Suomen Lions-liitto ry, piiri 107-N

LC Helsinki /

Pakinkylä

Leijonat Riiassa 24.-27.4.2015

Meitä oli 20 matkalaista mielenkiintoisella ja mukavalla matkalla Latvian pääkaupungissa. Ohjelmassa oli sekä yhteisiä sovittuja kohteita että omaa aikaa.

Oppaamme Marija oli meitä vastassa heti lentokentällä. Hän osoittautui oikein mukavaksi, osaavaksi ja suorasanaiseksi henkilöksi, joka oli opiskellut suomenkieltä yliopistossa ja asunut opiskelunsa yhteydessä vajaan vuoden Suomessa. Pienten lasten äitinä hän arvosti oppaan työn joustoja. Aloitimme tutustumisemme bussiajelulla Riian keskustassa, missä perjantai-iltapäivän liikenne ajoittain ruuhkautui. Marija esitteli rakennuksia, arkkitehtuuria ja kertoi asukkaiden elämästä ja arjesta moninaisine muutoksineen. Seitsemän vuoden takainen finanssikriisi oli katkaissut myönteisen kehityksen ja johtanut vaikeisiin tilanteisiin. Jotkut hakivat ratkaisua maastamuutosta. Marija oli oppaamme myös seuraavana päivänä vanhassa kaupungissa ja Jurmalassa. Sunnuntaina, kun kävimme KGB:n museossa, meillä oli toinen opas. Mielestämme tämä henkilö ei oppaana ollut ollenkaan Marijan veroinen.

Perjantai-illaksi meille oli varattu paikat oopperasta, missä näimme baletin Giselle. Esitys oli näyttävä taitavine tanssijoineen ja värikkäine asuineen. Lauantaina meillä oli yhteinen lounas Jurmalassa ja sunnuntai-iltana nautimme yhdessä päivällisen, mikä oli kaikin puolin oikein onnistunut tilaisuus.

Paluumatkalla lentokentälle Ossi kiitti matkalaisten puolesta Heikkiä ja Riittaa hyvin suunnitellusta ja toteutetusta matkasta. Ossi totesi mm, että hän oli tätä ennen käynyt Riiassa Neuvostoliiton aikana. Silloin kaupungissa oli ollut eräs maailman suurimmista puhelintehtaista. Tehtaasta ei tietenkään enää ollut paljoakaan jäljellä. Toisaalta myönteisessä mielessä koko kaupungissa oli tapahtunut valtava muutos. Erityisesti vanha kaupunki on hieno, sitä on entisöity ja se on hyvin näyttävä keskieurooppalainen vanha kaupunki. Jurmala Riianlahden rannalla on luku sinänsä, eikä meillä Suomessa ole mitään vastaavaa. Siellä hiekkarantaa on yli 30 kilometriä ja rantaa seuraavaa lomakaupunkia on voimakkaasti uudelleen rakennettu ja entisöity. Ääripäistä löytyvät äveriäät omakotitalot, loma-asunnot ja hotellit ja toisaalta vanhat huonokuntoiset rakennukset, joiden arvo on arkkitehtuurissa ja jotka tarjoavat malleja ja haasteista entisöintiin.

Sää oli suosiollinen niin, että saatoimme nauttia kevään etenemisestä.

Muistiin merkitsi Pentti








Suomen Lions-liitto         www.lions.fi           N-piiri
Julkaisujärjestelmänä Verkkoviestin