisia virkailijoita ja toimikuntia hallituksen työrukkasina, mm nuorisovaihtoasiamies, huumeasiamies, jäsenhankintajohtaja, pr-johtaja, ohjelmatoimikunta, aktiviteettitoimikunta jne, sekä tietysti talouden vakautta seuraavat tilintarkastajat. Hallitus valitaan vuodeksi kerrallaan, mutta jatkuvuus on taattu siten, että ensin istutaan ns. kevyemmissä viroissa ja vasta kun kokemusta syntyy edetään presidenttiyteen.

 

Lionsklubit kokoontuvat säännöllisesti kerran kuussa, ei kuitenkaan kesäkuukausina. Vuosikokoukset ovat yleensä lokakuussa, jolloin edellisen vuoden toiminta ja talous käsitellään. Toimintakausi vaihtuu kesä-heinäkuun vaihteessa. Kokousten lisäksi klubeilla on erilaisia aktiviteetteja, retkiä, juhlia, sekä Lions-järjestön erilaisia kokouksia, tapahtumia ja juhlia.

 

Meillä täällä Vartiokylässä toimii vähän lomittain useampi klubi, mutta väestöpohja on kuitenkin niin suuri, ettei moniklubisuus ole aiheuttanut erityisiä ongelmia. Meidän klubimme virallinen nimi on Lions-klubi Helsinki Vartiokylä ry. Toimialueemme on Vartiokylä, Puotila, osin Puotinharju ja Mellunkylä, väljästi ottaen koko Itä.Helsinki.

 

Klubimme on perustettu 23.03.1961 ja on siis terveessä keski-iässä. Jäsenistö on kuluneen yli viidenkymmenen vuoden aikana uusiutunut jo kokonaan. Vielä joitakin vuosia sitten oli mukana muutama perustajajäsen.

 

Alkuaikojen eräs suuri työsarka ja saavutus oli oppikoulun, Vartiokylän Yhteiskoulun, aikaansaaminen toisten paikallisten järjestöjen kanssa yhdessä.

Eri paikallisjärjestöjen kanssa yhdessä aikaansaatuja toimintoja olivat myös Vartiokylänlahden ympäri kiertävä kävelyreitti, useat alueen kaavoituksesta annetut lausunnot, Itä-Helsinki-palkinnon jakaminen jne.  Klubin oma aktiviteetti alkuvuosilta oli bussipysäkkikatoksen aikaansaaminen päätepysäkille, joka sijaitsi jo edellä mainitun koulun (nykyisin Vartiokylän yläaste) kohdalla.

 
Koko klubin toiminnan aikana on, kuten järjestön tavoitteet määrittelevät, ollut tärkeää nuorison tukeminen ja avustaminen. Kohteita ovat olleet ja ovat edelleen,Vartiokylän seurakunnan kesäleirikeskuksen Suvirannan syystalkoot,

partiolaisten kanssa tehtävä yhteistyö, stipendien myöntäminen alueen ala-, ylä- sekä lukioasteiden oppilaille,  sekä yhteistyö paikallisten urheiluseurojen junioritoiminnan kanssa.

 

Toisaalta myös sotaveteraanien, muiden senioriryhmien ja eri vammaisjärjestöjen kanssa olemme yhteistyössä. Olemme monina vuosina tukeneet taloudellisesti tätä yhteiskuntamme osaa erilaisin pienemmin projektein.

 

Tämän päivän suuri haaste myös meille leijonille on huumeiden vastainen työ. Klubillamme on ollut mahdollista tehdä sitä monella saralla. Olemme järjestömme kautta organisoidulla koulutustyöllä kouluttaneet useita ala- ja yläasteen opettajia Lions-Quest-perehdyttämiskursseilla jakamaan huumeiden vastaista tiedotusta koululaisille, avustamalla opettajien huumeiden vastaista tiedonhankintaa ja jopa pitämällä joitakin heidän opetustuntejaan kurssitusten aikana.

 

Suuria ponnistuksia ovat olleet Itä-Helsingin Vappukarnevaalit, joiden tuotolla olemme auttaneet Pietarin katulapsia, hankkineet Huumeambulanssi ry:lle toisen huumeambulanssin ja seuraavan vuoden tuotolla ambulanssiin sydämentahdistinlaitteen.  Ja edelleen Irti Huumeista ry:n kanssa panostetaan huumeiden vastaiseen työhön. Tämän hetken ponnistus on lehden, DZF, drug- free-zone julkaiseminen. Surullisen suuri osa nykynuorisostamme voi huonosti, yrittäkäämme yhdessä auttaa heitä löytämään mielekkyyttä elämään ja keinoja selviytyä vaikeuksista.

 

Järjestämme tempauksiamme iloisin mielin ja avoimin sydämin, eikä työmme ole pelkkää puurtamista, yhteishengen lisäämiseksi ja aktiviteettien ideoimiseksi meillä on säännöllisten kuukausikokousten lisäksi vuosijuhlia, kevät- ja kesäretkiä, teatterikäyntejä, pikku ulkomaanmatkoja ja osallistumisia järjestömme suurkokouksiin jne.

 

Kirjoittanut Lasse Kojo



Suomen Lions-liitto ry Suomen Lions-liitto ry N-piiri N-piiri
Julkaisujärjestelmänä Verkkoviestin