Suomen Lions-liitto ry, piiri 107-N

LC Helsinki /

Kallio

Mannerheim ja Tulenkantajat 4.6.2009

Mannerheim henkinen kirjallisuus palaveri Matti Kuusi - Runon ja raudan kirja WSOY -35. Esikoisteos

Tänään 4.6.09 Veljet Matti Rinne, Presidentti Seppo Hämäläinen ja kirjoittaja kokoontuivat kahvila-ravintola-KAPPELISSA aiheena Mannerheim-kokoelma, jonka Matti Rinne on kerännyt. Kokoelma käsittää arviolta 81 pieteetillä kerättyä teosta. Lisään pikaisesti artikkelin ja otettuja valokuvia Harrastukset/Ylipäällikkö Mannerheim linkin alle.

 

Tänään Mannerheimin syntymäpäivänä ja Puolustusvoimain lippujuhlan päivänä kirjoittaja sai Veljiltä mieluisan yllätyksen liittyen omaan harrastukseensa

Tulenkantajien runous.

 

Esittelen saamani lahjan. Tiedot on kerätty Wikipediasta yhdistellen englanninkielistä ja suomenkielistä artikkelia tästä henkilöstä (erisisältöiset ja -laajuiset esitykset).

 

 

RUNON JA RAUDAN KIRJA.

 

Runokirjan kirjoittaja Matti Akseli Kuusi syntyi Helsingissä 25.IV.1914 perheeseen jonka juuret olivat vahvasti kirjalliset ja akateemiset . Samana vuonna muuten Juhani Siljo julkaisi toisen runokokoelmansa ”Maan puoleen, WSOY”. Tämä jonkinlaisena ajallisena referenssinä. Koti oli uskonnollinen ja Matin äiti Alli vihasi rahaa ja isä Aarne ei polttanut,  juonut kahvia eikä maistellut likööriä.

Fennomaanisuuden aikaan vuonna 1905 perheen sukunimi vaihdettiin Granfelt:sta Kuuseksi. Samoihin aikoihin ja samasta syystä muuten oman sukuni  sukunimi vaihtui Stolt:ista Saloseksi. Kuusi nimenä oli ensin suvussa käytössä vain salanimenä tahi nimimerkkinä. Fennomaanien eräs tarkoitus oli edistää suomea puhuvaa kulttuuria. Matin intellektuellissa suvussa annettiin silti yhtäläinen arvo sekä ruotsia puhuvalle ylemmälle luokalle ja tavalliselle kansalle – samanlainen ”kunnioitus” molemmille osapuolille (sillan rakentaminen osapuolien välille).

Matti kirjoitti ensimmäisen runonsa vessan oveen seitsemän vuotiaana  ja yksi nuoruuden tuotoksista julkaistiin myöhemmin myöskin Nuori Voima-lehdessä. Tutkin löytyykö Matilta omaa nimimerkkiä Nuori Voima ajalta enkä mainintaa sellaisesta löytänyt.  Matti Rinteen ehtymättömästä tietovarannosta lisäyksenä muita Matin nimimerkkejä: CIVIS, PIIPÄÄ, savinyrkki, veljenpoika, Matti P-A sekä P-a. Työryhmässä jossa olivat E.N Setälä, K.F Rinne, K.J Relander, Joel Pätiälä ja M. Kuusi oli nimimerkkinä "KUUSIKKO". Vaikka heitä on vain viisi. Kuka puuttuu?

Runoesikoiskokoelmansa ”RUNON JA RAUDAN KIRJA, WSOY 1935” Matti sai julkaistuksi vain 21-vuotiaana. Julkaisija kuitenkin ensin hylkäsi teoksen. Runon ja raudan kirja – mielenkiintoista kyllä näyttää olleen Tulenkantajille ja heidän eksotismilleen ”kansallinen vaste”.  

Kiitos Matti Rinteelle ja Seppo Hämäläiselle hienosta keräilyharrastustani vahvasti tukevasta ajatuksesta.  Kirja on kuulunut Matti Rinteen äidille. Tiedän, että ”sukuomaisuudesta” on hankala luopua. Upea ele jota arvostan!

Matti valmistui yliopistosta vuonna 1939, talvisodan aattona ja teki myöhemmin mittavan uran Helsingin Yliopiston professorina ja aina Akateemikkona asti. Yliopiston opettajat  Eino Kaila (opettajan roolimalli) ja Viljo Tarkiainen (kirjallisuus) vaikuttivat häneen syvästi. Hänen vahvana aihealueenaan oli  ”muinainen suomalainen runous”.  Kansallinen vaste – pitänee ymmärtää tätä taustaa vasten. Matin väitöskirjan aiheena oli SAMPO-EEPOS (Kirjoittajan huom! Suomalaisen kirjallisuuden tutkimuksia nro 3153 Sampo-eepos. Typologinen analyysi, Väitöskirja Hki 1949). Matti kuului myöskin oikeistolaiseen IKL:ään ja AKS (Academic Karelian Society).

Jatkosodassa Matti toimi Karjalassa valistusupseerina. Vuonna 1947 ilmestyi seuraava runokokoelma ”ROUTA LIIKKUU”. Välissä lienee kuitenkin yhdessä Aale Tynnin kanssa  toimittama ”KANSA KALLIOLLA” vuonna 1939. Routa liikkuu-runokirjasta lainaten kustantajan (WSOY) sanat:

"Muotonsa puolesta kokoelma on erittäin valmis. Tiivis, karu sanonta, kiinteä mitallinen rytmielämys ja omaperäinen runokuvakieli muodostavat sisäisen aitouden kanssa runokokonaisuuksia, jotka ovat taiteilijan työtä." sekä

"Juuri tämä elämänläheinen inhimillisyys antaa harvinaista syvyyttä varsinkin sotarunoihin joita meillä harvoin on näin todesti ja aidosti eletty"

...näin siis 12 vuotta myöhemmin esikoiskokoelmasta, odotan innokkaasti lukuhetkiä!

Tämä teille taustatiedoksi. Lupasin antaa kirjasta palautteen myöhemmin. Kirjan nimi on hyvinkin viitteitä antava. Kirjassa on myöskin sikermä runoja omistettuna Akateemiselle Karjala-Seuralle. Sikermän nimi on ”Suomen valta".

Suomen Tasavallan presidentit-kirja vuodelta 1950 on myöskin Matti Kuusen toimittama.

Pienenä kuriositeettina, katsokaa kannen "runolyyran" alle...2 miekkaa ristissä.

 

//MS

 


Matti ja Seppo Kappelissa. Mannerheim kirjat pöydällä.
Matti ja Seppo Kappelissa. Mannerheim kirjat pöydä...
Matin ja Sepon ExLibrikset kirjassa. Hieno taustapaperi!
Matin ja Sepon ExLibrikset kirjassa. Hieno taustap...

Suomen Lions-liitto         www.lions.fi           N-piiri
Julkaisujärjestelmänä Verkkoviestin