Suomen Lions-liitto ry, piiri 107-N

LC Sipoonjoki

LC Pornainen ja LC Sipoo/Pornainen ”etelänmatkalla”!

Sampsa Sarparanta:

   Klubimme on tehnyt viime vuosina useita matkoja kummiklubimme LC Pornaisen kanssa lähinnä Viroon. Nyt oli vuorossa 1.3.2014 ”etelänmatka” eli bussimatka yli 30 henkilön voimin Gumbostrandiin tutustumaan Konst&formin näyttelyyn Huuto ja Kuiskaus. Mainio matkaoppaamme lion Tapani vastasi järjestelyistä tunnettuun tyyliinsä. Hän on myös pitänyt kiitettävästi yhteyttä kummiklubiimme vierailuin ja esitelmin. Hän kertoi jo matkalla ohitettavista paikoista mielenkiintoisia tarinoita, joista mainittakoon tässä kyläyhdistys Gumbostrand-Vesterskogenin kanssa Hedåsenilla vuonna 1986, Raimo Komin ollessa presidenttinä, poltettu tervahauta oheistapahtumineen! Kapeaa tietä edeten saavuimme pian rantaan, jossa maisemat ovat huikeat ja kohta Hartwallien pihapiiriin, jossa matalahko, 1950-luvulla rakennettu tehdasrakennus on muutettu tyylikkäästi avaraksi ja uniikiksi näyttelytilaksi, joka tarjoaa virikkeitä kaikille aisteille. Alkujaan tehtaassa valmistettiin limonadipullojen keraamisten korkkien sinkkiosia.

   Saimme lyhyen esittelyn ensiksi rakennuksesta ja sen toiminnasta, jonka jälkeen seurasi taidenäyttelyn ja taiteilijoiden esittely.

 

   ”Huuto ja Kuiskaus” asettuu teemansa mukaisesti ”urbaanin ja luonnon sielunmaiseman leikkauskohtaan”. Näyttely asettaa vuoropuheluun taidemaalari, Punk-yhtyeen solisti Sampsa Sarparannan (s. 1973) ja valokuvaaja Ritva Kovalaisen (s. 1959), ensi näkemältä kaksi toisilleen vastakkaista taiteilijaa.

   Sarparannan radikaalin ja Kovalaisen poeettisen pohdiskelevan kuvantekotavan alta paljastuu kuitenkin monia yhteisiä teemoja, kuten huoli ihmisen ja elinympäristömme tilasta, halu hyvään ja oikeudenmukaiseen elämään, kunnioitus kauneutta ja vilpittömyyttä kohtaan, tässä ja nyt.

   Ritva Kovalainen dokumentoi luontoa ja erityisesti puita ja metsiä, sillä ne antavat mahdollisuuden tulkita syvyyttä, sävyjä, valoa, väriä ja rytmiä. Hän tarkastelee luontoa myös ekologisen monimuotoisuuden ilmentäjänä. Puut edustavat luontoa itseään ja niitä voi lähestyä ja koskettaa. Hän on kuvannut Lapin ja Kuusamon ohella myös Japanissa ja Venäjällä. Hän vedostaa aidot kuvansa itse.

   Sampsa Sarparanta innostui näyttelyn otsikosta ja maalasi nopeasti taulun ”Huuto”. Hän huomasi pian, että Ritva Kovalainen asuu aivan hänen lähellään ja samalla paljastui heidän samanlainen suhteensa luontoon. Hän ottaa myös aktiivisesti kantaa ajankohtaisiin tapahtumiin. Taulussa ”Pelolla hallitaan” esiintyy sipoolaisillekin tuttu susi! Kotikuntansa Salon vaakunan joutsenen katoamista kuvaava taulu on otsikoitu ”Unelmat ovat kuntaliitosta suurempia”.

   Kuukauden nuorena taiteilijana on lisäksi Lontoossa kuvanveistoa opiskeleva Marianna Peltonen (s. 1991), jonka maalauksia ja pienoisveistoksia on esillä.

 

   Taidenautinnon jälkeen oli vuorossa maittava lounas. Pöytäseurueissa oli kummankin klubin edustajia. Keskustelut kävivät vilkkaina ja omassa pöydässäni teimme päivityksen Pornaisten tilanteeseen, Ritva Lempisen kesäkuntaan Luhankaan, jonka asukkaiden keski-ikä on paljon korkeampi kuin meidän klubimme. Rasitin heitä myös monipuolisella sukuaineistolla, sorry!

   Ennen bussin lähtöä ehdimme vielä tutustua yllättävän monipuoliseen ja laajaan design-myymälään.

Paluumatkalla oppaaksemme ryhtyi lion Tom Sundbäck, joka tuntee Sipoon ja  erityisesti Etelä-Sipoon kuin omat taskunsa. Saimme tiiviin paketin lähihistoriasta (Lemminkäisen temppeli, rantamaisemat, Gumbo-talo liikuntasaleineen, Hedåsen ja hiihdot, ensimmäinen suomenkielinen koulu Knaperbackassa, omat koulumatkat Helsingin puolelle, uusi yhtenäiskoulu Sipoonlahti liikuntasaleineen, Neiti Miilin päiväkoti, Pähkinälehdon asuntoalue, liikuntamahdollisuudet, kuten salibandy, Frisbee-golf, skeittipuisto, urheilukenttä, avantouinti, kuntopolut ja -ladut ym.

 

   Kummiklubimme täyttää keväällä 5 vuotta. Aika kuluu nykyään nopeasti; juuri eilenhän se perustettiin! Samaa voisivat kai sanoa lionit Harry ja Tapani oman klubimme 45 vuoden iästä. Klubit ovat joissakin asioissa tehneet erilaisia ratkaisuja, mutta perusta on kuitenkin edelleen hyvin samanlainen.  Molemmat klubit ovat menestyneet hyvin ja niillä näyttää olevan tekemisen meininki.

   Omasta ja koko klubimme puolesta onnittelen LC Pornaista tästä ensimmäisestä merkkipaalusta ja toivon yhteisten tapahtumien kuuluvan jatkossakin klubien ohjelmaan.

 

Teksti Kari Melleri ja , kuvat Matti J. Koski


Opastusta
Opastusta
Ritva Kovalaisen valokuvia
Ritva Kovalaisen valokuvia
Tutkiskelua
Tutkiskelua

Sarparanta: "Pellolla hallitaan"
Sarparanta: "Pellolla hallitaan"
Ritva Kovalaisen valokuvia
Ritva Kovalaisen valokuvia
Sarparanta: "Verenmaku", sivusta seuraajat
Sarparanta: "Verenmaku", sivusta seuraajat

Seuraajat
Seuraajat
Ritva Kovalaisen valokuvia
Ritva Kovalaisen valokuvia
Ritva Kovalaisen valokuvia
Ritva Kovalaisen valokuvia

Sarparanta: "Huuto"
Sarparanta: "Huuto"
Lion Tapani neuvoilee
Lion Tapani neuvoilee
Paahtopaistia ja katajanmarjakastike
Paahtopaistia ja katajanmarjakastike

Historian kertausta
Historian kertausta
Lion Jari tuumailee
Lion Jari tuumailee

Suomen Lions-liitto ry www.lions.fi N-piiri N-piiri
Julkaisujärjestelmänä Verkkoviestin