Suomen Lions-liitto ry, piiri 107-N

LC Sipoonjoki

Antti Kaleva -konsertti 25.11.2012 Topeliussalissa

Aale Lindgren ja Karelia -puhallinorkisterin soittajia.
   Antti Kaleva oli Lions Club Sipoo/Pornaisen toisena presidenttinä yli neljäkymmentä vuotta sitten 1970-71.Vuosikymmeniä Sipoossa vaikuttaneen koulunjohtaja, musiikkipedagogi ja taiteilija Antti Kalevan muistoksi perustettiin vuonna 1999 Antti Kaleva -stipendirahasto. Aloitteen tekijät olivat muusikot Aale Lindgren ja Mikko Niemi. Rahastosta jaetaan vuosittain stipendi nuorelle ja lahjakkaalle sipoolaiselle taiteenharrastajalle. 
   
   Ehdotukset stipendin saajista lähetetään viimeistään lokakuussa valintaraadille, jonka muodostavat Antti Kalevan tytär Laura Kaleva, Aale Lindgren, Sipoon suomalaisen seurakunnan kanttori ja Musiikkia Sipoossa yhdistyksen puheenjohtaja. Stipendi luovutetaan vuosittain kunnan itsenäisyysjuhlassa. Rahastoa kartutetaan mm. tällä syyskaudella järjestettävällä Antti Kaleva-konsertilla. 

   Ensimmäisenä esiintyi itseoikeutetusti viime vuoden stipendiaatti Venla Rauhamäki, joka on nuorin stipendin saaja. Nikkilässä asuva Venla on myös ensimmäinen sirkustaiteen harrastaja stipendiaattien joukossa. Venla aloitti ohjatun sirkusharrastuksensa Cirkus Helsingissä vuonna 2009. Hän on harjoitellut tiiviisti koulun omien ja vierailevien ulkomaisten opettajien johdolla. Hän on nopeasti noussut sirkuskoulun korkeimpaan esiintyvään taitoluokkaan. Viime vuoden aikana hän esiintyi useasti kotimaan suurissa tapahtumissa ja ulkomaila niin Venäjällä kuin Saksassakin. Venlan erityistaitoja ovat akrobatia, käsilläseisonta ja jalka-jongleeraus. Viikoittaisten harjoitusten, matkojen ja esiintymisten ohella Venla Rauhamäki soittaa myös viulua, hoitaa koulunsa mallikkaasti ja on luokkansa luottamusoppilas. Venlan mukana esityksissä oli myös Opri Vaarakallio. Tytöt antoivat tekojensa puhua puolestaan. He olivat todella taitavia ja notkeita ja pääsevät varmaan halutessaan pitkälle tässä vaikeassa taiteen lajissa.

Lauluyhtye Meri
   Lauluyhtye Meri on a cappella -yhtye eli he lauloivat ilman säestystä. Neljä Tapiolan nuorisokuoron jäsentä perusti vuonna 2008 kvartetin, joka voitti 2009 Sulasolin Uudenmaan piirin yhtyelaulukilpailun. Vuonna 2010 kvartetista tuli sekstetti. Siinä laulaa kolme miestä ja kolme naista, joista yksi on sipoolainen Ellen Rantama Hindsbystä.
   Yhtyeellä on vuosittain noin 15 esiintymistä yritysten ja yksityisten tilaisuuksissa. Ryhmä on osallistunut kahdesti Kuorojen Kevät-konserttitapahtumaan Sellosalissa. Ensimmäinen oma täysipitkä konsertti oli 2010. 
   Tällä hetkellä yhtye valmistautuu tulevaan joulukuun 8.päivän omaan joulukonserttiin.
Kuulimme erittäin taidokkaasti esitetyn ohjelmiston, jossa eräät kappaleet olivat lisäksi ”omaa tuotantoa”. Koulutettu ääni taipuu moneksi!

Ladyjen väliajalla järjestämän kahvitarjoilun tuotto meni myös suoraan stipendirahastoon.

Aale Lindgren ja puhallinkvintetti
   Aale Lindgren on alun perin sipoolainen Antti Kalevan oppilas, joka vuonna 1999 siis perusti yhdessä pianisti Mikko Niemen kanssa Antti Kaleva-stipendirahaston.
   Aale on vuosia ollut eräs Suomen johtavista oboisteista. Tänä vuonna hän toi mukanaan lavalle neljä erittäin taitavaa soittajaa Karelia -puhallinorkesterista, joka jatkaa luovutetussa Karjalassa alkanutta orkesteriperinnettä soittiminaan huilu, oboe, klarinetti, käyrätorvi ja fagotti.
   Voin paljastaa nyt, että kuulimme kantaesityksenä sävelmän, joka on omistettu Aale Lindgrenille.
Hän lupasi ennakkoon ”kevyttä klassista ilolla”. Mikä sopii hyvin klubimme tämän vuoden teemaan ”me palvelemme ilolla”!
   Aale ei pettänyt odotuksia. Hän kertoi hauskalla tavalla kvintetin esittämistä kappaleista ja niiden sä-veltäjistä Crusell, Beethoven, Merikanto ja Fuhrman sekä toi esiin opettajansa Antti Kalevan merkityksen omalle uralleen. Hieno ja monipuolinen esitys. Tangon soittaminenkin näyttää onnistuvan ilman haitaria (tai myös hanurin harjoitusversiolla) ja rumpuja!
   Tämän vuoden Antti Kaleva -konsertti oli onnistunut ja hieno kokonaisuus, aivan kuin perhepiirin juhlatilaisuus, johon Aale tuo aina oman valovoimansa, positiivisuutensa ja lämpönsä. Kukituksen hoiti itseoikeutetusti Laura Kaleva. Kiitokset kaikille mukana olleille!

Kari Melleri teksti ja Matti J Koski kuvat


Lauluyhtye Meri - soitinsäestyksetöntä laulumusiikkia.
Lauluyhtye Meri - soitinsäestyksetöntä laulumusiik...
Kukitettavina Lauluyhtye Meri ja sirkustaiteilija Venla Rauhamäki ja Opri Vaarakallio.
Kukitettavina Lauluyhtye Meri ja sirkustaiteilija...
Antti Kalevan tytär Laura Kaleva kukittamassa soittajia.
Antti Kalevan tytär Laura Kaleva kukittamassa soit...

Soittimet vas. oboe, huilu, fagotti, käyrätorvi ja klarinetti.
Soittimet vas. oboe, huilu, fagotti, käyrätorvi ja...

Suomen Lions-liitto ry www.lions.fi N-piiri N-piiri
Julkaisujärjestelmänä Verkkoviestin